Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Patryk
Ulubiona Gra: Seria SH, Fifa 11, F1 2010, CM03-04 Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 396 Skąd: Rogów
#1 Wysłany: 10 Styczeń 2011, 20:33 Moja książka od chemii...
Naprawdę denerwuje się gdy widzę linijki o "Łodziach podwodnych", nawet w mojej książce jest błędna informacja, gdyż widział ktoś z was "łódź podwodną" z napędem atomowym?
Padłem ze śmiechu jak to zobaczyłem.
Cyt:
"Paliwo:
Izotop uranu 235 jest stosowany m.in. jako paliwo w lodołamaczach i "łodziach podwodnych" z napędem atomowym."
Nie do opisania, przyrodzie w 6 klasie było to samo :o
A co do terminu "łódź podwodna", a "okręt podwodny"
to nie dam sobie głowy uciąć, ale gdzieś czytałem poważną dyskusje
na temat poprawności tego terminu, na poważnym forum.
Niestety nie mogę z najść gdzie to było i jaki był wynik.
PS. Jako że zabezpieczeni DRM zostało wycofane to może byś tak zmienił awatar
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#3 Wysłany: 10 Styczeń 2011, 21:12
Cytacik też z Wikipedii
Artykuł o Okrętach podwodnych napisał/a:
Okręt podwodny – klasa okrętów przystosowanych do pływania pod wodą (potoczne, błędnie używane, określenie łódź podwodna jest rusycyzmem od Подводная лодка podwodnaja łodka). [...]
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#5 Wysłany: 10 Styczeń 2011, 23:33
Bynajmniej, określenie okrętu podwodnego mianem łodzi podwodnej jest jak najbardziej na miejscu, mimo iż nie brzmi profesjonalnie, pierwsze pełnomorskie okręty podwodne były jednostkami nawodnymi z możliwością zanurzania.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#6 Wysłany: 13 Styczeń 2011, 15:41
Mnie też wkurza, gdy w podręcznikach do historii i innych mediach używa się zwrotu Łódź podwodna a nie okręt. Przykładem może być moja książka do historii, gdzie zamiast okręt napisano łódź, ja zdenerwowany przekreśliłem to i napisałem okręt
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum