Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Okręty mają poziomy.
Zaczynasz z okrętem klasy 1.0, potem klasa rośnie.
Na 3.7 są np. niszczyciele. I im wyższy poziom okrętu, tym większa siła ognia i [teoretycznie] wymagane umiejętności.
No i gra łączy z serwerem, gdzie poziom jest maksymalnie +- 1 od graczy.
Np. gramy na kutrach 1.3... To 2.3 najsilniejszych spotkamy.
I dlatego jak ktoś jest z tyłu wszyscy bierzemy słabsze statki... Aby nowicjusz na kutrze z działkiem 15mm... nie wylądował na bitwie, gdzie strzelają do siebie niszczyciele z dział 5''.
Okręty mają poziomy.
Zaczynasz z okrętem klasy 1.0, potem klasa rośnie. ... itd.
Dzięki, Finek.
@ WSZYSCY:
Czy ktoś może mnie oświecić w kwestii Punktów Badań (niebieskie "żarówki") i Wolnych Punktów Badań (żółtawe "żarówki") ?
Oba rodzaje zdobywamy w bitwie. Widzę, że niebieskie PB są na bieżąco zużywane do modyfikacji posiadanych i badania nowych maszyn. A żółtawe WPB są gromadzone na górnej belce, obok srebrników i goldów.
Ale nie wiem do czego te WPB służą???
I czy można je jakoś wymienić na niebieskie PB?
A co tu ma cierpliwość? Wchodzisz na nację, wybierasz kuter 1.0 i gramy \\
@Qbik,
WPB możesz wymienić na PB płacąc złotymi orłami.... po bardzo niekorzystnym kursie
W skrócie. Zapłacisz wiele $$, możesz WPB wymienić na punkty.
No bo nie zrobiłeś (obok LS4) najlepszego okrętu tej ery. R-41 i R-130 są raczej słabe... Choć R-130 już na poziomie 1.7 daje radę.
S-100 i R-310... To moje ulubione okręciki 2.3
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#29 Wysłany: 26 Listopad 2019, 21:13
PL_olek0849 napisał/a:
Bo zrobiłem prawie całą 1 Ere prócz R301 i mam ochote się pokroić
Olek, źle kombinujesz.
W WT grając twoimi ulubionymi stateczkami (np. LS4) możesz wybadać sobie całe drzewko, łącznie z niszczycielami czy cieżkimi krążownikami.
Fakt faktem, zajmie to wieki, ale jest to możliwe.
Naprawdę, nie ma potrzeba grać wszystkimi statkami w grze, bo część z nich jest albo źle zbalansowana, albo kompletnie niegrywalna*.
W tym temacie tutaj podałem moje ulubione zestawy, którymi badałem kolejne pojazdy... ale nimi nie grałem.
* przykładem jest brytyjski Clemson z tylko jednym działem 4"
Jak na razie nie zamierzam inwestować w WT prawdziwej gotówki. Nie ma opcji.
Czy zatem bez używania złotych orłów WPB (żółtawe żarówki) NIE PRZYDADZĄ SIĘ NA NIC???
Hehe, Qbik, dokładnie tak
Wymiana WPB jest absolutnie nieopłacalna i nie ma z tego żadnej wartośc dodanej poza nową opracowaną maszyną w drzewku. Żeby taką maszynę kupić i tak musisz wydać srebrniaki więc zyskujesz nic, a tracisz złote orły, które zdobywasz albo mozolnym ciułaniem w grze i robieniem eventów, albo za żywą gotówkę
Ja mam w tej chwili coś prawie 3 mln WPB
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
to była ciekawa sytuacja..
-Chłopaki? Możecie mnie ściągnąć?
parę minut później
-Eee... jakby to powiedzieć... Znów potrzebuję pomocy
parę minut później
-Nie wiem, jak to powiedzieć.... Możecie mnie znów ściągnąć?
Hehe, Qbik, dokładnie tak
Wymiana WPB jest absolutnie nieopłacalna i nie ma z tego żadnej wartośc dodanej poza nową opracowaną maszyną w drzewku. Żeby taką maszynę kupić i tak musisz wydać srebrniaki więc zyskujesz nic, a tracisz złote orły, które zdobywasz albo mozolnym ciułaniem w grze i robieniem eventów, albo za żywą gotówkę
Ja mam w tej chwili coś prawie 3 mln WPB
Dzięki Daritto.
Nareszcie wiem coś na pewno. WPB - w kubeł!
_________________ Kilo wody pod stopą !
Ostatnio zmieniony przez PL_Qbik 28 Listopad 2019, 18:19, w całości zmieniany 1 raz
Dobra, to jednak muszę dopytać bo nie bardzo ogarniam:
- o co chodzi z przełączaniem broni pokładowej (domyślnie X+1...3)? Rozumiem, i widzę efekt, działania klawisza E (domyślnie) który zmienia wybór rodzaju celów do ostrzału (powietrze, woda, powietrze-woda) ale jaki efekt daje mi przełączanie broni pokładowych? Czy może ma to związek z aktualnie wykorzystywanym okrętem? Teraz ćwiczę SC-945 (czy jakoś tak).
- nadal nie ogarniam celowania - trzymając dystans około 1.5 km, na zalokowanym celu (czyli cel obrysowany ramką), prowadząc intensywny ogień przenoszę 95% strzałów. Kierując celownik poniżej - efekt ten sam - przenoszenie nad celem. Teraz piszę na szybko przed wyjściem do biura, ale jak wrócę to wrzucę kilka screen`ów dla lepszego zobrazowania. Czy to kwestia jakiegoś złego "konfigu" sterowania czy czegoś nie wiem?
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
No i jak nie masz wyszkolonej załogi, to AI najczęściej wali w Panu Bogu w okno...
Wezmę 2 przykłady.
S-100 (1944). Na dziobie ma główne działko 37mm... na rufie 2 zestawy 20mm. I gdy walczy się z wrogiem na blisko, włączam ALT+2 i kontroluję ogień 20mm, którymi rozszarpuję wroga. A gdy wróg jest daleko/z przodu ALT+1 i strzelam z 37mm.
Tak samo SF-40 Leichte. Tu pod "1" jest 16 działek 20mm, pod "2" jest 1 działko 37mm.
Ale działka 20mm mają zasięg tylko około 2000m. Więc na większy dystans włączam 37mm i walę z odpowiednim wyprzedzeniem do wroga.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum