Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Przeciwuderzenie"
U-Booty: VIIB (1942) lub VIIC (1942), zawodowcy
Czas misji 2h
29 IX 1942 g. 07:00 Pogoda: zachmurzenie duże
--- TŁO HISTORYCZNE ---
29 września 1942 Na północ od Stalingradu radzieckie 51 i 57 armie wykonały przeciwuderzenie i zaskoczyły Niemców. 51 armia wdarła się prawie 5 km w głąb niemieckiej obrony 75 km od południowego skraju Stalingradu, a 57 armia na głębokość ok 18 km i opanowały rejon Sadowego położony jeszcze bardziej na południe.
--- ODPRAWA ---
10 godzin temu U-415 zauważył konwój płynący kursem SWW. Pozycja została oznaczona na mapie. Czekajcie na kolejną wiadomość i zatopcie przeciwnika
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
v.1 (27/12/2009)
W patrolu udział wzięli:
U-129_von_Harpe - KIA • "HMS Roebuck" - 1 690
---------------------------------------------------
Razem: 1 690 BRT
Z pewną dozą nieśmiałości podszedłem do tego patrolu. Pamiętając ostatnie moje przeżycia w tej misji, rozpocząłem powolne i ciche podejście do konwoju. Widoczność nienajlepsza zaledwie 2,5km fala wysoka, generalnie jak to określiliśmy z Harpem "Dogs in the fog". I tak też się stało z mgły wyłoniły się psy i zatopiły Harpego. Odgryzł się przy tym oczywiście. Przede mną krążyły dwa, ale udało mi się je wyminąć i zaatakować frachte.
Pierwsza plichta tonie
Fajerwerki
Średni frachtowiec
Topiąc kolejnego, zaczaił się na mnie Hunt, lecz ominąwszy jego atak udało mi się go zgubić. Za to Gregory miał mniej szczęścia dopadła go eskorta i zatopiła. Statki odpływały a ja bezpiecznie się oddalałem słuchając na hydro, jak bomby lecą na innego uboota oraz przyglądając się spławikowi, który pozostał na polu bitwy.
SH3Img@8-4-2010_21.51.53_678.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 45.09 KB
SH3Img@8-4-2010_21.51.49_310.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 19.88 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum