Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jankeska potańcówka
1943.01.01 8:30
ubooty: VIIC/41 z 1942
załoga: weteran
ODPRAWA
Od U52. Zauważyliśmy konwój z USA przechodzący w pobliżu Bear Island. Zapewne zmierzają w kierunku Murmańska. Próba ataku nie powiodła się. Zostaliśmy zaatakowani przez amerykańską eskortę i samoloty. Mamy poważne uszkodzenia - kierujemy się ku bazie. Powodzenia!
Ponieważ liczba chętnych graczy przerosła liczbę graczy w wylosowanych misjach, drogą losowania wybraliśmy tą misję.
Na początku zaskoczyły nas samoloty więc było szybkie nurkowanie. Nasłuch na hydro. Jak ptaszki odleciały postanowiłem wyjść na powierzchnię i pełna naprzód. Po zauważeniu dymów pod wodę. Zwabiłem jednak dwa eskortowce. Nie wyłapały mnie. Potem przyszedł czas na konwój. W łapki wpadły mi dwa Arrowy, Troop i Stary liniowiec. Potem ja wpadłem w łapki eskorcie. Na szczęście 2 Tacomy udało mi się zatopić. Walka z nimi spowodowała spadek mojej integralności do 8%. Postanowiłem wyjść z konwoju. Niestety ostatni eskortowiec mnie namierzył i musiałem przyjąć walkę. Spudłowałem ostatnimi dwiema torpedami i ostatnie 10min to były uniki. Ale się udało.
PS. Proszę o potwierdzenie statusów. Nie bardzo wiem, czy napewno tak to wyglądało, ponieważ byłem zajęty eskortą. A raczej, to ona mną.
Screenshot_59.jpg Arrow
Plik ściągnięto 11 raz(y) 86.31 KB
Screenshot_60.jpg Tacoma
Plik ściągnięto 7 raz(y) 82.07 KB
Screenshot_65.jpg Old Passanger
Plik ściągnięto 11 raz(y) 81.78 KB
Screenshot_66.jpg 8% integralności
Plik ściągnięto 12 raz(y) 215.06 KB
Screenshot_72.jpg Ostatni prześladowca
Plik ściągnięto 13 raz(y) 85.17 KB
Screenshot_77.jpg Tabelka 1
Plik ściągnięto 10 raz(y) 134.17 KB
Screenshot_80.jpg Tabelka 2
Plik ściągnięto 11 raz(y) 127.87 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 4 Listopad 2010, 18:57, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#2 Wysłany: 1 Listopad 2010, 10:02
popraw ja jestem DISC KIA liczony
nie zostałem zatopiony tylko musiałem wyjść bo mam wirusa na kompie, aktualnie pisze z kompa siostry
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#3 Wysłany: 1 Listopad 2010, 12:36 Re: Patrol nr 28
Cytat:
Na początku zaskoczyły nas samoloty więc było szybkie nurkowanie. Nasłuch na hydro. Jak ptaszki odleciały postanowiłem wyjść na powierzchnię i pełna naprzód.
No to się wydało . Kpt gregory wyłączył radio i w ułańskim stylu wykonał szarżę na konwój . W 43 roku takie wejście .Widząc jego wyczyny czymprędzej zmieniłem kurs i szerokim łukiem podszedłem pod konwój . Ustawiłem się i czekałem . W krótce z mgły wyłoniły się pierwsze statki . Na czele Troop . Pamietając o 1 przykazaniu ,przepuściłem go i wziąłem na cel następnego troopa w szeregu .
Pierwsza rybka trafia , a 2sek po mojej troop łapie drugą i tonie ;< . No nic , w okilicy kręci się kilka DD . Biore na celownik następny statek T3 . Posyłam rybkę , ale to za mało . Po trafieniu zmienia kurs wymownie pokazując mi gdzie go mogę cmoknąć .
Odpalam kolejną rybką , pudło , cel zmienił kurs . Dajej nadpływa parowiec , Strzelam , trafiam , bez rezultatu . Parówka odpływa .
Gratulacje dla gregorego Ładny wynik. No i to wejśćie .
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#4 Wysłany: 1 Listopad 2010, 13:12
hehe to było piękne, mój OW milczał ale na mostku słyszę dziwny dźwięk patrze a tu samoloty!!!!! ja i ktoś jeszcze napisał o tym zdarzeniu i wszyscy dali nura pod wodę.
Dziwne było to że eskorta była słaba, raz Fletcher się za mną obejrzał i płynął z prędkością może 2 w na azymucie 160,[toż to był piękny cel dla tylnej wyrzutni], potem tankera trafiłem a następnie musiałem wyjść bo już mi wyskakiwały komunikaty z tym wirusem, a szkoda bo Ruskiego DD miałem na peryskopie chciałem mu pokazać co się robi z eskortą konwoju ale nie wyszło.
Mam nadzieje że dzisiaj mimo wirusa zagram, bo formata zrobię gdzieś dopiero za 2/3 dni kiedy znajdę wszystkie płyty ze sterownikami itp.
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
A ja jak mnie zameldowali ze leci samolot od razu wskoczyłem do działka i zacząłem "prać"
w stronę wroga, a co i tak nie zdążyłbym dać nura, a tak to samolot się zapalił. Mało brakło a bym dziada strącił.
O dziwo żaden DDk się w miejsce mojej walki nie zjawił, a ze był styczeń 43 to pozwoliłem sobie jeszcze co nie co płynąc na powierzchni.
Do konwoju wszedłem mocno spóźniony. Więc pozostało mi tylko posprzątać po Marco i gregory’m. Z prawej Cargo S., z lewej Small Merch, a dalej w kolumnach prawie pusto. Ale chłopaki przetrzebili konwój!!
Po jednej rybce Cargo Steamer mocno zwalnia, nabiera wody, ale płynie dalej. Może jednak pójdzie na dno? Odpalam jedną torpedę do Small’a . „Torpeda trafiła w cel” – w książce pierwszy wpis – Small Merchant.
Wracam do uszkodzonego Steamer’a. Ani myśli tonąć! Trzeba mu pomóc, bo ujdzie. Odpalam rufową – peryskop w dół. Czekam … Gdy mija wymierzony czas, podnoszę peryskop. Zamiast burty widzę dziób Steamer’a – idzie prosto na mnie…Przechodzi nade mną… Decyduję się na strzał w rufę, magnetykiem ustawionym głębiej niż zwykle. Wreszcie Cargo trafiony tonie.
Nie ma w pobliżu celu, wiec ostatnią torpedę (FAT) odpalam do Toop’a będącego w odl. ponad 2 km. Liczę, że po którymś nawrocie trafi. Jednak nie trafiła.
Kieruję się bliżej kolumny merchów niezbyt przetrzebionej. Po przeładowaniu, z bliska topię Troop’a (2 torpy), a następnie trafiam dwoma rybkami T3, który ciężko uszkodzony powoli odpływa. Mam jeszcze szansę go dobić. Trzeba tylko przeładować ostatnie torpedy. Sprawdzam otoczenie przez peryskop – kilkaset metrów z tyłu dostrzegam węszącego DD-eka. Decyduję się na wyjście z konwoju. Cisza na okręcie i kurs W!! DD-ek zostaje w tyle, płynie za T3, który w końcu jednak tonie.
Gdy zostaje 10 min. do końca patrolu, postanowiłem zrobić screen’a książki z zatopionymi celami. Ctr+F11 i następnie F3. Brak reakcji. ??? Króciutka uwerturka klawiszami funkcyjnymi – zero reakcji. Więc zostało Alt+Tab. Na pulpicie komunikat w „ichnim” języku - „Czy chcesz zrobić sekwencję obrazów”.
NIEEEEEE!
Wpatrzony w monitor, zamiast Alt+F11, wcisnąłem Shift+F11.
Po powrocie do okna SH3 – ujrzałem komunikat SERWER NIECZYNNY.
P.S. Najśmieszniejsze jest to, że popłynąłem patrol, żeby przetestować na multi, swój najnowszy program, program do robienia zrzutów ekranu za pomocą klawisza „Print Screen”. W ostatniej chwili jednak zrezygnowałem obawiając się, że świeży, jeszcze nieprzetestowany program sprawi mi jakiegoś psikusa.
I jak tu nie wierzyć fatalistom – nie uciekniesz przed przeznaczeniem
1.jpg Inni topię, a ja jeszcze "w malinach"
Plik ściągnięto 13 raz(y) 39.9 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 1 Listopad 2010, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
#7 Wysłany: 4 Listopad 2010, 13:36 Re: Patrol nr 28
PL_gregory_11 napisał/a:
PL_Petryko6 - KIA ??
Proszę o potwierdzenie statusu osoby, bo utrudnia to wprowadzenie patrolu do rankingu. A widzę, że petryko w grze bywa, więc chyba to nie będzie sprawiało kłopotu, nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum