Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
... Niech tylko naprawię mojego freetracka i spróbuje raz jeszcze.
Taka mała uwaga. Problem z freetrackiem to nie musi być problem ze sprzętem czyli “pajączkiem”, a może być programowy. Program o nazwie “Freetrack” nie jest już rozwijany od kilku lat i sprawia problemy w nowych systemach Windows. Ostatnio Janko znalazł czas na grę i nie działał mu FT w WT (Win 10 chyba). Udało mu się z którymś z modów Opentrack'a
Spróbuj z tym modem Opentrack,a - Trackhat http://www.trackhat.org/trackhat-opentrack
Jest wstępnie skonfigurowany, działa w WT i BoS'ie. Dla WT trzeba przesunąć krzywe w lewo bardziej je “wypionować”, aby można widzieć 6-tą.
Sam próbowałem różne mody Opentrack,a, FaceTrackNoIR i zawsze wracałem do starego Freetrack’a.
Mam Freetrack’a 3PointClip i kamerkę PS3 i w grze działa idealnie (Win10). Co prawda "wywala" błędy na starcie, jest błąd w sterownikach PS3 do Windy, albo w kodzie FT. FT przyjmuje bitmapy 24 bitowe, a nie 32 bitowe, a takie podaje domyślnie kamerka PS3. Na szczęście sterowniki PS3 pozwalają wybrać głębie bitmapy/stream. Większość kamerek niestety nie.
Przed naciśnięciem przycisku „Start” w oknie FT, klikam na przycisk „Stream”. Z rozwijanej listy wybieram koniecznie Stream 24 bit, (320x240 lub 640x480), a nie 32.
Niestety tak za każdym razem przy starcie FT. Nie każdy ma tyle cierpliwości ….
W weekend będę grał w WT wieczorami, jeżeli będziesz miał pytania daj znać
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 10 Luty 2017, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#424 Wysłany: 10 Luty 2017, 13:01
To prawda, zauważyłem że soft Freetrack przestał działać w WT. Próbowałem na FaceTrackNoIR, ale z wykrywaniem diod IR, a nie twarzy, lecz bardzo trudno mi jest obecnie skonfigurować ruchy. Generalnie mam problem z diodami IR, które są słabo widoczne dla mojej kamerki (któraś wersja Mircosoftu). Niestety jest to mocno irytujące.
Spróbuję, z tym oprogramowaniem, które podałeś - zobaczymy.
W międzyczasie kolega wykonuje mi nowy sprzęt, bazujących na diodach IR o szerokim kącie działania i większej mocy. Będzie to CLIP - 3 punktowa wersja. Mam nadzieję, że będzie lepiej działała, bo w kolejce do nauki latania czeka: Flight Simulator i Falcon BMS.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#425 Wysłany: 11 Luty 2017, 10:15
Jestem pod wrażeniem. Opentrack to był strzał w dziesiątkę. Dzięki Mirko. Jeszcze muszą tylko obczaić nowe zasady.
Niby wybrałem swoje samoloty, jestem w grze. Ale z 5 wybranych mogę odpalić tylko dwa. Na kolejnych 3 pisze mi not enough spawn point ???? Co to jest ?
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 11 Luty 2017, 11:04, w całości zmieniany 1 raz
Samoloty z niskim BR są dostępne od razu, z wyższym po zdobyciu tzw Spawn Points przyznawanych za wykonanie zadań: zestrzelenie wrogiej maszyny, zniszczenie jednoski naziemnej, bazy, lotniska itp.
Jeżeli zdobędziesz wymaganą ilość SP (Spawn Points -2 tier: 120 dla 2,7, 250 dla 3,0 a 450 dla 3,3) dany samolot jest odblokowany.
Po udanej bitwie, ilość zdobytych SP jest dla danej nacji zapisany i dostępny na starcie w następnej bitwie - max. 200 SP. A potrafiłem zdobyć 1200 SP, reszta chyba jest zamieniana na srebrniki.
Po utracie maszyny – zestrzelenie, rozbicie – dany samolot znowu jest blokowany na czas od 5-30 min w zależności od BR. W takiej sytuacji, można wrócić do bitwy biorąc samolot niezablokowany, zwykle o niższym BR.
Jeżeli będziesz miał więcej pytań możemy porozmawiać na TS'ie, dzisiaj będę miał czas tak za 2-3 godzinki.
@olek
Gram przede wszystkim na 2 tierze, walki na niskich wys. - to lubię. B. rzadko na 3 tierze na którym jest P-51. W formacji nie potrafię grać - indywidualista, ale w “luźnym squdzie” mogę spróbować.
@Jacek
“Falcon ma już 14 lat i jest jak wino . Czym starszy, nie tylko lepszy, ale też droższy “
Falcon 4.0 goły, ile to było prób, aby w misji “Awaryjne lądowanie” (to charakterystyczne wycie syreny pokładowej) przyziemić bez crash'a. Ciekawa kampania, zróżnicowane misje … BMS to znacznie poprawiona grafika, inna bajka – ale nie grałem z tym modem.
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#427 Wysłany: 11 Marzec 2017, 21:24
Czołem .
Tak jak Mirko pisał freetrack z jakiegoś powodu odmówił współpracy , ale opentrack bije go na głowe .Moge grać nawet w dzień ,chociaż używam cały czas tej samej kamerki A4tech z diodami i czapki z odblaskami 3point.
Ostatno znów wróciłem do latania . Troche gram w WT , ale znajomy namówił mnie na Iła BoS . Kupiłem i.......... Mimo pewnych kłopotów z konfiguracją sterowania gra mi się spodobała . Grafika jak WT , a cała reszta to już inna bajka . Tak sie podjarałem ,że postanowiłem zainwestować w nowy "kijek " do latania
Na dodatek może w tym roku wyjdzie nowy Ił CoD 5.0
Póki co ,polecam BoS'a
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
#428 Wysłany: 12 Marzec 2017, 14:09
Hej Janko,
niestety BOS dla mnie na razie odpada. Wpierw muszę wymienić kartę graficzną. Już COD ciężko chodzi.
@janko
Nie ma czegoś takiego jak CoD 5.0. Chodzi Ci zapewne o zapowiadany patch TF 5.0. Twórcy gry wypuścili tylko jeden patch i zaprzestali wsparcia CoD’a. Hejt graczy po wypuszczeniu pierwszego wydania był tak duży, że chyba trudno znaleźć drugi taki przypadek. Tylko dzięki pracy community, a konkretnie Team Fusion, CoD wygląda dużo lepiej. Ale niestety, stary, mało wydajny silnik graficznyCoD’a jest ograniczeniem i wymaga silnego sprzętu, aby cieszyć się w pełni z grafiki TF.
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
niestety BOS dla mnie na razie odpada. Wpierw muszę wymienić kartę graficzną. Już COD ciężko chodzi.
Niestety obydwie gry przegrywają z WT jeżeli chodzi o optymalizację grafiki - wymagają o wiele lepszego sprzętu, aby grać komfortowo. W przypadku BoS’a nie pomogło nawet wybranie łatwiejszego do renderowania terenu (mapa Stalingrad zimą), białe plamy terenu, drzewa bez liści ... Odczułem bardzo te różnice na mojej starej karcie HD 7750. Teraz jest już lepiej - GF 1050 Ti.
BoS'a mam już od ponad roku, ale nie wciągnął mnie za bardzo. Zniechęcają mnie ciągłe utraty konfiguracji, brak możliwości zapisu kilku konfiguracji, błędy po każdym patch'u. Właśnie wczoraj, po ściągnięciu 5 GB, nie reaguje mi ster kierunku - skręt "kijkiem". I najważniejsze - jak szukam relaksu to mam możliwość wyboru - WT - gra dla takich indywidualistów jak ja. W BoS'ie pojedynczy gracz nie ma co szukać - grają kilku-osobowe team'y, które rozprawią się z każdym "solistą".
@janko, @Jacek
Nie rozumiem tych waszych zachwytów nad opetrack’iem. W moim przypadku żaden z jego modów nie dorównał precyzją kierowania kamerą w grze FT. Może podzielicie się z nami konfiguracją OT - chodzi mi głównie o screen’y. krzywych. Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 12 Marzec 2017, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
#430 Wysłany: 12 Marzec 2017, 16:57
Zachwyt polega na tym, że na razie tylko na opentracku udało mi się skonfigurować moje diody. Freetrack przestał działać na WT, a FaceNoIR nie umiałem ustawić.
A teraz ? Zarówno Falcon BMS, WT, ILek jak i FSX działają poprawnie.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#431 Wysłany: 12 Marzec 2017, 17:42
Ja natomiast nie rozumiem dlaczego jesteście zmuszeni do korzystania z Opentracka skoro FreeTrack był i jest bardzo dobry i precyzyjny? Co w nim niby nie działa? Mam Win 10, mam FreeTracka i działa w WT, w Il-2, w FSX, w ETS2. W to wszystko grałem całkiem niedawno (oprócz WT, więc może to się zmieniło) i działa perfekcyjnie.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 12 Marzec 2017, 17:42, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#432 Wysłany: 12 Marzec 2017, 22:36
Hejka .
Moje krzywe w opentracku mam podobne jak Jacek , tylko doły mam bardziej zaokrąglone , ale to kwestia gustu .
Mirko .
Sterownie w BoSie fakt jest skopane , ale dla modelu lotu i zachowania samolotu jestem w stanie to przetrawić . Dziś grałem trochę w WT i już nie mogę To nagłe zerwanie siły nośnej w ostrym skręcie , bez żadnego ostrzeżenia . Z skąd oni to wzieli ???? Samoloty w WT latają jak kosmiczne myśliwce . Gra i walka jest szybsza . Dla relaksu gra jak najbardziej ok . Mnie już jakoś to nie rajcuje , możę nie muszę już tak się wysilać ( chyba za dobry juz jestem ) Nie ma już tego dreszczyku ,adrenaliny więc pora podnieś sobie poprzeczkę .
W Bosie nie ma miejsca dla solistów , bo rzeczywistości też ich było raptem kilku po każdej stronie na kilka tysiecy pilotów .
No tak chodziło mi o nowy patch TF 5.0 do IŁa CoD
Ja obecnie mam gtx 960 . karta jak dla mnie za rozsądne pieniądze i BoS chodzi bez problemów na wysokich ustawienia .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Powrót do przeszłości Jak dawniej - pierwsza moja bitwa na WT SB z Jackiem - mapa Guadalcanal z 5 lat temu.
Dzisiaj zagraliśmy razem 1 bitwę (Guadalcanal - dokładnie) - Jacek przyniósł mi szczęście
Dawno nie miałem tak udanej - trafiliśmy na mało zgrany wrogi team.
Wiele takich sytuacji jak na obrazkach poniżej ...
Dzięki za wspólną grę!
Jak dawniej.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 380.13 KB
P-38J.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 324.52 KB
Łuski.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 331.91 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 13 Październik 2019, 00:15, w całości zmieniany 2 razy
#434 Wysłany: 13 Październik 2019, 14:08
Oj zardzewiałem i robiłem za wabik, gdy PL_Mirko wymiatał przeciwników
również dzięki
#437 Wysłany: 14 Październik 2019, 12:02
Gra znowu zaczyna mi się podobać. Wczoraj zrobiłem sobie zestaw Hurricane + Spitfire i walczyłem przeciwko włoskim i niemieckim samolotom z podobnego tiera.
2 killsy moje.
Oczywiście TYLKO "simulator battle"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 14 Październik 2019, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Gra znowu zaczyna mi się podobać. Wczoraj zrobiłem sobie zestaw Hurricane + Spitfire i walczyłem przeciwko włoskim i niemieckim samolotom z podobnego tiera.
2 killsy moje.
To jam Ci to uczynił - obudziłem bestię
P.S. Tak na szybko zmontowałem film Gameplay z naszej wspólnej sobotniej bitwy. Chciałem przesłać Ci link do niego (na YT - Niepubliczny), ale przez PW nie przeszło. Może przez Discord przejdzie.
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 14 Październik 2019, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
#440 Wysłany: 15 Październik 2019, 12:43
PL_Mirko napisał/a:
To jam Ci to uczynił - obudziłem bestię
P.S. Tak na szybko zmontowałem film Gameplay z naszej wspólnej sobotniej bitwy. Chciałem przesłać Ci link do niego (na YT - Niepubliczny), ale przez PW nie przeszło. Może przez Discord przejdzie.
na Discordzie powinno przejść - z chęcią obejrzę dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum