Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jak poniektórzy pewnie zauważyli, Kierunek Pacyfik doszedł do pewnego, przełomowego momentu... W zasadzie tak do "połowy wojny". Nie będę ukrywał. To koniec pierwszej serii. Wkrótce napiszę epilog... którego nie jestem w stanie poprowadzić jako pbf... za dużo się zmieniło w sytuacji globalnej.
I dlatego zabieram się za kolejny PBF... I teraz chciałem poznać wasze zdanie... Osobiście poprowadziłbym ten:
"Zwycięstwo na Pacyfiku" - alias Kierunek Pacyfik 2.
Ale tym razem bardziej historycznie (co najwyżej obsunięcia niektórych operacji w czasie). Zaczynamy wiosną 1943 (gdy po wygranej na Guadalcanal, USA zaczyna ofensywę, która doprowadzi ich pod Japonię), gdy młodzi, świeżo upieczeni (a więc też i nie tacy regulaminowi) kapitanowie okrętów klasy Gato docierają do Pearl Harbor. I gramy do upadku Japonii (nawet można imiona kapitanów przenieść z KP1
Ale oprócz tego mam jeszcze kilka pomysłów:
"Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942" - czyli wracamy do Arktyki, gdy wiceadmirał Halliday obejmuje dowodzenie HF po odejściu wiceadmirała Kanarona
"Dowódcy Phantomów/Hornetów" - dwa PBF, ale na podobnej mechanice gier serii leader. Gracze wcielają się w amerykańskich pilotów podczas wojny w Wietnamie lub późniejszych konfliktach. W grze zaplanowany rozwój postaci, zwany potocznie "elementami RPG".
"Panzerwaffe" - PBF podobny do poprzedniego, ale wcielamy się w dowódców czołgów w kompanii pancernej Wehrmachtu.
"Bomber Command" - PBF o Chłopcach z Bombowców. Gracze wcielają się w dowódców poszczególnych bombowców Lancaster.... Niby nuda... lecimy w formacji, niewiele się dzieje... może ciut emocji, jak nocny myśliwiec nas zaatakuje... ale przecież to niewiele do roboty... do czasu, aż bombowiec zostanie trafiony i trzeba będzie np. decydować, czy przerwać lot i wracać samotnie... czy zostać w formacji i ryzykować dalej... A całość podczas Bitwy o Berlin (nie tej z 1945, a kampanii powietrznej z 1943)
ewentualnie ciut bardziej intensywny:
"The Mighty Eighth" - czyli dzienne naloty w B-17
"Dambusters minipbf" - minipbf. W zasadzie spinoff od tego powyższego... tylko jedna misja, ale za to jaka. Operacja Chasitse. Każdy dowodzi własną maszyną.... ale cel jest grupowy i wymagający współpracy. Jedna z trudniejszych misji Bomber Command.
Imię: Michał
#2 Wysłany: 27 Maj 2017, 21:05
Myślę że oczywistym jest to za czym jestem, czyli Admirałowie Arktyki, dodatkowo interesujący jest Panzerwaffe, ale nadal całym sercem popieram pierwsze może szło mi dobrze w Pacyfiku, ale to nie mój klimat, preferuję obronę przeciw lotniczą, bitwy morskie itd... wolę strategie niż taktykę.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#5 Wysłany: 28 Maj 2017, 08:45
U mnie najciekawsze w takiej kolejności:
-Panzerwaffe
-Powietrzna Kawaleria
-The Mighty Eighth
-Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942 (Tylko się zastanawiam co ja właściwie będę robił)
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#13 Wysłany: 28 Maj 2017, 18:15
Mnie pasuje każda opcja. Chociaż "Admirałowie" wydają się najciekawsi.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Dobra, to czekam na Gooferusa (miał dziś spojrzeć na temat) i będę wiedział, na czym stoję.
W zasadzie pozostanie wybór pomiędzy:
Panzerwaffe, Kawaleria Powietrzna (tu nawet pomyślałem o scenariuszu "111"), Admirałowie Arktyki 2 i ciosem Tesia do gry wraca Kierunek Pacyfik 2. Po głosie Gooferusa (pozytywnym lub negatywnym) siadam dalej do projektów i w ciągu tygodnia przedstawiam 3 propozycje gotowe w ankiecie, która będzie wiążąca.
Potem oczywiście gracze, co będą grali w PBF Panzerwaffe lub Kawaleria Powietrzna będą mieli głos nad wyborem scenariusza.... a w KP nawet nad wyborem strony
Top 3 to Panzerwaffe (gdzie też jedna możliwa kampania to nie Panzer, a Tankwaffe), Phantomo-Hornetologia oraz Admirałowie Arktyki 2
Bo domyślałem się, że Szare Wilki 2, to by tłok był (ale SW2, to dopiero najwcześniej w 2018 mogę poprowadzić, gdy grę wydadzą.
Z AA2 mam najmniejszy problem, jak ich zrobić...
Hornety (od tych bym zaczął, bo są prostsze mechanicznie) nie wymagają wiele pracy.
Panzerwaffe... jedno takie prowadziłem. I też sądzę, że dam radę...
Sądzę, że w 1 tygodniu Czerwca przedstawię projekt wstępny... Tzn. siądę i zrobię mechanikę i potestuję. Jak będzie kiepska, to... będzie kiepsko. Ale tylko te 3 idą pod młotek.
Gdybym dziś miał tu brać udział, mocno pchałbym "Potężną 8.".. Albo dodał jeszcze "15." (Teatr Śródziemnomorski i loty nad Alpami). Dziś otrzymałem planszówkę "Target for Today". I w niej jest tyle materiałów do PBF, że hej.
Jest to niby gra o pojedynczym bombowcu, ale ma proste narzędzia do symulowania ataków na resztę skrzydła. Co może doprowadzić, że gracz zostanie nagle sam, jak reszta skrzydła rozniosą. No i zasady strzelania w ciasnej formacji, gdy można trafić sąsiada.... w sam raz jakby obaj gracze lecieli obok siebie Do pomyślenia na "następny".
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#20 Wysłany: 28 Lipiec 2017, 13:23
Zapodaj jakieś zdjęcia :-)
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum