Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 4 Luty 2010, 23:54 Próba rozruchu rankingu SHIV
Witajcie. Wczoraj (choć w zasadzie to jeszcze może dzisiaj dla niektórych) z Pasterzem siedliśmy nad moim SHIV. I udało mi się zahostować serwer. Co daje mi możliwość aktywnego uczestnictwa w rankingu SHIV.
Ale do rzeczy. Na razie gdzie jesteśmy? STOIMY!
Przyznam, że jako gracz "z zewnątrz" (nie pływałem i nie tworzyłem wcześniejszej wersji) widziałem problem, który dotykał raczkujące SH3 kilka lat temu.
"Dajmy więcej jednostek! I tego moda, bo fajny, i jeszcze to, misje tylko na to" I taki lekko okrojony GWX był do pobrania. 500 mega. Gier praktycznie nie było. Tylko kilka osób pływało. Zwołaliśmy wtedy zebranie. Wyrzuciliśmy ten mod. Wersja gry 1.4 + 2 jednostki z pakietem misji. 3 mega niecałe. I nagle znaleźli się ludzie. Bo ktoś mówi:
Może spróbuję? 3 mega? Co stracę? Ciągnął, zagrał, podobało się (lub nie [pozdro dla Przemka]) i zostawał. Potem była duża grupa graczy, to zaczęliśmy dodawać kolejne pliki, aż do obecnego, prawie 700 megowego UTW (oczywiście UTW jest autorstwa sOnara. Mi chodzi tylko o to, że pakiet do gier rankingowych się rozrastał).
Ale ciężar pakietu rósł wraz z ilością graczy i gier. Tutaj jak patrzę, to sam się boje!
Zobaczcie:
http://www.forum.polishse...opic.php?t=5446
Najpierw muszę zakupić SHIV U-Boot Mission (kasa)
Potem muszę pociągnąć 1 mod i patch do niego
drugi mod i patch do niego
a na koniec jeszcze pakiet misji...
Ufff. Dużo tego, nie?
Aż strach pobierać. A co będzie, jak mi się nie spodoba? Mniejsza tam mody (ale też to zajmuje transfer), ale płatny dodatek? I jeszcze taka długa instrukcja instalacji. Aż się odechciewa... Powiem tak. Za szybko SH4 poszło w modowanie. Zanim ruszyło. No i stanęło. Bardzo mi przykro, zwłaszcza, że ostatnio namówiłem (z Andrevem) 1 osobę, aby ranking SH4 też dostał nagrody...
Dlatego gadałem z Pasterzem i ruszamy w następujący sposób:
Gra SH4 v1.4 + pakiet misji RISING SUN autorstwa PL_Marco; Server na Ubi.com
Jutro pakiet będzie do pobrania [tylko Marco go na dysku znajdzie. Chyba, że ktoś go ma, to mógłby zuplowadować i odciążyć naszego admina].
Dlatego proszę przygotować Sh4 w wersji 1.4 i czekać grzecznie na pakiet. Ruszamy 5 II 2010 o 20:30
Nie wiem, czy Marco wyrobi się z losomatorem... Ale jakby co to pierwszą misję wybierzemy. Proponuję na początek coś pod Manilą Początek wojny na rozruszanie kości.
W każdym razie ja widziałbym 3 możliwości ruszenia:
1) normalnie - losowanie, itd
2) chronologicznie (tj. zaczynamy w 1941, potem 1942 i tak pakiet od początku wojny do końca jedziemy)
3) "Kampania na Linie". Czyli Kampania On-Line na czystym SH4. Bez "misji patrolowych", czy misji typu "znajdź konwój". Tylko normalne misje (z Rising Sun) (z możliwością "misji łączonych" na życzenie graczy) z resztą tego typu bajerów (medale, ulepszenia, własny okręt i załoga).
Ponieważ to rozruch, to możemy eksperymentować. Wzór wziąłbym z obecnego rankingu SH3, jakby co (dotyczy wersji 1) i 2) )...
Proszę o wypowiedzi na ten temat. Mamy około 20h na podjęcie wstępnej decyzji!a
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 5 Luty 2010, 07:53
Dwa słowa:
W czystej wersji 1.5 (wiem, wiem, mowa o wersji BEZ dodatku) poziom eskorty był tragicznie mały, nawet jak na elite. Za to na TMO poziom był już ekstremalnie wysoki (DD słyszał z odległości kilku km).
W dziale dodatki do SH4 jest Pack 2.02, który oprócz samych misji pod TMO+OM zawiera także zmodyfikowaną wartość trudności eskorty jak i widoczności (mgłą, deszcz).
Można ewentualnie to wyciągnąć i wrzucić w pakiet...
Powiem tak: Może najpierw ruszmy? Ale nie widzę przeciwskazań, jakby co. Byleby nie zrobiło się znów XXX mega do ciągnięcia.
Co do poziomu eskorty. Jak wiesz, ja nie mam nic przeciwko Bo to nie ja na eskortę narzekałem. Ale może najpierw ruszmy, a potem dorzucimy kolejne rzeczy...
Choć w sumie. To AI nie zajmuje zbyt wiele, to można zrobić...
Ja nie widzę przeciwwskazań. To mógłbyś wyciągnąć? (ja jestem dziś praktycznie trudnodostępny)
Potem się najwyżej wrzuci w pakiet misji, aby był tylko 1 plik do prostego zawinstalowania
Qrczaki, moglibyśmy odpalić dziś. Może byłby ktoś chętny?
Trochę się zapomniałem i nie mam obecnie Vento - w sensie zapomniałem hasła pod jakim się rejestrowałem. Wysłałem prośbę do admina, ale nie wiem kiedy będzie mógł mi przywrócić dostęp...
Jak wygląda sytuacja z dodatkami do SHIV pod grę w sieci?
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Panowie Kapitanowie
Zbliża się koniec wakacji, pomyślałem więc o reaktywacji patroli rankingowych w SHIV.
Wobec tego chciałbym otworzyć dyskusję mającą na celu wyjasnienie kilku kwestii oragnizacyjnych.
Może udałoby się umówić na spotkanie na Vento i porozmawiać w tym temacie? Nie chciałbym, by wyglądało to tak, że jeden użytkownik ma pomysł a kilkunastu innych pracuje na jego realizację. Co prawda moja wiedza w kilku ważnych kwestiach technicznych jest może uboga, to jednak chętnie się czegoś nowego nauczę i może pomogę w organizacji nowego rankingu?
Co Wy na to?
Kto na dzień dzisiejszy byłby zainteresowany rankingiem w SHIV?
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 18 Sierpień 2010, 11:04, w całości zmieniany 1 raz
W końcu... Panowie jak za dawnych lat... Przypomniałem sobie zeszłoroczną dobrą grę rankingową na modzie "Trigger Maru" - to naprawdę był świetny dodatek i chyba nic więcej do szczecią nie było już potrzebne... ale z czasem zaczęły się problemy z rozłączaniem graczy (disconnect) i ktoś z "zielonych" (modów) rzucił hasło, że gramy przez Hamachi - to był gwóźdź do trumny ranku SH4... chyba nikt tego prawidłowo do dziś nie skonfigurował.
- IMO jeśli mody powodują utratę stabilności gry to trzeba je wszystkie odinstalować i grać ranking na podstawowej wersji.
- dodatki & mody powinny być stosowane tylko w osobnych kampaniach... jak ktoś chce wodotrysk aj-i to niech zrobi osobną "Kampanie Elite" w którą zagrają i tak TYLKO zapaleńcy...
W nowy ranking SH4 zagram z przyjemnością (a im mniej dodatków tym lepiej), jeśli tylko nie ograniczy mnie w ten dzień praca i obowiązki.
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 18 Sierpień 2010, 16:02, w całości zmieniany 4 razy
Jak to się mówi u mnie w pracy - "Powinniśmy wrócić do funkcjonalności core`owej systemu (tu: gry)!". Też jestem zdania, że Trigger Maru był świetny. Myślę, że kilka sesji treningowo-testowych w prosty sposób wyselekcjonuje nam najbardziej grywalną wersje SHIV. Wolałbym uniknąć kombinacji z wykorzystaniem Hamachi czy Tunngle - choć ten ostatni client był całkiem do rzeczy i udało się stabilnie popłynąć kilka dobrych patroli.
Moje wczorajsze próby przyniosły zadowalający rezultat w postaci 100% udanych prób postawienia serwera na UBI w wersji czystej 1.4.
Przypominają mi się genialne autorskie misje Andreva i Pasterza (pamiętacie przejście przez pole minowe i "rally cross over" w wykonaniu Wilka???? Oczywiście były i inne świetne misje pisane przez użytkowników i promując wyżej wymienionych nie mam zamiaru umniejszać zasług nie wymienionych kapitanów
Już dziś postaram się być na Vento i coś z Wami ustalić.
Cieszę się, że są chętni i "stara gwardia" tryska optymizmem i zapałem.
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 18 Sierpień 2010, 16:49, w całości zmieniany 4 razy
Oooops - musisz odinstalować U-Boot Missions (a więc odinstalować grę) i zainstalować na czystą wersję patch 1.4.
Ale to wtedy, gdy już ustalimy, czy nadal są problemy ze stabilnością gier multi na wersji 1.5.
Tak jak pisałem wcześniej - najpierw musimy się zebrać i wspólnie opracować sposób selekcji wersji, patchy, modów żeby wybrać to, co da się bez problemów grać.
KIA KIA KIA KIA KIA
Tak Andrev, dobrze pamiętasz. Problemem numer 1 był serwer UBI, notorycznie wywalający z gier bądź po prostu nie dający możliwości postawienia gry. Dlatego też szukaliśmy alternatywy w postaci Hamachi i Tunngle. No i różnie z tym bywało...
No cóż, tu możemy sobie jedynie teoretyzowac, ale wszystko ustalić musimy empirycznie. A więc Panowie Kapitanowie - do testów zasiąść pora
KIA KIA KIA KIA KIA
Z tego co pamiętam to problemem nie była wersja 1.4, 1.5, TMO, czy nawet TMO+OM, ale serwerki UBI...
Podejrzewam, że wszystkie gry Ubisoftu muszą stać na tej samej maszynie, dlatego z powodu wydania "piątki" stabilność serwerów mogła ulec poprawie. Tym bardziej skoro na pudełku SH5 pisze, że "do korzystania z gry, wymagane jest stałe łącze internetowe" - to cały rumuński serwer musiał być na to przygotowany. Trzeba zagrać teraz normalnie w czwórkę i sprawdzić czy pójdzie to w parze z piątką...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum