Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Kormoran v.2"
U-Booty: IXB (1941) zawodowcy, Czas misji 90-120 min
19 XI 1941 g 16:00 Pogoda: Lekkie zachmurzenie
--- TŁO HISTORYCZNE ---
HMAS "Sydney" dostrzegł nierozpoznany statek. Zbliżył się i rutynowo zażądał przedstawienia się nazwą, portem docelowym i alianckim numerem kodowym. Był to rajder HSK-8 Kormoran. W tej sytuacji jedyną szansą Niemców było zaskoczenie przeciwnika atakiem z jak najmniejszej odległości. W rzeczywistości "Kormoran" zatopił "Sydney" wraz z całą załogą, po czym sam pogrążył się odmętach oceanu.
--- ODPRAWA ---
"Kormoran" jest atakowany, wesprzyjcie nasz okręt w boju. W razie możliwości odciągnąć siły nieprzyjaciela atakując okoliczną żeglugę.
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
v.2 (03/01/2010)
W patrolu udział wzięli:
ORP_Grom - SURV - To ORP_Sęp
• S.S Napier Star 4761
• M/V Menalus 6457
• S.S. Singkep 2374
• HMS Hunter 950
• HMS Mohawk 1118
• HMS Woodcock 1250
• 1/2 S.S. Emphire Saphire 4084
---------------------------------------------------
Razem: 20 994 BRT
ORP_Dragon - SURV
• HMS Verdun 1188
• Valentine 1100
• S.S. King Stephan 5041
• TK Jonathan Colt 1267
• HMS Abelia 950
Razem: 9 546 BRT
PL_Hunter_Silent - KIA
• M/V St. Merriel 5166
• S.S. Wangiwangi 5489
Razem: 10 665 BRT
ORP_Krakowiak - KIA
• S.S. King Wiliam 2164
• 1/2 S.S. Emphire Saphire 4083
Razem: 6 247 BRT
============================
Nie cierpię Brazylijskich liniowców w 1941 roku...
Ogólnie nie było mi już dane dużo postrzelać, celów szukałem tu i
ówdzie, lecz stado owiec już przerzedzone było
Nie przepuścili nawet takie małej krypie
A teraz pytanie, Sęp=Grom --> czemu nie Sęp na ubi?
Zablokowane konto czy jak? Bo wprowadza się nie potrzebny
zamęt i komplikacje? Da się żebyś pływał pod nickiem Sęp patrole?
ogolne.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 381.75 KB
szczegolowe_1.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 447.33 KB
szczegolowe_2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 447.31 KB
moj.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 303.26 KB
canarinios.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 300.48 KB
stateczek.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 279.28 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 17 Październik 2011, 21:30, w całości zmieniany 4 razy
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: SH3
#2 Wysłany: 17 Październik 2011, 19:53
Misja przyjemna, po załadowaniu misji miałem dość blisko do Kenta odległość około 5km więc udałem się w jego stronę gdy miałem do niego ze 3km zrezygnowałem ze strzału gdyż zygzakował z bliżej nie określoną prędkością (miałem go na 270*) następnie zaczął się zawijać przez prawą burtę (był w namiarze 200*). Po wykonaniu tego manewru miałem do niego około 2.7 - 2.8 km, dałem lekko w lewo aby zmniejszyć dystans. Zwiększyłem prędkość do 4 węzłów i po paru minutach miałem już do niego 1400 metrów (280*) wypuściłem dwie torpedy, na około 20 sekund przed wyliczonym wybuchem dał mocno w prawo i torpedy go minęły .
W międzyczasie na dupkę wlazł mi V&W (190*) ale nie miałem już czasu go zmierzyć (400-500m) więc dałem go zwojach i mocno w lewo. Udało się przeżyłem a on mi ładnie wyszedł przed przednie wyrzutnie, ładnie pokazał lewą burtę i grzecznie zszedł z tego świata. Po zabawie z DD zmierzyłem ponownie Kenta wyszło 1200m posłałem mu jedną torpedę pod kil niestety bez efektu w postaci wybuchu (albo trefna torpeda albo odbita gdyż mógł być podtopiony po wymianie ognia) i popłynął dalej. Po chwili przyplątał się uzbrojony trawler najpierw najechał mnie z lewej strony następnie z prawej bez skutku dałem całą wstecz aby zwiększyć odległość i posłałem mu rybkę... celną. Zatrzymał się w miejscu i nie tonął musiałem poczekać na załadowanie torpy aby go dobić. Posłałem drugą poszedł na dno (2 torpy na taki stateczek ), następnie udałem się w stronę konwoju po pół godzinie można było dalej topić.
Misja wymagająca skupienia, ale bardzo mi się podobała. Nie wiem jak to się działo, ale nie zostałem wykryty, choć niszczyciele przepływały dość blisko mnie. Po cichu i na 1 w podążałem do końca patrolu...
Dobry pomysł na misję
_________________ Na morzu nic nie dzieje się dwa razy.
Ostatnio zmieniony przez ORP Sęp 17 Październik 2011, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#6 Wysłany: 18 Październik 2011, 18:08
szkoda że KIA
1.JPG jeden strzał jedna śmierć
Plik ściągnięto 6 raz(y) 57.9 KB
2.JPG To on mnie wytropił i ostatecznie zatopił
Plik ściągnięto 2 raz(y) 57.96 KB
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum