Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Ponad 50-tka Junkersów odlatywała z pola bitwy, ścigana przez ostatniego Hurricane'a, który miał jeszcze amunicję. Jack stał z Hawkinem jak wmurowany, po części oszołomieni bombą, która uderzyła w pancernik nad mostkiem, po części widokiem za rufą....
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#42 Wysłany: 29 Sierpień 2016, 20:53
Nadaj HMS Furious zatonął.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Jack chodził po mostku nerwowo. Prawie im się udało. PRAWIE. Jeszcze kilka godzin i byliby bezpieczni. Jack przystanął za oficerem, który spisywał do dziennika okrętowego szczegóły ataku.
Cytat:
-21:47
Atak 2 eskadr Ju88 na lotniskowiec. Zestrzelono 3 maszyny. Bez strat własnych
-21:59
Zestrzelono kolejną maszynę.
-22:09
3 bomby trafiają lotniskowiec, zaczyna się przechylać
-22:20
Kolejne bomby trafiają w lotniskowiec. Statek zatrzymuje się. Nadaje informację o tonięciu i opuszczaniu przez załogę.
-22:28
8 Ju88 i kilka FW200 zaatakowało pancernik uzyskując 3 trafienia. Straty powierzchowne. 3 zabitych, 8 rannych. Zestrzelono kolejny bombowiec
-22:39
Wrogie samoloty odlatują.
Zbliżała się północ, gdy zameldowano o kolejnym zbliżającym się samolocie. Tym szczęśliwie okazała się postrzelona Catalina, lecąca na jednym sprawnym i jednym uszkodzonym silniku. Załoga łodzi nadała lampą:
-Myśliwce zestrzeliły maszyny zbliżające się do lotniskowca. Do lotniskowca dołączyły siły eskortowe. Na południe stąd zauważono U-Boota kierującego się w tą stronę. Musimy wracać do Wielkiej Brytanii.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#45 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 09:10
Czyli pozostaje nam jedynie podkulić ogon i wracać do bazy.
#46 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 09:12
Czyli pozostaje nam jedynie podkulić ogon i wracać do bazy. Po drodze zabierając ze sobą bazę wodnosamolotów.
-Sir. Jeżeli będziemy płynąć dziś z maksymalną prędkością, to za 5 godzin będziemy poza zasięgiem lotnictwa z Północnej Norwegii, ale wówczas końcówkę trasy będziemy musieli pokonać z prędkością najekonomiczniejszą. - zameldował inżynier
#48 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 10:47
Tak robimy. W obecnej sytuacji nie pozostaje nam nic innego.
Nie doceniliśmy niestety sił wrogiego lotnictwa lądowego. I to jest tego efekt.
Hawkin przytaknął:
-Ma pan rację, sir..... Może trzeba było wziąć pod uwagę to ostrzeżenie, które nadali amerykanie. 5 godzin.... Akurat byśmy im uciekli.... Parszywy los.
Były to dość łagodne słowa na utratę okrętu z dużą częścią załogi.
#50 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 17:37
Może, z drugiej strony naszym zadaniem nie była ucieczka tylko unieszkodliwienie Zeppelina.
Trudno. Wracamy tak jak ustaliliśmy.
-INCOMING!! - wykrzyknął marynarz na wachcie, aby być lepiej słyszalnym. Niestety nie mówił o Albatrosie, który powinien ich dogonić, gdy tylko zwolnią bieg, a o zbliżających się samolotach. W tej samej chwili na mostek wpadł Hawkin i zauważywszy wroga powiedział:
-Sir - powiedział Hawkin - Wiem, że to nie najlepszy moment, ale jak za godzinę-dwie nie zwolnimy do prędkości bardzo ekonomicznej, to do Scapa Flow trzeba będzie holować niszczyciele!
#53 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 21:30
Atakują 10 Ju88
-Jakie straty?! - krzyknął Jack w kierunku wpadającego z pomostu marynarza.
-Brak, sir! - odkrzyknął - Bomba nie przebiła wieży. Tylko wstrząsnęła załogą w B!
Ciągle spadały bomby, ale te 2 trafienia w pobliże wieży B były jedynymi, które udało się osiągnąć Niemcom. 3 rannych za 2 zestrzelone Ju88 wyglądało na dobry wynik.
#55 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 21:39
ok, kontynuujemy powrót. Zmniejszyć prędkość do prędkości ekonomicznej.
#57 Wysłany: 31 Sierpień 2016, 10:52
Kurs na SF, prędkość ekonomiczna.
24 lipca 1942 10:50
Okręty kolejno wykonały zmianę kursu. Gdyby nie zygzakowanie, ich dzioby byłyby skierowano prosto w kierunku Wielkiej Brytanii. Przed grupą pozostały 3 dni rejsu. Wtedy też Hawkin wyszedł z pomysłem:
-Sir. Odebraliśmy wiadomość, że około północy, niecałe 300 mil stąd, TF99 ma spotkać się z grupą zaopatrzeniową. My jesteśmy tam w stanie dotrzeć jutro, nad ranem. Jeżeli mają odpowiednią ilość paliwa i zapasów, to możemy je uzupełnić i kontynuować rejs.
#59 Wysłany: 31 Sierpień 2016, 12:43
Zbiornikowiec jest przeznaczony dla kogoś innego. Jeśli miałby paliwo dla nas do bym o tym wiedział. Nie zmieniamy rozkazów.
3:30
-Sir! Sir! - Hawkin obudził Jacka - Otrzymaliśmy nowe rozkazy... Z admiralicji.
-Admiralicji? - Jack zapytał zrezygnowany. Spał po to, aby śnić o pracy. Genialne. Jednak sen był zbyt rzeczywisty i wtem przyszło całkowite rozbudzenie. Nie śnił. To się działo naprawdę.
-Jak to? - zapytał, a w odpowiedzi dostał kartkę:
Cytat:
NCHQ (Sztab dowództwa marynarki) do wszystkich zespołów Home Fleet, Submarine Service i Coastal Command na Morzu Norweskim X Na północ od Narviku wykryto wrogi lotniskowiec kierujący się wzdłuż wybrzeża Norwegii na południe X Wszystkie okręty, które są w stanie przechwycić wrogi zespół: Wasze zadanie jest proste X Zatopić Zeppelina! X Zatopienie lotniskowca będzie złamaniem kręgosłupa Kriegsmarine! XXX
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum