Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 31 Marzec 2007, 10:10 losowe misje multi w DC/SH2
Wiadomo, że w DC czy SH2 można sobie wygenerować losową misję w trybie Single Player, nie wiem dlaczego nie widać takiej możliwości w trybie MP. W SH3 jest coś takiego i działa fajnie. Oczywiście misja losowa nie będzie tak dopracowana i dobra jak zaplanowana i stworzona przez użytkownika, ale i takie misje mają swoje zalety. Zwłaszcza, że można je potraktować jako "bazy" własnych misji - po odpowiednich modyfikacjach z losowej misji może powstać bardzo ciekawa misja.
Czy ktoś ma jakieś namiary na losowy generator misji do DC/SH2 MP?
Chodzi mi o generowanie misji typu coop (np niszczyciele kontra grupa uderzeniowa niemiecka lub japońska) no i oczywiście interop - dla "żywych" graczy zarówno na niszczycielach jak i w u-bootach.
P.S. Oczywiście wiem, że można sobie stworzyć losową misję SP, zapisać na dysk i w notatniku przerobić ją na MP, ale to zawracanie głowy jeżeli chciałoby się to robić wiele razy.
Ostatnio zmieniony przez Draco 31 Marzec 2007, 10:12, w całości zmieniany 2 razy
#3 Wysłany: 2 Kwiecień 2007, 13:42
PL_Marco napisał/a:
Z tego co mi wiadomo nie istnieje generator gier multi
Już istnieje.
W niedzielę miałem wolną chwilę więc napisałem taki generator.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to może sobie ściągnąć pierwszą wersję.
W tej chwili generator tworzy losowe misje typu coop - niszczyciele sterowane przez graczy kontra niemiecka/japońska grupa uderzeniowa albo eskortowany konwój.
Mam zamiar dodać też możliwość generowania gier interop.
Oprócz samego programiku w archiwum zip znajdziecie też plik konfiguracyjny, w którym możemy definiować parametry misji. Plik konfiguracyjny można edytować w notatniku albo dowolnym edytorze tekstu.
W każdym razie mamy możliwość wybrania liczby graczy i liczby niszczycieli na gracza, regionu (Atlantyk lub Pacyfik), rodzaju i wielkości wrogiej grupy (grupa uderzeniowa lub konwój), wielkości eskorty oraz wielkości ewentualnego wsparcia nawodnego.
Przykładowa nazwa wygenerowanej misji wygląda tak:
(coop) [5][1](TG){A}-2114045.sdf
Pierwsza liczba - 5 - oznacza maksymalną ilość graczy
Druga - 1 - liczbę niszczycieli dla każdego z graczy
TG albo C - informacja na temat rodzaju wroga: TG - task group; C - convoy
A lub P - region: Atlantyk lub Pacyfik
Liczba na końcu to zarodek generatora liczb losowych.
Jeżeli ktoś z Was ma jakieś uwagi albo sugestie to chętnie je poznam. :-)
Ostatnio zmieniony przez Draco 2 Kwiecień 2007, 14:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum