Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#6 Wysłany: 17 Styczeń 2010, 19:36
sOnar napisał/a:
Żeby wyjść z DOSa trzeba było zaparkować głowice dysku specjalnym programem. Potem dopiero mogłeś wyłączyć peceta
Na szczęście mój "pierwszy" to już był 386DX / 33MHz z dyskiem aż 200 MB, który tę opcję miał już wbudowaną...
sOnar [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 17 Styczeń 2010, 19:50
Pracowałem na bodajże piątym pececie w Polsce. Stał w klubie krótkofalowców i był to super sprzęt XT z zegarem bodajże 12 Mhz. Właśnie tam używałem tego programu do parkowania głowic. Dysk miał aż 5 i pół cala i był potwornie wielki. Potem założyliśmy internet radiowy. Braliśmy go z politechniki.
Nie było kart sieciowych radiówek więc używaliśmy radiostacji do przesyłu. Były to dwa radia milicyjne klasy 300x. Modem był własnej konstrukcji. Cisnęło to 9600 bodów na sekundę a więc bardzo wolno.
Strony internetowe przeglądałem w przeglądarce DOSowej. O obrazkach zapomnij. Trzeba było zgrać plik na dysk by go obejrzeć w przeglądarce dosowej. Kartę graficzną to miało Herculesa. Wyłącznie odcienie szarości. Dopiero później wprowadzono pecety klasy AT. Po nich parę lat pojawiły się pierwsze 286 SX. Oczywiście sponsor Huta Częstochowa nam zafundował takowe cudeńko. Grafika kolor. To był szczyt techniki. Cały komp był podłączony do radiostacji trancivera Kenwood 750 o mocy wyjściowej 750 Watt.
Używaliśmy tego zestawu do telewizji amatorskiej SSTV Slow Scan TV. Można było tym przesyłać obrazki. Super było dostać jakiś ładny obrazek z Japonii czy innego dalszego kraju. Polowało się na takowe i zapisywało się na dysku.
Ech to były piękne czasy. Z pecetem zżyty jestem od jego pionierskich czasów - mimo to w domu miałem Atari. Nie stać mnie było na takiego sprzęta jak 286 SX... 33Mhz...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#8 Wysłany: 17 Styczeń 2010, 20:20
komenda nazywała się "park"
do dzisiaj pamiętam swoją pierwszą konfigurację mojego PC-eta:
składak AT z zegarem 12 MHz (miałem taki przełącznik, który zwalniał częstotliwość zdaje się do 8MHz)
oczywiście karta Hercules, która mogła emulować kartę CGA. Za dźwięk robił beeper wewnątrz obudowy
dysk twardy 20MB, stacje dysków 5,25 i 3,5 cala
1MB pamięci RAM
ale był czad . jak odpaliłem swoją pierwszą grę North&South
Cytat:
Ech to były piękne czasy. Z pecetem zżyty jestem od jego pionierskich czasów - mimo to w domu miałem Atari. Nie stać mnie było na takiego sprzęta jak 286 SX... 33Mhz...
to były 386 SX. Procesor 80286 był w AT-ekach.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 17 Styczeń 2010, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#9 Wysłany: 17 Styczeń 2010, 20:29
Dokładnie Jacek!
Pierwsza gra w jaką zagrałem to było Sim City na XTku
Ostatnio zmieniony przez sOnar 17 Styczeń 2010, 20:52, w całości zmieniany 4 razy
Oł maj... A ja odpalalem parka tylko jesli chcialem przeniesc komputer... A nawet jeden bad sector na kilku megowym dysku... to Ci dopiero mogla byc tragedia...
A pierwsza gra w jaka gralem na PC to byl chyba Prince of Persia... A pamietam jaki byl placz jak Mortal Kombat 1 nie chcial sie odpalic na 286 (wymagal 386)...
Swoja droga za podstawke pod kwiatek robi u mnie 286 z dwoma stacjami dyskietek 5.25"...
Ostatnio zmieniony przez PL_tnnn 17 Styczeń 2010, 23:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum