Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Konrad
#3 Wysłany: 30 Październik 2007, 23:06
Z tego co widzę są to raporty z patroli okrętów, które znajdują się w Royal Navy Submarines Museum w Portsmouth. Zarówno dyrektor jak i archiwista są bardzo pomocni. Nie ma tam ustalonych cen za kopie i fotki stąd można mieć bardzo ciekawe rzeczy. Ja dostałem brytyjskie opracowania wywaidowcze na temat niemieckicj broni torpedowej i niemieckich TDC. Pytali sie mnie czy chciałbym zerknąć na raporty, ale w tamtym czasie szukałem czegoś innego dlatego nie oglądałem. Jednym słowem nie trzeba mieć dostępu do źródła tylko zwyczajnie przyjechać.
Ostatnio zmieniony przez Grom 30 Październik 2007, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#4 Wysłany: 1 Listopad 2007, 11:45
Mimo wszystko Grom materiał jegomość pokazał materiał bardzo ciekawy. Wcześniej nie widziałem tego. Super rzecz że to jeszcze się uchowało.
Imię: Konrad
#7 Wysłany: 1 Listopad 2007, 22:16
Mapy były częścią raportów. Chyba Mańkowi przesłałem całość map z Wilka które opiewają okres od 1 września do wejścia do Rosyth czy przejścia przez Sundy i Skagerrak. Na okrętach znajdowały się między innymi Dzienniki Zdarzeń. Raporty sporządzano podczas patrolu na podstawie danych z dzienników i wykresów na mapach. Mańiek jako marynarz więcej na ten temat powie jak się to odbywa. Takie skompletowane dokumenty przesyłano do dowództwa flotylli po powrocie z patrolu. Dalej szło to to do wyżej -po szczeblach i wędrowało do archiwum na samym końcu. Po iluś latach odtajnianio i materiał przekazywano bezpłatnie do muzeów. Jak pisałem wyżej byłem tam w archiwum w poszukiwaniu czegoś innego. dokładniej to chodizło mi o ataki torpedowe z użyciem odchylenia żyroskopowego. Archiwista George Malcholmson pytał się mnie czy chciałbym poczytać raporty i pogrzebać w tych papierach, ale ja maiłem ograniczony czas i inny cel więc zostawiłem. Zresztą dużo tam świtnych rzeczy w tym Portsmouth. Wyciągnąlem zdjęcie maszynki TCSS czyli angolskiego TDC. Opracowania wywiadowcze na temat niemieckich TDC dosatłem za darmo. I w ogólesuper atmosfera, która jak zwykel musiała zepsuć moja kobieta oczekująca mnie na pobliskiej plaży
#8 Wysłany: 1 Listopad 2007, 23:30
Jacek dodał kolejną mapę z patrolu Orła...
Ech te kobiety, zawsze muszą przeszkadzać w dokonywaniu rzeczy wielkich. Fajno masz Grom czesząc takie dokumenty tylko kobiet nie zabieraj a czas się znajdzie na wszystko... :)
Może będę tam w następnym roku to chętnie tam zajrzę. Ciekawi mnie też sprawa Bentchley Parku i jego archiwum - ciekawe czy jest dostępne. Ech...
Co do tego Rio de Janeiro. Pierwsza torpeda była pudłem prawda? Drugie pytanie - nie macie jakiś planów Rio de Janeiro - bo mam tylko jedną fotkę a przenoszę ten okręt do 3D jak i nowego DirectXowego O.R.P Orzeł. Ciekawi mnie jaki to był typ/klasa okrętu bo można by było coś dorwać na ten temat z fot/planów innych podobnych jednostek...
Bardzo mi na tym zależy bo zadanie by było dużo łatwiejsze...
BTW. Dzięki za plany torped ;). Wkrótce rendery.
Dodano: 2 Listopad 2007, 01:17
Co do nowinek o Orle...
13 września, w przeddzień 67 rocznicy ucieczki ORP "Orzeł" z Tallina, przedstawiciele Ambasady RP oraz kapitanowie okrętów ORP „Czajka" i ORP „Flaming" złożyli wieniec pod tablicą upamiętniającą to wydarzenie. Obecni byli przedstawiciele władz miejscowych, Polonii oraz załogi obu okrętów, przebywających w Tallinie w ramach natowskiej operacji „Open Spirit". Wiązankę kwiatów złożono także w tallińskim porcie wojennym, w miejscu gdzie cumował internowany ORP „Orzeł".
Nasi pamiętają o dziwo....
Ciekawe co jedli... może ogórki i papryczki do których etykiety zaprojektowałem dla tallińskich supermarketów jako grafik... :lol
Fajnie że się pamięta o Orle. Ciekawi mnie fakt czy to przez pamięć czy przymus... ;)
Co do innych nowinek... Słyszeliście o płycie CD z muzyką związaną z Orłem????
tak to wygląda
[img]http://www.beastofprey-magazin.com/covery/Co_CF_ORP.jpg[/img]
WAR OFFICE PROPAGANDA presents:
COLD FUSION - "ORP Orzeł"
Digipack CD 2006
Cold Fusion "ORP Orzeł" już w sprzedaży! Muzyka która znajduje się na CD została skomponowana w latach 2003/2004. Jest to muzyczna wizja tragicznej, a zarazem romantycznej historii polskiej łodzi podwodnej ORP Orzeł. Fragmenty utworów z płyty "ORP Orzeł" zostały wykorzystane na wydanym w 2004 roku Scontrum act III (WOP04 - nakład wyprzedany). Teraz czas na to, aby posłuchać pełnego albumu o łącznym czasie ok. 45 min. Muzyka Cold Fusion z "ORP Orzeł" została wykorzystana jako ścieżka dźwiękowa w filmie dokumentalnym "Legend of the Orzel" wyprodukowanym przez Nederlands Film Instituut w Holandii. Film ten będzie wyemitowany m.in. w stacjach ARTE, TV Estonia, TV Polska, TV Włoska. CD wydany w digipacku zaprojektowanym przez Michał Karcza. Wersja limitowana 200 szt. z dodatkowym profi CD-R pakowana w specjalną okładkę z oryginalnym otokiem z czapki ORP Orzeł!
link tutaj: [url]http://www.beastofprey-magazin.com/mag_news_pol.htm[/url] :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum