Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#26 Wysłany: 26 Sierpień 2015, 19:22
nie sądzę by Ci ktoś umiał odpowiedzieć na to pytanie. Próbuj, testuj i stań się ekspertem od torpedowania na oko.
A jak chcesz to poszukaj sobie modów do GWX. Tam są zasymulowane niektóre narzędzia, np. Angriffscheibe
albo
U-jagd
te same narzędzia masz zaimplementowane w SH5 + wiele innych do ręcznego namierzania
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ma ktoś dobry i sprawdzony sposób na obliczenie wysokości katowej celu?? Chodzi o wyznaczenie odległośći od celi, ta przedziałka stale się kolysze i nie da rady ustawic odpowiednio...
Ostatnio zmieniony przez Pawian 27 Sierpień 2015, 22:18, w całości zmieniany 4 razy
To jest właśnie ta trudność wyznaczyć kąt, przy chwiejącym się na falach U-boocie. Musisz strzałkami i myszką trochę pokombinować, aż uzyskasz zadowalający wynik.
360-328 = 32 stopnie w lewo
45 NE (rozumiem, że O = ost?) w lewo 32 stopnie, czyli 13 NE....
Ale całość zależy od odległości od celu, bo okręt nie zakręca w miejscu. Z bliska może okazać się, że po zwrocie nie dość że możesz zupełnie nie zmienić ustawienia (bo kręcisz się wokół celu). Z daleka w każdym razie to powyższe się sprawdzi. I im dalej jest stojący cel, tym mniejsza wymagana poprawka.
Jaki obrót mam wykonać by był na namiarze 0?? Jak to obliczyć? Sam kombinuje i nic
Obrót? Zwrot bo ta terminologia to w oczy kole niczym kaktusy. Widzę wyższą szkołę samobiczowania. Niezły sadomasochizm. Nie wiem Pawian po co Ci te orki - serio.
Co za problem podejść go od burty i wycentrować na nim szkło naciskając głupie " = " ?. Po kolejne AOB to trzeba w jak w lotka trafiać bo nie podane, hm?
Dowódca ma podejmować takie decyzje w mignieniu oka a nie pytać na forum co robić.
Silent Hunter 3 to nie symulator ślimaka ale U-boota. Widzę, że 'klikaczu' jesteś i klawiszologii nie znasz. Marnie Cię bym widział w naprawdę gorącej sytuacji w stylu multi bo by z Ciebie eskorta zrobiła mielone.
- brak zagrożeń? cała naprzód i manewrować.
- zajść od burty i posłać go tam gdzie trzeba
Najpierw mówisz że chcesz kalkulować. Tak analizując cały temat to: co chcesz kalkulować? Wychodzi na to że stojący cel? Bingo?
Aaaaa... to ja na to reaguję tak bo to już offtop jak cholera i zwyczajna błazenada, bo za parę tygodni będzie o tym jaką otworzyć wyrzutnię w tym tempie.
Wymiękam ale coś doradzę:
Dystans od celu jest ważny i ustawienie unieruchomionego celu - czyli AOB. Bez tego nikt tu nie wyliczy nic. Mierzysz odległość od celu. Przekątną pewnie znasz. Kartka w kratkę i kalkulator. Wyliczyć punkt zwrotu i nanieść na mapę na zasadzie trójkąta prostokątnego dodając lub ujmując AOB na cel z punktu zwrotu. Dzięki w/w danym wyjdzie Ci pi razy drzwi punkt zwrotu na śródokręcie ale nigdy nie będzie to idealne bo za cholerę nie przewidzisz ile przemieścisz się po łuku i jaki będzie zysk lub strata w namiarze na cel... dlatego uważam to o co pytasz za totalnie infantylne. Wręcz żenujące bo AOB nie pobierzesz nigdy idealnie by tego dokonać. Dobrym przykładem jest lufa snajperki. Gdy bujnie się 5mm w bok - błąd będzie ogromny.
Dlaczego więc gadanie o tym co pytasz jest herezją? A dlatego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum