Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jak dla mnie jest mało czytelny i ogólnie slaby ale to kwestia gustu. Myślałem, że jak piszesz "intro" to chodzi o film a nie planszę. Nazywanie czyjejs pracy "moim intro" po dodaniy sobie jakiegoś tam napisu jest mało etyczne wg mnie. Ale jesli robisz to na potrzeby własne to wstawiaj sobie co chcesz. ja bym jakąś gołą babeczkę tam wstawił.
Generalnie cały problem to pytanie po co to robisz? Jeśli chcesz to opublikować to chyba nie masz zgody autora? Przeglądałem pobieżnie wątek na subsim o tym modzie i jakaś tam dyskusja nadal się toczy. Jeśli chcesz współpracować to najlepiej zapytaj autora lub grupę moderów, czy chcą skorzystać z Twojej pracy czy też talentu. Problem w tym, że jesteś w moim mniemaniu "mało twórczy" bo wstawienie grafiki zrobionej w 5 minut do cudzego filmu a później bieganie po forach z pytaniem jak wstawić dźwięk XX w miejsce YY świadczy raczej o małym doświadczeniu. Tymczasem Ty sugerujesz niemal, że to "Twoje intro" i za chwilę pewnie napiszesz, że to "Twój mod" bo coś tam sobie zmieniłeś na własne potrzeby.
Uważam, że jeśli masz naprawdę poważne zamiary wobec tej modyfikacji to powinieneś zgłosić się do autora lub chociaż swoje prace przedstawiać w odpowiednim miejscu np: w oficjalnym temacie na subsim. Tutaj zauważyłem, że zainteresowanie jest znikome a ludzie piszą tylko po to, żeby Ci pomóc rozwiązać problemy - nie z sympatii do Warship Mod - który z przyczyn obiektywnych raczej nie jest pełnoprawną symulacją tak dużego okrętu (silnik gry chyba na to nie pozwala) bo okręt to nie tylko celownik i działa.
Z doświadczenia wiem, że ludzie robiący mody zwykle nie maja nic przeciwko kiedy się im przedstawi swoje koncepcje i dobrze wykonaną pracę chociażby jako plansza tytułowa. W SH nie gram, moją grą morska jest Dangerous Waters i tam istnieje w zasadzie tylko 1 duży mod. Po skontaktowaniu się z twórcą, ten umieścił w nim oficjalnie graficzny obraz stacji na 2 okrętach autorstwa kolegi z naszego forum (Grindlera). Inny kolega jest z kolei autorem planszy tytułowej (Kpt_Kyte). Jak widzisz można swoje prace oglądac w oficjalnym wydaniu modyfikacji ale trzeba to równiez zrobić z poszanowaniem czyjejś pracy i wkładu.
Jesli uważasz, że Twoja plansza jest dobra (np: lepsza od obecnaj - o ile takowa jest) to skontaktuj sie z twórcą. Tylko jak mu wytłumaczysz, że tzw "Twoje intro" to sześciominutowy film autorstwa kogoś innego plus kilka sekund planszy, jaką zrobiłeś zapewne w 2 minuty?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
#22 Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:42
Lubię sobie pogrzebać w tej grze i nikomu modów nie kradnę .
To dzieło U-47 i szacunek za jego pracę.
Ja po prostu się pytam .
A filmy w większości modów są pobrane z neta.
Chyba,że ktoś przeniósł się w czasie i nakręcił film z Fritz Julius Lempem w roli głównej .
#23 Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:16
Nie piszę, że kradniesz ale nazwanie filmu "swoim intrem" (określeniem, które wskazuje, że jesteś jego twórcą) tylko przez dodanie na końcu jakiegoś obrazka jest sporym nadużyciem. To dlatego, że brakuje całości tego "działania artystycznego" zmieniającego w jakiś sposób odbiór dzieła jak przykładowo zrobił M. Duchamp domalowując Monie Lizie wąsy.
Jesli jednak tu na forum pytasz, czy intro, które wybrałeś nam się podoba to jakie to ma znaczenie jeśli teoretycznie nie masz zamiaru tego publikować (chociaż właśnie to zrobiłeś)?
Widać, że mod bardzo Cię wciągnął i to jest OK. Dlatego doradzam, żebyś swój zapał wykorzystał tam, gdzie można osiągnąć wymierne efekty. Zwracam jednocześnie uwagę, że komuś możne sie nie podobać wykorzystanie jego pracy bez pytania.
Sam nie jestem w tej materii ortodoksyjny, w dziale zagadki często umieszczam zdjęcia, będące w jakiś sposób oznaczone ale kadrując je tak, by nie były te oznaczenia widoczne. Ma to jednak całkiem inne podłoże niz przypisywanie sobie ich autorstwa.
Pytałeś o moją opinię na temat intro to jeszcze raz powtórzę:
- film mi sie podoba
- plansza na końcu nie - głównie ze względów typograficznych
Cytat:
A filmy w większości modów są pobrane z neta.
Tylko jest taki drobny szczegół, że najczęściej twórcy są wymienieni gdzieś w napisach końcowych lub początkowych. Poza tym skąd wiesz, że nie zapytano o zgodę na wykorzystanie?
Cytat:
Chyba,że ktoś przeniósł się w czasie i nakręcił film z Fritz Julius Lempem w roli głównej
Nie jest to konieczne, czasem materiały znajdują się w publicznych domenach, pozwalających na wykorzystanie.
archive.org - tu znajdziesz sporo materiałów, których wykorzystanie w wielu przypadkach jest legalne. Nie zaszkodzi jednak zawsze podać źródła.
Tamten film, który wykorzystałeś też jest pewnie czyjąś twórczą pracą. Ktoś to zmontował dodając ścieżkę dźwiękową zdecydowanie nie z czasów Fritza Juliusa Lempa. I dodam, że zgrabnie mu to wyszło i tylko ta plansza na końcu wg mnie nie pasuje. Ale to juz moje zdanie - innym może się podobać.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
#25 Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:36
A tak poza tym,dzięki za zainteresowanie moją skromną osobą.
Pozdrawiam Drago41
#26 Wysłany: 14 Kwiecień 2017, 15:21
Drago41 napisał/a:
(...) a planszę można zmienić .
Można, tylko po co, skoro Tobie się podobała i ma służyć wyłącznie celom prywatnym? Jeśli lubisz oglądać za każdym odpaleniem gry 6 minut filmu dostępnego bez problemu na YT aby zobaczyć na końcu 5 sekund własnej planszy tytułowej - rozumiesz już o co mi chodzi? To trochę bez sensu
Drago41 napisał/a:
A tak poza tym,dzięki za zainteresowanie moją skromną osobą.
Raczej tematem a nie osobą.
Sam bardzo lubię używać modów niemal do każdego gatunku gier, w jakie grywam. Ostatnio bawię się GMDX do pierwszego Deus Ex.
Nie rozumiem jednak istoty zmieniania "na własny użytek" drobnych szczegółów w kompleksowych modyfikacjach. Tzn rozumiem, bo jakis element może irytować ale już wplątywanie jakiejś społeczności tylko po to, by sie zgodziła ze mną, że "mam świetny gust" jest dla mnie dziwactwem. Bo sam przed sobą przyznaj, czy gra jest warta świeczki jesli chodzi o intro, kiedy zapewne przy włączaniu gry je pomijasz?
To trochę tak, jakbym postanowił zmienić dźwięk i animację startującego windowsa. Można to robić tylko w zasadzie po co się tym chwalić na forum?
Dlatego proponuję zrobić coś naprawdę dobrego i przemyślanego na tyle, żebyś mógł to pokazać na oficjalnym forum. By ludzie grający w tą modyfikację, komentowali w postach
- to jest naprawdę fajne, świetnie by było, gdyby ten dźwięk/plansza tytułowa/intro itp były w oficjalnej wersji!
Przecież mody żyją tylko za sprawą społeczności, która z nich korzysta więc autorzy zazwyczaj liczą się ze zdaniem innych.
A tak mamy takie "łapu-capu". Czyli w pewnym sensie jałowa dyskusja bo:
- pytasz ludzi, którzy w tego moda nie grają
- robisz to na własny użytek
- zmiany są czysto kosmetyczne
- tu nie ma szans aby społeczność graczy w tą modyfikację doceniła Twoją pracę
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, kiedy ktoś chce zmienić jakiś istotny szczegół wpływający na rozgrywkę tak aby był bardziej historyczny, naprawiał ewidentne błędy lub po prostu dawał wiekszą przyjemność z gry. Niestety w ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się "kwiatuszki" typu:
- jak zmienić maksymalny zapas torped z 20 na 22 lub ilość wyrzutni torpedowych 4 na 6 i jak zrobić, żeby mój okręt zamiast 20 węzłów zasuwał 32?
Często są to rzeczy albo banalnie proste albo też wysoce skomplikowane w modowaniu i aż szkoda rozwijać temat bo poziom absurdu przekroczył pewne normy. Nie wiadomo, czy ktoś pyta żeby sobie jaja zrobić czy po prostu jest nienormalny (delikatnie ujmując). Przecież w tych przypadkach z góry wiadomo, że nikt mu w to nie zagra - to zwykła fanaberia psująca bardzo szybko przyjemność z gry.
A denerwujące jest to, że te osoby angażują innych bo same nie chcą często palcem kiwnąć by przeszukać podobne tematy.
PODAJCIE MI NA TACY ROZWIĄZANIE
..bo ja mam akurat kaprys. I teraz szukaj człowieku po forach jednych, drugich choć wszyscy wiedzą, że kaprys jak to kaprys - trwa bardzo krótko
Weź się zatem Drago41 do roboty i pokaż nam, swoje działo nie w formie "czy lepiej mi w zielonej czy niebieskiej sukience" tylko ostatecznej lub temu bliskiej. Popracuj szukając we własciwym miejscu czyli najlepiej u źródła a to forum potraktuj jako miejsce alternatywne kiedy tam nie możesz uzyskać odpowiedzi.
Pokaż, że to nie jest zwykła fanaberia a z pewnością zostaniesz doceniony. Ja bardzo chętnie zobaczę efekty Twojej pracy i tam gdzie będę potrafił to pomogę.
sorry ale musiałem bo zbierało sie to we mnie od dawna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum