Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
PQ-18
U-Booty: VIIC (1942)
Czas misji: 1,5 - 2h
Zaloga: zawodowcy (regular)
15 IX 1942 g 01:30
Pogoda: Piekna arktyczna noc.
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Pomimo ciezkich strat poniesionych przez konwój PQ-17 alinaci sa zmuszeni do zapewnienia stalych dostaw sprzetu dla swego wschodniego sojusznika. Jednoczesnie aby zapobiec ryzyku, na jakie narazone zostaly statki handlowe, kolejny konwój otrzymal eskorte silniejsza, niz jakikolwiek jego poprzednik na tej trasie.
--- ODPRAWA ---
Aktualnie konwoj znajduje sie 230 Km SW od naszej bazy na Spitsbergen. Niestety ciezka oslona sprawila, iz nasze poprzednie ataki zakonczyly sie umiarkowanym sukcesem. Jednak na drodze konwoju stanelo poterzne pole lodowe. Wykorzystajecie to.
PL_CMDR Blue R - DISC KIA liczony • 1/2 Cargo Steamer "Hollywood" - 2 650 • Medium Cargo "Petrovski" - 5 729 • Cargo Steamer "Exford" - 5 309 • 1/2 Bogue Class "HMS Avenger" - 4 200
---------------------------------------------------
Razem: 17 888 BRT
ORP_Sep - SURV • 1/2 Bogue Class "HMS Avenger" - 4 200 • Medium Cargo "Komiles" - 5 771 • Liberty Cargo "Patrick Hentry" - 7 376 • Medium Cargo "White Clover" - 5 926 • Medium Cargo "Charles R. McCormick" - 5 978 • Destroyer Tribal "HMS Somali" - 1 850
Razem: 31 101 BRT
Dario1_PL - KIA • A&B Classes Destroyers "HMS Eclipse" - 1 350
Razem: 1 350 BRT
Tym razem podejście wyśmienite. Pomiędzy jednostki eskorty wszedłem powoli i w ciszy i zostało to nagrodzone dużą swobodą działania. Mogłem przebierać wśród jednostek i wybierałem te, które same pchały się pod rury. Gdy zauważyłem, że na horyzoncie majaczy sylwetka lotniskowca, to postanowiłem się na nią zaczaić. Tak też zrobiłem i zadałem mu rybę pod kil lecz niedługo potem Finek dobił go swoimi rybkami. Zdarzył się także wypadek (ach ci kierowcy niedzielni) i zazgrzytały blachy. Dwóch dowódców serwer zgubił - szkoda wielka. Reszta doczekała do końca ale z wielkim żalem, że już bez torped.
Fajna misja i atmosferka w grze.
Widoki pola walki.
Niedzielny kierowca.
Głuchy I niefrasobliwy niszczyciel.
_________________ Na morzu nic nie dzieje się dwa razy.
Ostatnio zmieniony przez ORP Sęp 29 Październik 2011, 22:57, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#2 Wysłany: 30 Październik 2011, 10:41
Nie dociągnąłem SURVA do końca ale to nie całkowicie moja wina, za to zabawa była przednia.
Najpierw po cichu wszedłem do konwoju a wtedy cała prawa kolumna dostała łomot
Wynik 3 zatopione i 1 uszkodzony
1.JPG Pierwszy dostał za nadbudówką torpeda magnetyczna ustawiona na 5,5m i świeca rufą
Plik ściągnięto 5 raz(y) 36.46 KB
2.JPG Drugi medium torpeda magnetyk ustawiona na 8,5m, brak efektownego wybuchu ale jedna starczyła
Plik ściągnięto 6 raz(y) 36.38 KB
3.JPG Potem na cel trafił Cam ship Na screenie odległość 1400m, prędkość celu 3w jeszcze kąt kursowy i gotowe... PAL!!!!!!
Plik ściągnięto 7 raz(y) 36.31 KB
4.JPG I efekt końcowy torpeda kontaktowa ustawiona na niewielką głębokość
Plik ściągnięto 8 raz(y) 52.88 KB
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Płynę sobie powoli w stronę gór lodowych. Nagle samolot. ALAAARRMMM!!!!
Samoloty zrzucają bomby na miejsce, gdzie widziałem innego U-Boota..
No to zbliżam się do konwoju.. Widzę, że ktoś (Krakowiak) otwiera sobie drogę wysadzając eskortę. Nie przepadam za tym, ale muszę przyznać, że ściągając na siebie eskortę otworzył mi drogę... przy czym musiałem trochę konwój opłynąć...
Ustawiam się i salwa...
Cargosteamer 1 trafiła, uszkodzony, Liberciak.. Przedwczesna i pudła... Rufowa trafia...
Mam pierwszy łup... Przeładunek i w Cargo. Poszedł na dno...
Zabieram się za drugiego. Po 2 torpedach, ktoś go dobija [tu brawa za sportowe zachowanie].
Zostały mi 3 torpedy... I tylko lotniskowiec co się zbliża... Prawie wpadam na czyjś peryskop (potem okazało się, że to Sęp i jeszcze się spotkamy)... Ktoś uszkadza lotniskowiec... To celuję w mały statek... Będzie ciężko... Czekam na pozycji... Kurcze już mam 2 torpedy, a od trafienia lotniskowca upłynęła masa czasu (jeszcze jak torped nie miałem). To dobiłem go, zapewniając, że się podzielę... I nagle zauważam peryskop... Pi razy firana na kursie torpedy! Na szczęście nie trafiłem swojego.
To był twardy lotniskowiec... 3 torpedy na taki mały? fiu-fiu....
Ale widzę, że w oddali jeszcze 1 merch się wyłania... 25 minut do końca (po co zgadzałem się na przedłużenie. Miałbym surva)... Idę do niego i nagle łup... Wpadam na Sępa. Wywala mnie na powierzchnię, ALARRMM!! Padają strzały... Sprawdzam ile do załadunku ostatniej torpedy, aby zwlekać chwilę z cichą pracą....... I gra zamarła.... Aby 15s później wywalić się na pulpit
Szkoda, naprawdę szkoda...
Niemniej patrol był bardzo fajny... Może następny będzie bardziej udany
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#4 Wysłany: 30 Październik 2011, 13:25
patrząc na tą tabele rankingową nawet nie będę gonić Sępa ja już mu gratuluje
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
No to możesz zawsze uciekać przed tymi za tobą
Nie poddawaj się Sportowa rywalizacja się liczy... On będzie 1? To bądź 2 z dobrym wynikiem.
A najważniejsze, baw się dobrze w rankingu (a to jest najcenniejsze)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum