Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam problem poważny z tym ładnym dodatkiem. Nainstalowałem go na SH3 1.4, usunąłem starą karierę i zacząłem nową, w 1. Flotylli. Dopóki pływałem na IIA wszystko było cacy. Ale przyszedł ten dzień, kiedy wymieniłem go na VIIB. I zaczęły się jaja. Bo po zapisaniu gry, a następnie jej wczytaniu, wszystkie wskaźniki w U-Boocie (łącznie z telegrafem maszynowym!!!) ustawiły się na godz. 12. (Czytaj wskazówka na górze pionowo) I choćby nie wiem co, już tak zostaje.
Byłby to może bląd do przeżycia gdyby nie fakt, że nie mogę obsługiwać Hydrofonu, bo wskazówka jest zablokowana! :'( To samo miałem jak zacząłem nową kampanię w 2. Folotylli, też na Typie VIIB, na próbę. Po wczytaniu zonk.
Stąd prośba do wszystkich wilków morskich, dobrze obeznanych w plikach gry, o jakąś podpowiedź, ratunek, link do łatki... Cokolwiek, co pomoże rozwiązać ten problem. Łatka ze strony producenta nie pomogła, ze strony Cenegi też się cudów nie spodziewam. W was - fanach gry, ostatnia nadzieja!
To ja może również podzielę się wątpliwościami i wkurzającymi błędami:
Problem dotyczy zapisywania stanu gry podczas misji - w jakiś przedziwny sposób w tym samym czasie modyfikowany jest save "W bazie - przed misją". Kiedy powracam właśnie do tego zapisu (np. "Patrol 3 - W bazie - przed misją") podejmując się próby naprawienia sytuacji z 'zegarami wskazującymi północ' powstałymi w wyniku zapisu podczas patrolu, okazuje się, że wszelkie wcześniejsze zmiany podjęte przed wypłynięciem - jak na przykład przydzielenie medali lub specjalizacji - w ogóle nie są uwzględnione... ba - awanse, medale i specjalizacje nie są nawet dostępne (jedynym ratunkiem jest powrót do save'a kończącego poprzedni patrol - tzn. np. "Patrol 2 - W bazie - po ukończeniu misji").
Czy ktoś z Was zna rozwiązanie?
Od siebie powiem tylko tyle, że zauważyłem, iż ten problem pojawia się dopiero podczas trzeciego patrolu w kampanii (albo po zmianie U-boota z II na VIIB).
"1. Znikły mapy zbliżeniowe wielu portów np. Wilhelmshaven.
2. Częste problemy z ręczna obsługą hydrofonu. Z reguły nie ma możliwości jego ręcznej obsługi.
3. Wszystkie wskaźniki w przedziałach stoją pionowo w górę - wspomniane wyżej.
4. Brak możliwości wysłania meldunku o kontakcie.
5. Brak "punktów trafienia w żywotne elementy statku" przy idealnym podejściu pod kątem prostym na małym dystansie.
6. Spore błędy w opisie lub polonizacji dodanych nowych jednostek.
MSH - 2325t, ŚSH ma ten sam tonaż - 2325t, natomiast większa jednostka o tonażu 4430t też nazwana jest Małym Statkiem Handlowym.
Dodatkowo Transportowiec o wielkości jakieś 8000t opisany i zaliczany jest jako 14 - czternaście - ton.
Nie jestem pewny czy to błędy samego dodatku czy raczej tłumaczenia i polonizacji Cenegi.
7. Brak obrazu Frachtowca Victory II w książce identyfikacyjnej - puste pole.
8. Telegraf maszynowy pomylone ma oznaczenia "Naprzód" z "Pół Naprzód" chociaż to też raczej sam błąd Cenegi.
9. Już od 2 czy 3 misji w 1939 roku mam już cały czas przez kolejne misje porty St. Mere - Eglise oraz Trypolis jako własne czy sojusznicze. Możliwe że Niemcy już w 39 wjechali do Francji a Włosi z jednym portem dołączyli do Osi."
Jednakże najbardziej wkurzającym, a właściwie uniemożliwiającym grę problemem jest niemożność korzystania z hydrofonu.
Być może szybkie ukończenie patrolu po zmianie okrętu z IIA na IID lub VIIB bez zapisywania, pomoże ominąć tego babola.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum