POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: PL_Marco
22 Czerwiec 2010, 21:06
TO ON, WLASNIE TO ON....
Autor Wiadomość
PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#21  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 10:00   

PL_U-96 napisał/a:
Co to za belkot :schock :schock

Dokladnie. Najpierw autor pisze:
Cytat:
GŁOSUJCIE NA TEGO, W KOGO PROGRAM WIERZYCIE...

A potem jakis belkot o bandzie czworga, Bilbergu, etc. Stary czy zdajesz sobie sprawe, ze jest cisza wyborcza?
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 20 Czerwiec 2010, 10:01, w całości zmieniany 1 raz  

pawelus6 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#22  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 10:59   

PL_Andrev napisał/a:

A swoją drogą, czy to aby nie JKM chciał obniżenia podatków i zwiększenia wydatków z budżetu? Tylko nie pamiętam przy jakiej okazji to mówił...

Z tego co pamiętam z jego programu wyborczego to miał zamiar obnizyc podatli, zlikwidować duzą część podatyków z których nam kase odbierają z zarobku, likwidacja ZUS albo NFZ (nie pamietam dokładnie), zniesienie akcyzy na paliwo (za to go lubie : D), i coś co mi sie neizbyt podoba to żeby broń była dostępna do każdego.

Szkoda że za 2 lata dopiero będe mógł głosować :slabe

P@welll

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#23  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:04   

PL_Storm87 napisał/a:
Od wczoraj postanowiłem że nie oglądam faktów na TVN - mówiono tylko o członkach bandy czworga, Komorze, Jarku i Napieralskim. Pozostałych potraktowano jak śmieci, jak czubków którzy nic są nie warci i "co oni tu w ogóle robią?" Z resztą telewizja robi co może, by przedstawić JKM jako wariata. Sam sobie wybaczyć nie mogę, że jakiś czas temu wierzyłem w ten chłam i to oglądałem.

Fałsz i obłuda gdzie nie spojrzeć.

Nie wiem na kogo zamierzacie głosować, ale jest pewne, że jeśli wybierzecie kogoś z SLD, PO, PiS czy PSL nic się w Polsce nie zmieni.

A ja czytam/oglądam różne źródła, aby mieć wiarygodne dane. I to nie tak dobieram źródła, aby pisały to samo, ale właśnie aby pisały różnie. I wtedy ma się jasne spojrzenie na sytuację, z każdej strony. Bo nie widziałem ŻADNEGO obiektywnego w sprawach polityki źródła.

A po drugie. Wy gadacie o wyborach na prezydenta, czy wyborach do senatu? Bo się zgubiłem. Z jednej strony o głosowaniu na JKM (notabene ja też głosuję na niego), ale z drugiej o ustawodawstwie, zmianach w prawie (nad którymi prezydent pełni funkcję niejako kontrolną, bo jeżeli większość w sejmie zadecyduje inaczej, to jego weto nic nie jest warte)?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#24  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:04   

Dobra likwidujemy podatki, ZUS-y i NFZ-ety a co w zamian i co dalej?? Ja nie pisze, ze sa to instytucje doskonale ale co dalej??

pawelus6 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#25  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:08   

U-96 trafiłes w sedno problemu. Jest mowa o likwidacji tych instytucji oraz prywatyzacji szpitali w polsce. Ale co bedzie ddalej nie mam pojęcia... o tym juz mowy nie ma : |

P@welll

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#26  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:11   

A dalej to to, że właśnie idziecie głosować a nie zajmujecie się dyskusją... :||

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#27  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:32   

PL_U-96 napisał/a:
Dobra likwidujemy podatki, ZUS-y i NFZ-ety a co w zamian i co dalej?? Ja nie pisze, ze sa to instytucje doskonale ale co dalej??

1. Likwidujemy podatki, ale nie wszystkie podatki. Zresztą prezydent nie musi dbać o deficyt budżetu...
2. Likwidujemy ZUS - to chyba najbardziej rozsądna treść tego postu.
3. Szpitale które się sprywatyzowały jakoś sobie jednak radzą na rynku, a po za tym bądźmy szczerzy - jeżeli kasa idzie wyłącznie z budżetu to można kasę doić na maksa, przykładem są przetargi, gdzie często przedsiębiorcy w "uczciwych" przetargach oferują cenę wyższą niż za towar jednostkowy, a zamawiający stawiają tak bzdurne warunki zamówienia że 90% oferentów odpada (przykładem zamówienia jest towar X marki Y, zamawiający nie dopuszcza innego towaru jak tylko marka Y - zgodnie z prawem, towar firmy X może zaoferować kilku oferentów).
Gdzieś było ostatnio, że na przetargach kopalnie kupują śruby po cenach wyższych niż w detalu.

A po za tym, co taki prezydent może zrobić? Praktycznie nic, bo od rządzenia jest sejm.
To też zdaje się że z Kazika: "Chcieć to se możesz, wstydu nie rób nam".

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Grzesiek
Ulubiona Gra: SH3, WoT, Assetto Corsa, Project Cars 1

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #28  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:42   

Cytat:

Powtarzam po U-96, co dalej? Co z tysiącami ludzi którzy są już na emeryturze, rencie? Co z osobami które są w wieku przedemerytalnym? Z czego one będą miały emeryturę, rentę?

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#29  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 11:58   

Legalizacja+broń bez zezwolenia=spadek populacji.
:lol

Nasze społeczeństwo nie dorosło jeszcze do niektórych rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 20 Czerwiec 2010, 11:58, w całości zmieniany 1 raz  

U-42 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Dominik
Ulubiona Gra: silent hunter 2,3,4,5 ,W.O.T

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #30  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 12:04   

No z ta bronią to trochę przesadził np. jacyś idioci zakupią sobie w pi*** broni odbije im coś i zaczną rozwalać ludzi i co wtedy będzie? ale paliwo po 2 zł mi odpowiada.

Broń= -
Paliwo po 2 zł = +

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#31  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 12:10   

raczej reforma zusu gdzie stopniowo będzie zmniejszać się składkę na niego dając wolną rękę ludziom gdzie chcą oszczędzać

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#32  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 12:29   

Dokładnie: ja, jako pełnoprawny obywatel RP, mam prawo decyzji wyboru jak będę odkładał moją składkę emerytalną. - i czy ją będę w ogóle odprowadzał. Czy to będzie odkładanie do kanapy, do banku, na ZUS, OFE, IKE, czy też wybiorę byt pod mostem lub opiekę moich dzieci. I moja sprawa czy chcę przejść na emeryturę po 5-ciu latach pracy, czy po 50-ciu.
Prawo wyboru.

Nie mówię zlikwidować ZUS, ale sprywatyzować do warunków wolnej konkurencji.
Cała reforma OFE została spaprana, bo zmuszono ludzi do wyboru OFE i wyznaczono granice ich działalności (i dlatego też wszystkie OFE pobierają taką samą, prawnie maksymalną prowizję za swoje usługi).

Pytanie co z obecnymi i przyszłymi emerytami. No niestety, ale muszą być sponsorowani przez wszystkich podatników. I od tego nie uciekniemy. Były nawet jakieś sensowne plany uleczenia tego ZUSu, ale na planach się skończyło.

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #33  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 12:54   

Cytat:
Nie mówię zlikwidować ZUS, ale sprywatyzować do warunków wolnej konkurencji.
:schock
ale mówisz
Cytat:

Andrev zaczynasz gadać jak polityk :8)

Cytat:
Dokładnie: ja, jako pełnoprawny obywatel RP, mam prawo decyzji wyboru jak będę odkładał moją składkę emerytalną. - i czy ją będę w ogóle odprowadzał.

Wprost przeciwnie Andrev, jako pełnoprawny obywatel RP nie masz prawa wyboru jak i czy w ogóle odprowadzać składkę.

Cytat:
Cała reforma OFE została spaprana, bo zmuszono ludzi do wyboru OFE i wyznaczono granice ich działalności (i dlatego też wszystkie OFE pobierają taką samą, prawnie maksymalną prowizję za swoje usługi).

Zgadzam się z tobą w pełni Zero konkurencji

Cytat:
Pytanie co z obecnymi i przyszłymi emerytami. No niestety, ale muszą być sponsorowani przez wszystkich podatników.

Jak to sponsorowani? Przecież oni pracując 30, 40 ,50 lat też odkładali na ZUS. Więc nie rozumię tego - sonsorowani.

Co do tego odkładania lub nie na emeryturę, ja mam mieszane uczucia. Oczywiście rozsądny człowiek zadba o swoją starość. Rozsądny człowiek, a reszta? Za 40 lat kiedy pokażą się pierwsi emeryci, którzy mieli prawo wyboru i wybrali źle, podniosą larmo, że oni nie mają za co żyć, że państwo pozwala im umierać z głodu. Na tej fali pojawią się populiści, którzy wygrają wybory i zaczną łożyć na biednych emerytów, którzy kiedyś sami nie zadbali o siebie. A z czego? Oczywiście z budżetu. Przykładem jest tu casus Cimoszewicza, który po powodzi w bodajże 1997 roku powiedział, że nie będzie odszkodowań, że trzeba było się ubezpieczać. Pamiętacie jakie podniosło się larmo. Oni też mogli zadbać o siebie i się ubezpieczyć.
Ostatnio zmieniony przez PL_gregory_11 20 Czerwiec 2010, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#34  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 13:25   

PL_gregory_11 napisał/a:
Jak to sponsorowani? Przecież oni pracując 30, 40 ,50 lat też odkładali na ZUS. Więc nie rozumię tego - sonsorowani.

Buhahahaa....
Wyobraź sobie powojenny boom naturalny, młode pokolenie zaczyna pracować... na co idą ich składki? Na "indywidualne rachunki emerytalne"? Mi się wydaje że to było darmowe zasilenie budżetu, które szło na rozwój "młodej gospodarki socjalistycznej PRL".

A teraz mamy klops.

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #35  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 13:32   

Ale my jesteśmy już 65 lat po wojnie i pare set tysięcy emerytów którzy zaczeli pracować w latach późnych 50 i 60 już się pojawiło. Oni nie mieli nic wspólnego z okresem tuż powojennym. Niebyło i niema w ZUS-ie czegoś takiego jak indywidualne rachunki.
Ostatnio zmieniony przez PL_gregory_11 20 Czerwiec 2010, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#36  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 13:38   

Andrev Ja osobiście też bym wolał decydować sam o tym gdzie i ile składek odprowadzę.
Taki system bodajże działa w kilku krajach. Ale Polacy w większości do tego po prostu nie dorośli. A później pod mostem będzie więcej ludzi niż miejsca.

Dwa, co ma zrobić lekarz
jak przyjdzie taki pacjent który jest chory, być może że jeśli go nie przyjmą umrze. Przyjąć jak nakazuje poniekąd jego etyka, czy nie, bo nikt nie zapłaci za jego leczenie, jak ty zachowałbyś się na miejscu takiej osoby.

Czyli dokładnie jak zauważył Gregory_11
Jak mówi popularna reklama "takie rzeczy to tylko w erze"

PS. Czy ja gdzieś nie pisałem ze polityka to śliski temat :||
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 20 Czerwiec 2010, 13:42, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#37  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 14:54   

PL_U-96 napisał/a:
Co to za belkot :schock :schock

Szczera prawda a nie bełkot. Poza tym czy mi się zdaje, czy przeprosiłem, za chaotyczną formę?

Cytat:
A potem jakis belkot o bandzie czworga, Bilbergu, etc. Stary czy zdajesz sobie sprawe, ze jest cisza wyborcza?

Cisza wyborcza dotyczy reklamy politycznej i publikacji sondaży. A nie prywatnych dyskusji. Dwa, nawet na głupiej wikipedii masz napisane, że Olechowski jest członkiem Komisji Trójstronnej, figurował też na liście gości Grupy Bilderberg z roku bodaj 2005.

Cytat:
A swoją drogą, czy to aby nie JKM chciał obniżenia podatków i zwiększenia wydatków z budżetu? Tylko nie pamiętam przy jakiej okazji to mówił...

JKM chce likwidacji większości podatków i danin publicznych. Jeśli chodzi o szczegóły, polecam jego wypowiedzi na YT.

Cytat:
i coś co mi sie neizbyt podoba to żeby broń była dostępna do każdego.

Żartujesz, prawda? Spójrz na Arizonę i na stan Washington. W pierwszym jest 2,5 sztuki broni palnej na obywatela, w drugim posiadanie broni jest w ogóle zakazane. Tylko dziwnym trafem w Waszyngtonie napadów z użyciem broni palnej jest 2x więcej (prohibicja ZAWSZE działa w odwrotny sposób od zamierzonego). A zobacz na Szwajcarię? Tam nie ma czegoś takiego jak "pozwolenie na broń". Tam jest nakaz posiadania broni palnej! W niemal każdym domu jest broń automatyczna, czasem po kilka sztuk. A kraj tak bezpieczny, że niemal sielanka. :) Bo się bandyctwo boi, że zostanie odstrzelone. I o to chodzi! Nie wspominając o tym, że błyskawicznie można powołać wielką armię, a na przeciwnika odstraszająco działa perspektywa atakowania kraju, w którym może zobaczyć karabin w oknie każdego domu.

http://www.youtube.com/watch?v=P8eiz7othNg

Cytat:

Bardzo się cieszę, że o to pytasz. Ten filmik jest odpowiedzią na te wątpliwości:

http://www.youtube.com/watch?v=lUkVrH_LhYI

Zdajmy sobie sprawę z tego, jak działa ten socjalistyczny system - rzuca się nam ochłapy, a reszta naszych pieniędzy zasila potężną machinę urzędniczo-polityczną. Jest marnotrawiona.

Obywatele muszą się nauczyć samemu dbać o swoją przyszłość. Każdy jest jej kowalem. A jak ktoś nie potrafi, nie chce, ma problemy z gospodarnością? Jego problem. Państwo nie może chronić ludzi przed ich głupotą. Za głupotę się płaci, a nie dostaje premię, w postaci zasiłku. To proste i sprawiedliwe. Państwo nie ma robić za niańkę i tym samym traktować dorosłych, sprawnych umysłowo ludzi jak niesforne dzieciaki. A broń boże tak jak teraz, że "państwo wie lepiej, co dla Ciebie dobre (czyli rabowanie Twoich dochodów)". Choć wątpię, czy ludzie będą mieli problemy z oszczędzaniem, kiedy w ich kieszeniach znajdzie się te 60% pieniędzy przez państwo rabowanych w różny sposób. A jeśli państwo przestanie rabować przedsiębiorców...? szacunkowo jest ich nawet 30% w szarej strefie. Wtedy oni wyjdą. Plus Ci, którzy w reszcie nie będą się bali otworzyć biznesu, w strachu przed fiskusem. Ile nowych miejsc pracy się wtedy pojawi? :)

Cytat:
Legalizacja+broń bez zezwolenia=spadek populacji.

Żartujesz, prawda? :) Nie ma ani jednego przypadku śmierci spowodowanej używaniem konopii. :) Konopie są najbardziej sponiewieraną obecnie rośliną. Są mniej szkodliwe od aspiryny, nie uzależniają, maja setki zastosowań, a traktuje się jak zagrożenie nr 1. Co do broni, odsyłam do przykładu Szwajcarii.

Cytat:
No z ta bronią to trochę przesadził np. jacyś idioci zakupią sobie w pi*** broni odbije im coś i zaczną rozwalać ludzi i co wtedy będzie?

To nie jest tak że każdy chętny dostanie broń. Jest wymóg niekaralności i badania psychologiczne powtarzane okresowo. To wystarczy, by ograniczyć takie wypadki niemal do zera. Pamiętajcie - jak ktoś chce zabić, zabije przy pomocy tego co jest pod ręką - czy to jest broń palna, nóż czy pała. Dzisiaj się ludzi, dajmy na to nożami zabija. I co, ktoś krzyczy za zdelegalizowaniem? Jak się któryś oszołom po śmierci tego policjanta niedawno w tym duchu wypowiedział to został wyśmiany.

Cytat:
Co do tego odkładania lub nie na emeryturę, ja mam mieszane uczucia. Oczywiście rozsądny człowiek zadba o swoją starość. Rozsądny człowiek, a reszta? Za 40 lat kiedy pokażą się pierwsi emeryci, którzy mieli prawo wyboru i wybrali źle, podniosą larmo, że oni nie mają za co żyć, że państwo pozwala im umierać z głodu. Na tej fali pojawią się populiści, którzy wygrają wybory i zaczną łożyć na biednych emerytów, którzy kiedyś sami nie zadbali o siebie. A z czego? Oczywiście z budżetu. Przykładem jest tu casus Cimoszewicza, który po powodzi w bodajże 1997 roku powiedział, że nie będzie odszkodowań, że trzeba było się ubezpieczać. Pamiętacie jakie podniosło się larmo. Oni też mogli zadbać o siebie i się ubezpieczyć.

Tak będzie tak długo, jak w Polsce będziemy mieć demokrację = rządy ciemnego motłochu, przyzwyczajonego do tego, że państwo będzie ich niańczyć za frajer (a właściwie nie za frajer, tylko za kasę zrabowaną innym). Jak powiedział JKM: system w którym 2 meneli spod budki ma 2 głosy, a profesor uczelni wyższej 1 głos, jest z założenia chory.

Trzeba nam zrozumieć i dojrzeć do tego - państwo nie jest od tego, by nas niańczyć, tylko by zapewnić nam pełnię swobód, wolności i prawo, które ochroni te wartości. Nic więcej. A nie taką atrapę jak teraz.

Bardzo słusznie wskazujecie koledzy - Polacy mają problem dojrzeć do tego rodzaju wolności, o jakiej mówi JKM. Mentalnie ciągle żyją w socjalizmie. Oby przebudzenie nie nastąpiło za późno.

Cytat:
A po drugie. Wy gadacie o wyborach na prezydenta, czy wyborach do senatu? Bo się zgubiłem. Z jednej strony o głosowaniu na JKM (notabene ja też głosuję na niego), ale z drugiej o ustawodawstwie, zmianach w prawie (nad którymi prezydent pełni funkcję niejako kontrolną, bo jeżeli większość w sejmie zadecyduje inaczej, to jego weto nic nie jest warte)?

Chyba miałeś na myśli do sejmu? ;) Prezydent może sporo. Z najważniejszych: Ma inicjatywę ustawodawczą i może skutecznie blokować co durniejsze propozycję rządzącej zgrai. A wybory do sejmu już za.... roczek? :) I oczywiście głosuję na WiP. :) Zrozumta: w waszych rękach jest przyszłość. Nie wierzcie, że tylko Ci którzy są na TOP sondaży mają szansę. Mają - ale tylko przez takie myślenie. Wybierajcie tych, którzy chcą wam dać prawdziwą wolność i warunki do pełnego rozwoju. Jak napisałem, media robią co mogą, by z JKM zrobić nieszkodliwego wariata. Nie dajcie się nabierać na to. Właśnie w JKM ta banda złodziei widzi dla siebie śmiertelne zagrożenie. I to jest kolejny powód, by na niego głosować. :)

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#38  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 15:06   

Panie Storm, to po co tak wogole Panstwo. Po co mi JKM, Kaczor, Donald i cala reszta. Po co rzad, armia, lekarze, prawnicy, bog wie co. Przeciez kazdy SAM sobie da rade bez nikogo i niczego. Prawada? Po co potrzebujesz wyreczac sie JKM'em przeciez tak nie wiele trzeba abys sam sobie dal rade moj kolego.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 20 Czerwiec 2010, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#39  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 15:23   

Pomysł, że ja pracuję nie na siebie, a na poprzednie pokolenie jest chory, a na dodatek widząc te pałace marmurowe w zusie już dobija całkowicie.
Opcja ubezpieczenia zdrowotnego, jak coś potrzebuję, muszę iść prywatnie, bo zapisy mam na 2 lata do przodu. To po kiego mam płacić za coś z czego nie korzystam. Co do nagłych wypadów, osobę się ratuje po czym gdy zdrowieje, daje się rachunek. Wtedy ta osoba myśli jak i z czego ma zapłacić, jeżeli ma ubezpieczenie to pokrywa koszty jak nie cóż, jego sprawa było nie oszczędzać na tym, albo ma opłatę rozłożoną na raty.
Owszem takie reformy są drażliwe, ostre, ale potrzebne, nie od razu wszystkie ale stopniowo. Ja chcę mieć wybór ! Nie będąc zmuszanym.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#40  Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 15:34   

PL_Storm87 napisał/a:
Cytat:

Chyba miałeś na myśli do sejmu? ;) Prezydent może sporo. Z najważniejszych: Ma inicjatywę ustawodawczą i może skutecznie blokować co durniejsze propozycję rządzącej zgrai. A wybory do sejmu już za.... roczek? :) I oczywiście głosuję na WiP. :) Zrozumta: w waszych rękach jest przyszłość

1. Miało być parlamentu, a jakoś senat wstawiłem.

2. Co daje inicjatywa ustawodawcza, jak partii popierającej program nie ma w sejmie? Weźmy, że JKM poda ustawę o tym paliwie za 2zł.. Albo o likwidacji ZUS. Jakie są szanse, że ona przejdzie? Zerowa.

3. Weto. Patrząc na to, że obecnie w sejmie są praktycznie same osoby posiadające przeciwne poglądy do JKM, to jedyne, co prezydent JKM będzie mógł zrobić, to spowodować, że PO z PSL i PiS/SLD będą musiały się dogadać. A żadne z nich nie ma poglądów jak JKM, więc będzie działał podobnie do śp. Lecha Kaczyńskiego. Czyli będzie blokował i liczył, że SLD i PiS nie poprze PO z PSL.

I jak czytam, to cały czas trwa rozmowa o programie.... do sejmu i senatu. A nie o prezydenturze, której rola nie jest tak silnie ustawodawcza jak parlamentu.

I dlatego dziwi mnie rozmowa o ustawodawstwie przy wyborze prezydenta. Głównym zadaniem prezydenta są inne rzeczy. Owszem, prezydent kontroluje. Ale kontroluje, a nie rządzi parlamentem.

Niemniej ja widzę JKM jako prezydenta, choćby dlatego, aby nie był to prezydent partii w sejmie. No i po to, aby blokował co durniejsze inicjatywy. Nie biorę w ogóle pod uwagę zgłaszania przez niego ustaw, bo jeżeli nie będzie miał poparcia w sejmie, to żadna ustawa prezydencka nie przejdzie.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 20 Czerwiec 2010, 15:35, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi