Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 1 Marzec 2007, 09:39 Jaki realizm w SH 3??
Witam forumowiczów!
Mam pytanie jak w temacie.
W grze przed każdą misją można ustawić jaki ma być realizm w grze. Czy mógłbym dowiedzieć się od Was, za co dokładnie odpowiadają poszczególne włączone/wyłączone opcje w ustawianiu % realizmu??
Po najechaniu kursorem na każdą z nich jest tam opis, lecz nie jest on na tyle dokładny wg mnie, abym miał dokładne rozeznanie na co sie godzę pozostawiając, bądź odznaczając każdą z nich.
Proszę o pomoc.
Jeszcze jedna sprawa.
Kiedyś, dawniej grając w SH 3 pamiętam, że po wystrzeleniu torpedy pojawiało się okienko z widokiem "od torpedy". Obecnie, jak gram, nie mam tej opcji. Nie mogę sobie przypomnieć co odpowiada za ten widok (chciałbym go znów mieć aktywnym).
UWAGA! Mogę być odchyły od prawdziwego realizmu spowodowane mechaniką gry... Ale uznajmy, że 100% realizmu jest realistyczne...
Limit pojemności akumulatorów - akumulatory mają realną pojemność i wyczerpują się w trakacie gry zgodnie z realizmem
Limit sprężonego powietrza - sprężone powietrze może się skończyć... A wtedy niew będzie można dać komendy blow balast (i będzie nieskuteczna) oraz nieskuteczne będą inne operacje zużywające sprężone powietrze
Limit 02 - powietrze jest limitowane. Nie mozna przebywać w zanurzeniu zbyt długo, bo załoga się udusi
Limit paliwa - Wskaźnik paliwa przestaje buć tylko ozdobą... Trzeba uważać, aby paliwa wystarczyło zarówno na walkę i patrol jak i powrót do bazy
Realistyczna wytrzymałość - Sub przestaje być zbudowany z tytanu, wróg zadaje mu realistyczne uszkodzenia
Realistyczny czas naprawy - załoga to nie serwis F1... Naprawa uszkodzonych elementów wymaga więcej czasu
Realistyczny czas zatopienia - wrogie okręty nie idą od razu na dno, tylko powoli nabierają wody... Dlatego czasami trzeba poczekać, aby zobaczyć czy uszkodzenia są na tyle poważne, że wrogi okręt zatonie... Bez tego po trafieniu od razu widać, czy tonie, czy nie.
Ręczny system namierzania - komputer nie podaje automatycznie danych do kalkulatora torpedowego. Trzeba to zrobić samemu. Poradnik? Są tam nawet 4: (mój, na końcu posta link do poradnika Stetta i SD_Whiskey oraz w ostatnim poście poradnik sOnara.
http://www.polishseamen-f...opic.php?t=2000
Bez aktualizacji mapy - na mapie nie będą dłużej widoczne inne statki niż U-Boot gracza... Trzeba ręcznie oglądać przez peryskop/lornetkę/UZO jak wygląda sytuacja
Realistyczne detektory - hydrolokator, sonar (czy jak tam się to nazywało, co było na późnych U-Bootach), radar, detektor radaru i "oczy" załogi działają realistyczniej (czyli gorzej)
Blokowanie się torped - Hmmmm.... Czy to nie miały być przypadkiem niewypały? Drogą eliminacji doszłem, że to są niewypały... Torpedy mogą nieeksplodować na skutek złego kąta, wad fabrycznych, złego ustawienia
Realistyczny przeładunek - przeładowanie torped zajmuje realistyczny czas (czyli dłużej)
Brak widoku sytuacyjnego - nie ma tego okienka w lewym dolnym rogu, co pokazuje co się dzieje....
Brak widoku zewnętrznego - nie ma już kamery zawnętrznej
Brak sybilizacji widoku - samemu musisz utrzymywać wzrok na poziomie wody (przy sztormie to zadanie zakrawające na masochizm, ale realizm, to realizm)
Brak wskaźnika wykrywalności - znika ikonka U-Boota wskazująca jak bardzo jest widoczny/słyszalny/wykrywalny przez innych.
Brak pomocy oficera uzbrojenia - znika opcja identyfikacji jednostki przez oficera oraz wyliczenia przez niego kątu żyrokompasu
Osobiście (jeżeli jeszcze nie strzelałeś manualnie) odłącz tą opcję jako ostatnią... Staraj się samemu ustawić kąt żyrokompasu torpedy, a potem zleć to oficerowi i zobacz czy zrobiłeś to poprawnie. Jeżeli jego wyliczenie znacząco różni się od twojego, to przy następnym strzelaniu zapisz swoje ustawienia i każ jeszcze raz to zrobić oficerowi i sprawdź, co liczyłeś źle...) Opcja zupełnie nieprzydatna przy wyłączeniu Ręcznergo systemu namierzania (oficer robi na polecenie to, co automatyczny system namierzania robi cały czas)
Powodzenia! I niech wkrótce twój panel realizmu wygląda następująco:
Dokładnie. Jeśli zaczynasz dopiero - zostaw sobie widok dookólny - dzięki czemu poznasz choć w części co potrafi wróg... jeśli zaś grasz już sporo polecam Ci 100% realizmu i klaustrofobię ucieczek przed atakami eskorty... zwłaszcza na płytkich wodach dookoła Angli w początkowym okresie wojny... pozdra
Imię: Olamagato Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Paź 2005 Posty: 253 Skąd: z piekła rodem
#4 Wysłany: 9 Marzec 2007, 15:48
Kilka uwag.
Brak limitu pojemności akumulatorów + Brak limitu paliwa = Atomowy okręt podwodny
Realistyczna wytrzymałość - wyłączenie daje możliwość zejścia poniżej 400m bez konsekwencji lub ignorowanie uszkodzeń strukturalnych kadłuba. np. na 10% można spokojnie nurkować. Przy włączonej sub jest gnieciony już na 50m.
Realistyczny czas naprawy - nawet jego włączenie jest paskudnie nierealistyczne. Na przykład naprawy na pokładzie w trakcie strzelaniny powinny być niemożliwe. A są możliwe. Raz naprawiałem po kilkanaście razy cały górny pokład (załoga na maks.) walcząc dla jaj działkiem z *niszczycielem* na dystansie 5 km. Żeby było śmieszniej zatopiłem go.
Ręczny system namierzania - podstawowe utrudnienie gry.
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Bez aktualizacji mapy - na mapie nie będą dłużej widoczne inne statki niż U-Boot gracza... Trzeba ręcznie oglądać przez peryskop/lornetkę/UZO jak wygląda sytuacja
Mimo to mapa jest w pełni funkcjonalna. Można sobie wyrysować na niej wszystkie pozycje korzystając z danych hydrofonu/sonaru/peryskopu. Zwykle nie ma problemu z rozrysowaniem całego konwoju przy dobrej widoczności lub mając przyzwoity sonar.
Opcja umożliwiająca w ogóle aktywnie używać mapy jako mapy, a nie jako dokładnego widoku podwodnego zastępującego 3d.
Blokowanie się torped - Hmmmm.... Czy to nie miały być przypadkiem niewypały? Drogą eliminacji doszłem, że to są niewypały... Torpedy mogą nieeksplodować na skutek złego kąta, wad fabrycznych, złego ustawienia
To na pewno są niewybuchy i przedwczesne wybuchy (np. uzbrojenie torpedy T1 w 1940 po 300m = odpał). To ostatnie jest nawet gorsze bo zdradza pozycję suba.
Realistyczny przeładunek - wyłaczenie tego powoduje możliwość zatopienia dowolnego lotniskowca lub pancernika w grze. Te okrety zwykle wymagały jakichś 6 torped w burtę i w jednym ataku najczęściej nie dawały się posłać. Czasem zadziałają 2-3 magnetyki przydenne w salwie, ale rzadko.
Brak widoku zewnętrznego - wyłaczenie tego zwieksza szansę przezycia jakieś 500%. Ładne, ale wybitnie nierealistyczne. W dwójce przynajmniej na powierzchni było widać tylko to co było wykryte detektorami suba (czyli niewiele), a tutaj można nawet peryskopu nie wyciągać i strzelać torpedy z 25m
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 10 Marzec 2007, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Adam
#6 Wysłany: 12 Marzec 2007, 01:58
Odnośnie realizmu...
Ostatnio trochę przemyślałem te całe 100% i jakoś nie widzę kapitana jako jednoosobowej załogi - chodzi o to, że kapitan (a my takim jesteśmy) może i identyfikował cel, ale nie ustawiał nic w "TDC"
Raczej było by to nawet głupie, jak by np. robił surface raid i musiał cały czas złazić do wnętrza kiosku w celu naniesienia poprawek... trochę to głupie... jak by tak było to u-booty miały by o wiele mniejszą skuteczność.
Co do limitów paliwa, tlenu, baterii, nie nanoszenia okrętów na mapę naw., braku tych wszystkich kamer to ok. realizm jest już spory.
Ale Ręczny system namierzania i Brak pomocy oficera uzbrojenia jest trochę nie realne, tak samo jak by na pancernikach etc. nie było bosmana, pierwszego oficera itd. Bez nich by nie funkcjonowały poprawnie dlatego oni tam byli.
A teraz pytania
1-Ręczny system namierzania czy to tylko identyfikacja, odległość, prędkość, kierunki czy też trzeba manualnie w TDC coś szperać ??
2-Brak stabilizacji widoku Co to znaczy
//edit: a jeszcze jedno... po co jest wskaźnik "Morale" jaki wpływ to ma na gre i jak ewentualnie na nie wpływać
Pzdr
Fred
_________________ Dowódca u-48(VIIB) i u-108(IXB)
Ostatnio zmieniony przez FredTheKillah 12 Marzec 2007, 02:07, w całości zmieniany 1 raz
A teraz pytania
1-Ręczny system namierzania czy to tylko identyfikacja, odległość, prędkość, kierunki czy też trzeba manualnie w TDC coś szperać ??
Już miałem ci odpisać o to wyżej, ale zobaczyłem to...
Zbierasz te pierwsze i po naciśnięciu "ptaszka" przekazujesz to oficerowi i on wprowadza to do kalkulatora torpedowqego... Zresztą obejrzyj Das Boot... Kapitan patrzy przez UZO i rozkazuje:
-Odległość X, kąt Y, prędkość Z!
A oficer przy kalkulatorze siedzi i przekręca pokrętła.
A w kalkulatorze zawsze możesz ręcznie poszperać.
2. To znaczy, że UZO, Peryskop automatycznie nie trzymają się w poziomie, tylko chwieją się razem z okrętem (chyba)
Imię: Adam
#8 Wysłany: 12 Marzec 2007, 10:54
Cytat:
A teraz pytania
Już miałem ci odpisać o to wyżej, ale zobaczyłem to...
Zbierasz te pierwsze i po naciśnięciu "ptaszka" przekazujesz to oficerowi i on wprowadza to do kalkulatora torpedowqego... Zresztą obejrzyj Das Boot... Kapitan patrzy przez UZO i rozkazuje:
-Odległość X, kąt Y, prędkość Z!
A oficer przy kalkulatorze siedzi i przekręca pokrętła.
A w kalkulatorze zawsze możesz ręcznie poszperać.
2. To znaczy, że UZO, Peryskop automatycznie nie trzymają się w poziomie, tylko chwieją się razem z okrętem (chyba)
A no to super To się do tego pomyliłem, że to obniża realizm Sorka, ale chyba obniża go brak oficera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum