Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 23 Marzec 2010, 20:08 Pacyfik
proszę tylko nie offtoopować i nie wszczynać pi~rackich burd. ŻADNYCH LINKÓW!
serial oficjalnie, na tę chwilę dostępny jest jedynie na HBO HD+.
Widział ktoś pierwsze odcinki? jak wrażenia (ja widziałem pierwszy)?
Moim zdaniem, naprawdę dobra produkcja. Porządny, niecałe 10 godzinny film wojenny (10 odcinków) - czasem brak trochę zgodności historycznej, ale cóż. Trochę przypomina Kompanię Braci.
Imię: Archeos
Ulubiona Gra: SH3, S.T.A.L.K.E.R, Civilization Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Maj 2005 Posty: 54 Skąd: Łódź/Warszawa
#2 Wysłany: 24 Marzec 2010, 11:53
Pierwszy odcinek zacząłem oglądać i niestety musiałem przełączyć po scenie rozstrzeliwania samotnego japońca w wodzie. Nie jest to klimat dla mojego czteroletniego syna.
Natomiast pierwsze wrażenie jest takie, że ma być to faktycznie kopia klimatu z BoB. Z podobnym montażem scen, scenografią i realizmem. Coś jednak mi się nie podobało jeśli chodzi o wstęp. Raz, dwa i już jedziemy na front. Curahee było dla mnie dobrym intro dla pokazania zmian w psychice rekruta.
Acha.. HBO HD i zwykłe HBO nadają ten sam program. Ja właśnie oglądałem na HBO.
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#6 Wysłany: 24 Marzec 2010, 16:44
Obejrzałem obydwa odcinki serialu Pacyfik oczywiście podoba mi się i czekam na kolejne,a swoją drogą czy to nie jest taka mała kontynuacja serialu Kompania braci ....jakoś tak mi się kojarzy .
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#11 Wysłany: 25 Marzec 2010, 07:56
Obejrzałem dziś rano Pacyfik (Uwielbiam nagrywarkę z UPC ) i powiem że film zapowiada się wg. mnie świetnie ale ta scena z japońcem to była przesada , poczekamy do Okinawy i Iwo Jimy
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Ulubiona Gra: SH3, S.T.A.L.K.E.R, Civilization Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Maj 2005 Posty: 54 Skąd: Łódź/Warszawa
#12 Wysłany: 25 Marzec 2010, 09:13
Oczywiście że trzeba brać pod uwagę zboczenie amerykańców w kwestii własnego ego.
Myślę że akurat BoB w niektórych kwestiach był bardziej realistyczny. Pokazywał także i ciemniejsze strony amerykańskich wojaków (vide sprawa Spiersa). Mimo to nadal mamy do czynienia z klasycznym ameryko-prometeizmem.
Pacyfik, który domyślam się będzie bardziej emocjonalnie odbierany przez widownię w USA, musi być również i bardziej amerykański. To Japończycy (teoretycznie) zagrażali ziemi amerykańskiej, a nie Hitler (nie wdajmy się tylko w dyskusję o planach inwazji na kontynent amerykański ).
Przyznać jednak trzeba, że spółka Hanks&Spielberg robią całkiem niezłą robotę. Oglądając czy to BoB, czy też Pacyfik, a nawet Private Ryana, pomimo wspomnianego wcześniej prometeo-amerykanizmu, nie muszę się męczyć oglądając w roli Tigerów przerobione T-34, czy gości ze swastyką na czapce zachowujących się jak rasowi amerykanie (vide Bunkier).
Swoją drogą.. Dla mnie to są jedyni twórcy którzy mogli by zrealizować moje marzenie, mianowicie serial telewizyjny o losach ubootów od początków wojny aż po jej koniec. Coś w realistycznym (brudnym) montażu jak w BoB, klimacie Das Boot, a każdy odcinek o innym ubocie (np. na początek Athenia, drugi odcinek Scapa Flow, kolejne Paukenschlag, Monsun, na koniec Deadlight..). Ok, rozmarzyłem się..
#14 Wysłany: 25 Marzec 2010, 16:03
A powiem szczerze że książka wydaje mi się gorsza od filmu. Tzn.. To że jest gorsza, nie przeszkadzało mi przeczytać ją dwa razy.
Na pewno H&S podkoloryzowali pewne tematy zawarte w książce (chociaż sam Hanks twierdzi że doszedł do danych i opowieści które nie były wytłumaczone w papierowej wersji, chociażby po rozmowach z weteranami 101 dywizji).
I zaraz.. Żeby było jasne dla innych, bo może nie jest - Pacyfik jest dziełem dokładnie tych samych twórców co BoB, czyli właściwie jest to jakby kolejna część większej serii.. Kto wie co może być następne..
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#15 Wysłany: 28 Marzec 2010, 10:14
pierwszy raz oglądałem dziś 1 część BoB - faktycznie, Pacyfik wygląda na kontynuację (druga perspektywa) - film zrobiony świetnie i nadal zachwyca mimo swoich lat
#16 Wysłany: 28 Marzec 2010, 10:52
PL_fox6 napisał/a:
pierwszy raz oglądałem dziś 1 część BoB - faktycznie, Pacyfik wygląda na kontynuację (druga perspektywa) - film zrobiony świetnie i nadal zachwyca mimo swoich lat
Nie oglądałeś BoB??
Wyjdź!
Cały serial oglądałem ze trzy razy poza tym niezliczoną ilość razy pojedyncze odcinki.
PL_Matrose napisał/a:
Polecam książkę BoB.
I po obejrzanym całym serialu również polecam książkę Ambrose'a.
#17 Wysłany: 28 Marzec 2010, 10:58
nie nie oglądałem. pamiętam że kiedyś leciał chyba na TV4 - ale zorientowałem się jak już był któryś tam odcinek. od środka nie będę przecież oglądał.
teraz mam wszystkie 10, pierwszy zaliczony
już w drugim odcinku, uderzył mnie motyw z niekończącym się magazynkiem do Thomsona - który w rzeczywistości w tej wersji miał 20 naboi w magazynku - a tu żołnierz używał go jak KMu z 1000pocisków
Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 28 Marzec 2010, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
#20 Wysłany: 29 Marzec 2010, 20:01
nie, ta scena z wozami (konie+niemcy) w drugim odcinku. jednak po obejrzeniu reszty, nie mam więcej zarzutów(no moooże fakt, że niemieckie czołgi które widzieliśmy, ograniczały się do dział samobieżnych)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum