Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Dust"
U-BOOTY: IXB (1941)
CZAS MISJI: 2 godz
26/05/1941 g. 15:00
POGODA: Srednie zachmurzenie, silny wiatr
Grupa u-bootow typu IX, dosta zadanie "pilnowania" Cape Town. Jako kapitan, twoim zadaniem jest zablokowanie wszelkiego ruchu morskiego na tym obszarze. Kazdy statek wroga ma byµ atakowany bez ostrzezenia. UWAGA: rejon roi sie od przybrzeznych patroli, wiec uwazajcie na siebie.
Powodzenia.
PL_Fox6
Dobra misja. Zaczelismy na wynurzeniu. Sygula sie uczieszyl ze kupa dzial na pokladzie, a tu zonk. Stan morza 12. Podejscie dosc spokojne, ale z komunikatami BdU cos nie tak. Ktos niezle wczoraj popil Olewamy komunikaty i lecimy na kontakty z hydro. Na celownik wzielismy Arrowa, ale tuz przed oddaniem strzalu zza rufy przypaletal sie jakis DD. Szybka decyzja strzal do DD z rufowek. O k.... w kalulatorze namiary na tankowiec. Fail,fail,fail. Na szczescie DD'ek nie zakumal bazy, ale zakumal torpede?. Co zrobil, wylaczyl silniki i sunac po morzu przeplyna 1-2m obok kiosku, ale hardcore Odpuscilem go sobie i wrocilem do tankowca. Uaktualnienie pomiarow, pierwsza pal i po 1,5 minuty celne trafienie obwieszcza koniec zywota kolejnego tankowca krolowej.
Calosc patrolu przebiegla w milej atmosferze przy akompaniamecie narzekan Syguly (tym razem na biednego C2 ) , ktory jak zwykle przywiozl niezly tonaz. Niestety tego samego nie mozna powiedziec o konwoju. Ocalaly 4 statki.
Von Harpe pierwsze 2 zatopienia i 16000 BRT!!! Gratulacje!
W patrolu udzial wzieli:
PL_U45 - DISC - KIA liczony - drugi Marco?
Granvile - 4868 BRT
PS. Nie wpisalem nazw wlasnych, bo za duzo zatopione i zbyt pozna pora.
PS2. Prosze ktoregos z adminow o skopiowanie tematu do dzialu International Contacts.
PS3. Mod bardzo podoba sie Von_Harpe. Mysle ze to wazne slowa ze strony obcokrajowca.
Screenshot_23.jpg Tribal sunie obok U-90 na wylaczonych silnikach.
Plik ściągnięto 14091 raz(y) 14.65 KB
Screenshot_25.jpg Pierwszy Arrow w ogniu
Plik ściągnięto 14091 raz(y) 3.76 KB
Screenshot_27.jpg "Fire in the hole..." - egzekucja troopa. cz.2
Plik ściągnięto 14091 raz(y) 14.76 KB
Screenshot_10.jpg Dobra kuchnia wplynela na postawe zalogi.
Plik ściągnięto 182 raz(y) 34.03 KB
Screenshot_20.jpg Juz na poczatku patrolu, kogos tam okladali.
Plik ściągnięto 174 raz(y) 16.73 KB
Screenshot_22.jpg Na celowniku Arrow
Plik ściągnięto 173 raz(y) 15.78 KB
Screenshot_26.jpg "Fire in the hole..." - egzekucja troopa
Plik ściągnięto 170 raz(y) 60.76 KB
Screenshot_30.jpg Arrow nr.2 w ogniu
Plik ściągnięto 180 raz(y) 27.59 KB
Screenshot_31.jpg Arrow nr.2 w ogniu - bez zblizenia
Plik ściągnięto 178 raz(y) 62.33 KB
Screenshot_28.jpg Arrow nr.1 trafiony w srodokrecie
Plik ściągnięto 178 raz(y) 16.07 KB
Screenshot_36.jpg Tab.1
Plik ściągnięto 174 raz(y) 91.53 KB
Screenshot_37.jpg Tab.2.1
Plik ściągnięto 183 raz(y) 118.57 KB
Screenshot_38.jpg Tab.2.2
Plik ściągnięto 181 raz(y) 119.97 KB
Screenshot_311.jpg Arrow nr.2 w ogniu - bez zblizenia - exclusive edition picture
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#3 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 08:19
Nie podobało by Ci się Foxiu:
1) Stan morza: burzliwe (12m/s)
2) Niezatapialne C2
Po zajęciu pozycji do ataku na wprost kontaktów ostrzegłem dym, zwrot o 90° i mała naprzód. Ponownie prostopadle dla mojego kursu zmaterializował się płynąćy prosto na mnie DDek, który w efekcie przepłynął też kilka metrów ode mnie.
Płonący C2. Decyduję się iść na inne kontakty, a tego załatwić z rufowych. Niestety jedna tylko trafia. Robię zwrot o 180° wysyłam elektryki. Obie w celu... ale byłem za blisko. Cofam się na wstecznym o 300 metrów. Wyciągam peryskop - cel zniknął... (a szedł 1 węzeł).
Obracam się ponownie o 180° - idę na wpół zatopiony C2 (przechył około 30°). Z rozmów kolegów wnioskuję że to ten który "łyknął" już z 5 torped. Uwalniam przedostatnią rybkę. Po chwili następną.
Tonie - do bazy wracam z łupem.
Jak się okazuje - zaiście niewielkim.
-----------------------------
Komentarze do misji:
# niezatapialne C2 (olej?),
# niewielki stosunkowo konwój
# poziom wyszkolenia eskorty odpowiedni, ale przydało by się więcej DDków.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#5 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 10:04
Andrew, ale C2 tak maja. Jak nie sa wypakowane amunicja to ciezko je zatopic. To jest cel ktory z reguly atakuje sie w ostatecznosci . A misja byla Fox'a wiec nie dziwi jego placz
Konwoj jak na 6 subow mogl byc troszke wiekszy ( mozesz w przyszlosci dodac troche drobnicy), ale tluste kaski rekompensowaly w duzej mierze jego wielkosc.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#7 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 12:34
A... więc to chyba Markow ubił mi tego C2 na którego się czaiłem,a który mi potem zniknął...
Puściłem w niego dwa elektryki... ale bylem za blisko... szlag...
Jeżeli ktoś wie, gdzie to naprawić (przyznaję, że C2 potrafią zejść po 1 torpedzie, albo dumnie przyjąć 4 na klatę), to nie ma sprawy, aby to wrzucić do następnego wydania UTW....
Przyznam, że na 1.0 i czasach AUTO miałem to samo... Nie wiem, czy to 1.4 coś naprawił, czy raczej C2 trzeba trafić dokładnie w 1 punkt, aby był taki efekt. W sumie trzeba by bliżej się przyjrzeć tej jednostce....
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#12 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 15:59
ALE, chyba nikt z nas nie chciał by uzyskać efektu, że wrogi statek łamie się po 1 torpedzie (zbyt często oczywiście) na 1.4 trafiałem centralnie w środek C2, ale się łamać nie chciała. Może zależy to też od ustawienia głębokości naszej torpedy?
PL_Andrev ; czy to C2 to było to Twoje , mialem dylemat bo Pl_Sygula1 coś mówił że jego , albo były 2 C2 ?
Tak czy inaczej musiałem go dobić bo poszły na niego 4 torpedy z mojej strony.
PL_Andrev ; czy to C2 to było to Twoje , mialem dylemat bo Pl_Sygula1 coś mówił że jego , albo były 2 C2 ?
Tak czy inaczej musiałem go dobić bo poszły na niego 4 torpedy z mojej strony.
Dlatego Ja czasem wyłączam/mutuje ventrilo i mogą siebie gadać co kogo, a Ja sobie zasuwam szczęśliwy i skupiony. raz Mi raz Ja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum