Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Kiedy otrzymam wiadomość radiową o zbliżającym się statku czy okręcie, to jest tak ( dla przykładu ):
Położenie: AM6217
Jak mam szukać pozycji ?!
W tym rzecz, iż nie rozumiem 6217... Kwadrat "AM" wiem jak znaleść. Może poprostu mam szukać przecięcia AM62 i AM17 ? Czy poprostu są to kierunki kursu ?
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#2 Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 19:31
Komunikaty które otrzymujesz w grze są lewe inaczej mówiąc to jest tylko zrobione na potrzeby gry, realizmu jednak nie są one prawdziwe i nawet gdybyś tam dopłynął okazało by się że tego statku tam po prostu nie ma
Tylko jednostki które pokazują się na mapie w pobliżu Twojej pozycji są faktycznie tylko musisz obrać odpowiedni kurs.A tu masz temat --> http://forum.polishseamen...munikat+radiowy
Kiedy otrzymam wiadomość radiową o zbliżającym się statku czy okręcie, to jest tak ( dla przykładu ):
Położenie: AM6217
Jak mam szukać pozycji ?!
W tym rzecz, iż nie rozumiem 6217... Kwadrat "AM" wiem jak znaleść. Może poprostu mam szukać przecięcia AM62 i AM17 ? Czy poprostu są to kierunki kursu ?
Propos.
AM6217
Patrzysz na kwadrat AM62
Dzielisz go na 9 równych kwadratów (czyli kwadrat podziel na 3x3 kwadratów) [czasami prostokąty wychodzą... Ale ma to mieć kształt 9x mniejszy od kształtu AM62
Górne (od lewej to)
AM621,AM622,AM623
Środkowe to:
AM624, AM625, AM626
Dolne to:
AM627, AM628, AM629
To teraz AM621 i znów go dzielisz na 9 części i masz:
AM6211,AM6212,AM6213
AM6214,AM6215,AM6216
AM6217,AM6218,AM6219
I tym sposobem dzieląc AM62 na 9 części i górną, lewą część na kolejne 9 części, otrzymujemy w lewym, dolnym rogu, lewej, górnej części AM62, kwadrat AM6217.
Ale to tylko przy okazji.
Ps. Na tej mapie JPG ze szlakami na Afryce jest rysunek, gdzie to jest rozrysowane, jak się dzieli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum