Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Widzę, że macie oddzielny dział dla modelarzy więc i ja zaprezentuje swoje dzieła.
Hughes AH-64 Apache: (niestety mój mały brzdąc dorwał w swoje ręce ten model i przestał istnieć )
Italiana fregata szkolna Amerigo Vespucci i żaglowiec szkolny hiszpańskiej marynarki wojennej - szkuner Juan Sebastian De Elcano. (w tej chwili wieńczą gablotę lokalnego klubu żeglarskiego w Kętrzynie):
Moje oczko w głowie trochę już sfatygowane przenosinami i wiekiem - galeon Mayflower:
Patrolowiec "Tobruk" mocno ukurzony ;-) :
Ogólnie to bardziej mi w strone modelarstwa papierowego, więcej dłubania i efekt dobry, można zawsze coś poprawić. Kiedyś robiłem także makiety traktujące o II WŚ, mam gdzieś zdjęcia w formie papierowej, muszę do taty podskoczyć i poskanować.
W swojej historii skleiłem mnóstwo modeli papierowych, jednak czas nie obszedł się z nimi życzliwie i zostały tylko nieliczne.
Pierwszy mój papierowy model to był samolot (już nie pamiętam nazwy) górnopłat z płozami do wodowania. Później był RWD-2 (Żwirko i Wigura), nastepnie amerykański M-2 Half Truck - opancerzony transporter uzywany w czasie II WŚ, śmigłowiec Mi-2, Su-27, F-14 Tom Cat z ruchomymi skrzydłami, krążownik niemiecki Nürnberg, lotniskowiec amerykański z II WŚ USS "Enterprise" (piękny model - 1,5 metra długości, dziesiątki samolotów na pokładzie, bardzo szczegółowy, kleiłem go przez 3 miesiące po kilka godzin dziennie, bez przerwy przesłuchałem wtedy kilka płyt "Pantery" w tę i z powrotem), był też sowiecki T-34. Było jeszcze kilka, których nie pamiętam.
Natomiast w szufladzie czeka na lepsze czasy atomowy okręt podwodny USS "Ohio". Po sklejeniu ma mieć pół metra długości. Model prosty ale czasu na razie brak Na oku mam jeszcze U-Boota VIIC z tego samego wydawnictwa.
Jak coś będę dłubał na bieżąco będę umieszczał postęp prac.
Ostatnio zmieniony przez Haziaj 13 Październik 2010, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Michał Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 22 Mar 2010 Posty: 246 Skąd: Olsztyn
#2 Wysłany: 14 Październik 2010, 18:43
No nieźle to wygląda. Ja jestem w trakcie sklejania Uboota VIIC revella. Co prawda prawie skończyłem, ale jakoś brak mi wiecznie czasu aby doprowadzić to do finalnego wyglądu.
Petryko, a to model kartonowy?
Gdzie można zakupić dobrej jakości kartonówki? Ja obecnie kończę kłaść poszycie na swoim ORP Orzeł. Niedługo wrzucę kolejne fotki.
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Michał Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 22 Mar 2010 Posty: 246 Skąd: Olsztyn
#5 Wysłany: 14 Październik 2010, 22:32
Widziałem też gdzieś w necie kartonówkę VIIC do pobrania w pdf-ie. tylko nie bardzo pamiętam gdzie to było. Poszukaj, na pewno znajdziesz. A co do mojego modelu - tak to plastik. Próbowałem kiedyś kartonów jednak brak mi do nich cierpliwości.
Tak, jeśli chodzi o dioramy do kartonówek to na sieci jest tego mnóstwo. Niestety ich jakość często pozostawia wiele do życzenia a dodatkowo dochodzi element wydruku na odpowiednim materiale.
Oczywiście, można pokusić się o wydruk na zwykłej kartce a potem podklejanie, tyle, że to zawsze wiąże się z osłabieniem jakości i dokładności poszczególnych części. Kiedyś kleiłem w ten sposób Vanguarda. Miałem wtedy dostęp do drukarki woskowej i było wcale nieźle do momentu sztukowania nadbudówki. Wtedy okazało się, że mam niekompletna dioramę - po prostu brakowało poszczególnych części.
Niestety, nie mam takich zdolności by samemu dorabiać pewne części
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum