Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
-Niby jak, sir? Przecież mój głos... wygląd... wszyscy mnie tutaj znają... To jakby pan miał udać się do Lorda Pounda i udawać kogoś innego. Przecież mnie tu wszyscy rozpoznają.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#246 Wysłany: 15 Sierpień 2016, 19:07
No a sposobu aby ich prywatnie "na obiad" zaprosić nie ma? Albo nadać wiadomość do dowództwa oznaczoną "Sprawa osobista do O'Hary" albo coś w ten deseń?
13 Lipca 1942, godzina 9:00
-Dobra robota - odpowiedział Kanaron spoglądając na akta 3 poległych niedawno marynarzy. Żadnej rodziny, żadnych krewnych. Teraz tylko wysłać je do kapitana Hilla, niech on wybierze "który mu pasuje" i zalatwione.
-Jakaś odpowiedź od komandosów?
-Na razie brak, sir - odpowiedział Hans.
-A coś wiadomo o Grafie Zeppelnie?
-Też nic, sir. Rozpłynął się. Może być w Trondheim, może być Narviku, może wchodzić na Morze Barentsa. Nikt go nie znalazł. A mgła uziemiła samoloty i nawet ciężko określić, co i gdzie jest z naszych sił. TF4 ostatnio trzymał się na zachód od Trondheim, pilnując, czy nie idą posiłki... znaczy ta "możliwa trzecia grupa". TF3 i TF99 są pomiędzy Trondheim i Narvikiem. Nikt nie ma kontaktu z wrogiem. Wydać im nowe rozkazy, czy mają kontynuować, sir?
14 lipca 1942
godzina 8:30
Kanaron nie pamiętał, kiedy już ostatnio korzystał z "leżanek" na tyle sztabu. Hans za to przypomniał mu, że nie było to wcale tak dawno, wymieniając to z dokładną datą, co Frank zbył słowami "Przynieś kawy".
-Coś nowego? - zapytał nad kawą
-Właściwie nie, sir. Sztorm mija. Cataliny próbowały coś wykryć w nim, ale więcej sił wkładano w walkę ze sztormem, niż na zwiad i jedyne, co wiadomo, to, że ten pojedynczy okręt schronił się w Trondheim. Dziś rano rozmawiałem z dowódcą Coastal Command. Piloci aż palą się do lotu, gdy tylko warunki pozwolą. Wywiad także nic nie wie. Przechwycono tylko jakieś wiadomości radiowe z Tromso. Nie udało się ich rozszyfrować, ale wygląda na to, że jakiś okręt wszedł do tego portu. Z Narviku nie przechwycono podobnych wiadomości, więc podejrzewają, że wróg może być w Tromso lub Trondheim. Amerykanie i Halliday są na północ od Trondheim, TF4 jest na zachód od portu i melduje, że w nocy musi zawrócić po paliwo.
10:30
-Sir! - Hans wpadł do biura jak błyskawica - TF99 został wykryty przez samoloty zwiadowcze. Odebraliśmy ich prośbę do TF3 o strącenie samolotów zwiadowczych.
19:00
Kanaron powoli szykował się na kolejną noc w sztabie. Wtedy do biura wszedł Hans i zameldował:
-Sir. Wiceadmirał Halliday melduje, że znalazł Grafa Zeppelina na podejściu do Trondheim... zaraz za polami minowymi. Tylko tam teraz lata ogromna ilość samolotów. Nawet zwiad fotograficzny nie daje rady się zbliżyć. Szkopy się pilnują...
-Hortona, sir? Ale okręty podwodne mogą mieć podobny problem z przedarciem się przez zaporę minową, co okręty nawodne. Chyba nie będzie chciał się podjąć zadania... Czy chodzi o te mini okręty podwodne nad którymi kiedyś pracowano na Tirpitza? Tylko, sir, nie wiem, czy nie zarzucono projektu. Czy marszałka Harrisa z Bomber Command miał pan na myśli?
20:00
<drrr><drrr>
-Admirał Kanaron.
-Sir - odezwał się Hans z drugiej strony, znajdujący się 20m dalej w pomieszczeniu telefonistek - Udało mnie się nawiązać łączność z zastępcą Harrisa. Marszałka nie ma dziś w sztabie. Proszą abyśmy przesłali im informacje o pozycji celu i rozmieszczeniu broni przeciwlotniczej w okolicy, jaką zauważyli nasi zwiadowcy. Jutro marszałek ma do pana oddzwonić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum