POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Spolszczenie GWX 3.0 jako prezent pod choinkę
Autor Wiadomość
PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Olamagato

#1  Wysłany: 23 Grudzień 2011, 03:00   Spolszczenie GWX 3.0 jako prezent pod choinkę

Od dzisiaj, 23 grudnia można bawić się nową wersją od dawna zapowiadanego spolszczenia GWX 3.0 GOLD.
Nowości jest sporo zarówno w spolszczeniu jak i w pakiecie.
Choć dla moderów to, nic szczególnego.

Wersja ta nie zawiera jeszcze podręcznika do GWX, którego nie udało się jeszcze technicznie dopracować (choć jest już przetłumaczony), ale pojawi się on w wersji finalnej. Pakiet premierowy będzie gotowy prawdopodobnie w styczniu 2012 i uwzględni uwagi lub ewentualne problemy z obecnej wersji "choinkowo-gwiazdkowej". Poza podręcznikiem pakiet jest już kompletny.

Oto strona domowa nowego spolszczenia w wersji 5f:
http://ja.gram.pl/Olamagato/19

Przyjemnego topienia.
Olamagato

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#2  Wysłany: 23 Grudzień 2011, 08:41   

Olamagato - kawał świetnej roboty :)
Mam pytanie - czy grając karierę na GWX 3.0 Gold w wersji oryginalnej mam możliwość jej kontynuowania po zainstalowaniu wersji PL?

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 23 Grudzień 2011, 13:17   

Tak. Co prawda w przypadku niektórych elementów takich jak Hardcode Fixes ich autorzy twierdzą, że należałoby zresetować kampanię, ale dwukrotnie sprawdziłem to na swoich kampaniach i nic problematycznego, ani nawet niepokojącego nie udało mi się stwierdzić. Wszystko chodziło idealnie. Oczywiście pod bezwzględnym warunkiem, że ostatni zapis jest w porcie, który jest jednocześnie bazą macierzystą.

ps. Samo spolszczenie w żaden sposób nie wpływa na zapisy gier. Wpływać mogą jednak takie opcje/mody jak "GWX - Alternative Flotillas" (polskie GWXPL - Alternatywne Flotylle).

ps2. Procedura powinna być taka:
1. Kończysz grę będąc w porcie
2. Wyłączasz wszystkie aktualnie włączone opcje/mody (dosłownie wszystkie).
3. Instalujesz spolszczenie przez rozpakowanie go w katalogu SH3
4. Włączasz dowolne opcje wg własnego widzimisię za wyjątkiem tych, które wpływają na przebieg kampanii.
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 23 Grudzień 2011, 13:40, w całości zmieniany 3 razy  

Eberhardt Mock 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#4  Wysłany: 23 Grudzień 2011, 21:35   

Olamagato!!!! Stworzyłeś po prostu nową grę :) . Jeszcze nie miałem okazji zagrać w SH 3 z twoim pakietem, ale z opisu wynika, że będzie miodzio. Wielki dzięki i gratulacje za kawał ciężkiej roboty. Aha, mam pytanie:
Cytat:
- Oficerowie podają namiary bez morderczej dokładności

Czy dotyczy to również oficera uzbrojenia, jeśli będę grał z opcją "pomoc oficera uzbrojenia"?

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 24 Grudzień 2011, 02:35   

[aktualizacja]
Najwyraźniej niedokładność wpływa na nastawy co rozwiązuje problem doskonałości oficera uzbrojenia. :)
Wyciąg z helpa do Hardcode Fixes:
"Inaccurate range estimations for Watch Officer (->Nearest visual contact) and Weapons Officer (-> Solution to target). No gods-eye firing-solutions anymore. Before this mod: "Range: 8932m, Herr Kaleun". Now: "Range: 9000m, Herr Kaleun". The range estimations now are displayed (and used internally for firing solution) in certain range-steps, which become larger (more inaccurate) for larger ranges."

To oznacza, że poziom trafień z użyciem oficera spadnie ze 100% do niższej wartości. Tym niższej im szacowana odległość różni się od rzeczywistości (przy ustawieniu z AOB w momencie trafienia na 90st. odległość ma najmniejsze znaczenie). Tak więc powinno to zadowolić osoby, które banowały oficera ze względu na jego doskonałość trafiania.
Z drugiej strony maksymalna pomyłka, to zaledwie 10% rzeczywistej, co oznacza że statystyczna pomyłka wyniesie zaledwie 5%. To chyba za mało aby miało duże znaczenie dla nastaw.
Z trzeciej strony :) przy pewnych kątach wystarczy to aby torpeda minęła kadłub choćby o metr, żeby OU nie był Chuckiem Norrisem. Można liczyć tylko na to, że h.sie przeliczył statystyczny efekt tej łatki i uznał go za satysfakcjonujący.

Na pewno przydałaby się dodatkowa niewielka wariacja tej łatki tak aby zakres rozrzutu był uzależniony od poziomu zaawansowania oficera (np. ilości punktów doświadczenia/zaawansowania, co jest zależne od awansów i medali), no i aby statystycznemu rozrzutowi podlegał również uzyskiwany przez niego kąt AOB. Na przykład niedokładność rzędu 5-10% powinien wykazywać oficer z kompletem medali i przynajmniej jednym awansem.

-------------------------
W obecnej wersji spolszczenia zapomniałem sprawdzić pewne niepokojące podejrzenie, że napisy u członków załogi oznaczające morale oraz zdrowie zostały w trakcie produkcji SH3 pomyłkowo zamienione miejscami.
Zauważcie, że z jakiegoś dziwnego powodu liczba medali i awanse wpływają wyłącznie na wzrost zielonego wskaźnika opisanego jako "zdrowie". Natomiast niebieski wskaźnik "morale" choć jest indywidualnie zróżnicowany, to wcale się w trakcie postępu kampanii nie zmienia. Ponieważ doświadczenie ma również kolor zielony, to mi nasunęło myśl, że być może opisy morale i zdrowia są pomyłkowo zamienione. Tak czy inaczej praktyka developerki gier jest taka, że inne osoby programują kod, a inne dorabiają do niego teksty i inne zasoby. Jest więc możliwe, że intencją programistów było aby wskaźnik w kolorze niebieskim oznaczał "zdrowie", a ten przedostatni w kolorze zielonym oznaczał "morale". Wtedy idealnie pasowałby fakt, że medale bezpośrednio zwiększają poziom morale, a także że zdrowie jest indywidualne i niezmienne w trakcie kampanii. Pasowałyby również kolory ponieważ wtedy niebieskie byłoby zdrowie, od żółtego do czerwonego wytrzymałość, a zielone zarówno morale jak i doświadczenie.

Przydałyby mi się argumenty, które podałyby mi dlaczego moje podejrzenie jest nieuzasadnione, albo wręcz przeciwnie - przybliżające się do pewności. Na pewno mogłaby to być jedna dwóch z ważniejszych zmian odróżniających edycję przedpremierową od premierowej (drugą oczywiście podręcznik GWX).
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 24 Grudzień 2011, 03:24, w całości zmieniany 2 razy  

status 

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#6  Wysłany: 27 Grudzień 2011, 00:19   

Teraz atakując konwój zdarzyło się coś nietypowego...Wszystkie 4 odpalone torpedy G7A nastawione na 4-6m i z zapalnikami kontaktowymi przeszły pod różnymi celami głęboko pod kilami jednostek, jakby nastawienie ich głębokości wynosiły co najmniej 16m. Trudno to nazwać wadami torped (kwiecień '44 roku) warunki pogodowe dobre. Czyżby jakiś bug ? Poza tym Tribal płynący na szpicy nie wykrył mnie na 80m (cichy napęd) na czystym GWX już dawno bym był pingowany.

ProGrin 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Damian

#7  Wysłany: 27 Grudzień 2011, 12:53   krowy

gdzie moge spotkać te krowy żeby nie wracać do portu ?

status 

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 27 Grudzień 2011, 14:18   

A nie ma ich pozycji na mapie ? Do końca '43 roku prawie wszystkie pozatapiali na Atlantyku. Poza tym F1 pomoże :) Co do tych torped G7A, odpowiedzialny jest submod "GWX HardcodeFixes - Historyczne wady torped".
Ostatnio zmieniony przez status 27 Grudzień 2011, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#9  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 13:48   

Cholera, z tego co widzę, to bardzo fajny ten mod Hardcore Fixes i chętnie wrócił bym do GWX ale gdy odpalam grę normalnie, od razu pojawia mi się błąd, a gdy uruchamiam przez _SH3.exe to gra się odpala, ale błąd za to pojawia się przy wczytywaniu misji. Proszę pomóżcie!!!

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#10  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 13:51   

Szylol, podaj proszę standardową specyfikację sprzętową jaką posiadasz. Na jakim systemie grasz? Jakie masz mody poza GWX?

Instalowałeś GWX na surowej wersji? Była reinstalka gry?

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 13:58   

No cóż, wg. mnie konfiguracja sprzętowa raczej nie gra roli, poniważ wcześniej GWX szedł bez problemów. Grę reinstalowałem, oczywiście, co najmniej 2 razy. GWX instalowałem na czyściocha, a po za GWX używam jeszcze tylko to spolszczenie, Hardcore Fixes, Capt. Teach's Color Icons, OLC's Modified Searchlight Beams for GWX 3.0, z spolszczenia najnowszego wziąłem jeszcze Historyczne Detektory Eskorty, Hitoryczne Parametry Torped, Łodzie ratunkowe i resztki, Nocne Alarmy, Poprawka bardzo złej pogody, Przywróć znacznik 3D U-boota, Realistyczne Góry Lodowe, Strugi wody i spaliny (A tak przy okazji, to miałem kwadratowe strugi wody) i Ulepszony Widok Zniszczeń. Gram na Windowsie XP.
EDIT
Gdy uruchamiam przez _SH3.exe pojawia mi się błąd o treści "No CSubTorpedoCtrl*:cmihalache" .
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 28 Grudzień 2011, 14:35, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 14:54   

@status
Wadliwa głębokość torped może się zdarzyć, ale faktycznie w 1944 r. nie powinno się to już zdarzyć. Być może odpowiada za to suplement do Hardcode Fixes (mi też się to zdarzyło raz w 1942 r.).

Co do słabszej wykrywalności przy modzie Historyczne detektory eskorty, to jego status to jest obecnie beta ponieważ przywrócenie do rzeczywistej pracy sonarów wymaga mnóstwa testów ponieważ niewykluczone jest że detektory oznaczane w zasobach gry jako sonary aktywne wcale nie pracują poprawnie (tak jak są zakodowane w grze) lub mogą potrzebować do współdziałania sonarów pasywnych.

Generalnie cały sens istnienia tej opcji sprowadza się tylko do tego, żeby stojący na cichym biegu sub nie był wykrywany poza zasięgiem sonaru aktywnego (wtedy może go wykryć tylko pasywny, które alianci mieli bardzo podłe) - bez względu na to jaki typ sonarów jest zainstalowany, a także żeby po przyspieszeniu ponad 15 węzłów przez eskortowca sub tracił stan pełnego wykrycia, natomiast bez przyspieszenia tracił on go po wyjściu z wiązki sonaru aktywnego, co oznacza kąt 155 st. dla najlepszego z istniejących sonarów. Oczywiście wszystko przy konfrontacji 1 vs. 1.

Być może problemem stało się eksperymentalne ustawienie z ostatniej chwili, które ustawia działającą w SH2 warstwę inwersji temperaturowej wody, którą ustawiłem w pliku sim.cfg:
[Hydrophone]
...
Height factor=-125
...
Spróbuj przestawić tę wartość na 0 przy wyłączonej tej opcji w jej katalogu data\cfg. Jest prawdopodobne, że kod obsługujący warstwę wody został w SH3 wyłączony/uszkodzony, ale nie miałem czasu tego dobrze sprawdzić.

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 15:06   

@PL_Szylol
Napisz czy problem masz bez włączonej opcji "GWX hardcode fixes".

Jeżeli tak, to wtedy uruchamia się Twój oryginalny sh3.exe i oryginalne towarzyszące mu pliki dll, więc jedynym problemem może być to, że próbujesz wczytać zapis w trakcie patrolu co może się nie udać bo samo rozpakowanie plików GWXPL standard modyfikuje kilka plików (a wersja full mnóstwo plików). Spróbuj w takim wypadku wywalić spolszczenie, GWX i SH3 (albo przywrócenie kopii - zrobiłeś?, albo reinstalka SH3, GWX), a następnie ściągnąć GWXPL standard, które został najlepiej przetestowany i wtedy sprawdź co dzieje się z Twoją grą. Oczywiście nadal wczytywanie zapisów ze środka patrolu jest co najmniej złym pomysłem. Wczytaj zapis z portu lub odpal dowolną misję singlową.

Jeżeli problem pojawia się wyłącznie na włączonym Hardcode fixes, to przyczyną może nieuruchamiania się może być fakt iż sh3.exe z tego moda bazuje na wersji EMEA. Niestety ponieważ mam tylko premierową wersję SH3 nie mam dostępu do oryginalnych plików binarnych sh3 z edycji całkowicie pozbawionej starforce'a. Patchowanie dla hardcode fixes eliminuje sprawdzanie płyty, ale być może nadal wymagać istnienia sterownika starforce'a w systemie. Osoby, które mogą mieć z tym problem mogą wysłać mi (np. mailem jako załącznik) spakowaną zawartość głównego katalogu sh3 przy wyłączonych wszystkich opcjach JSGME. Wtedy postaram się spatchować taką wersję i udostępnić lub podesłać lepszą wersję GWX Hardcode fixes, która powinna pracować już poprawnie.

-----------------------
Prosiłbym wszystkich, którzy zgłaszają problemy z uruchamianiem gry, żeby zgłaszać tu lub na mojego maila tylko te błędy, które pojawią się wyłącznie przy zainstalowanych opcjach GWX oraz opcjach GWXPL. Różne mody wprowadzają w plikach zmiany, które eliminują możliwość rozpoznania co jest przyczyną problemu, albo wręcz same są przyczyną problemu. Dopiero kiedy pakiet będzie całkowicie stabilny w zakresie GWX 3 i GWXPL - będzie można zająć się niezgodnością z modami i ich wersjami, których być może nigdy nie używałem (lub używałem, ale nie okazały się stabilne lub psujące GWX).

Wiem, że może to być bardzo denerwujące dla tych, którzy bardzo polubili różne mody, ale wystarczająco skomplikowane było uzgodnienie ze sobą tych modów, które już składają się na pakiet spolszczenia.
Ewentualnie jeżeli komuś uda się znaleźć nowszą/lepszą wersję modów użytych w pakiecie (lub innych, ale również użytecznych), to prosiłbym o info. Wtedy mogłyby się one znaleźć w nowszej wersji pakietu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 28 Grudzień 2011, 15:22, w całości zmieniany 1 raz  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#14  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 15:19   

Prosze o zglaszanie WSZYSTKICH problemow na forum, gdyz w przyszlosci ta wiedza moze przydac sie innym

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 19:48   

Dobrze, dziękuję wielce za pomoc, już wszystko działa, tylko po prostu nie potrafiłem dobrze tego zainstalować, bo nie ogarniałem :)

status 

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 28 Grudzień 2011, 20:52   

Wolę już nic nie przerabiać jest dobrze. A ogólnie to kawał świetnej roboty olamagato, modele zniszczeń są bdb, alert o zmianie pogody pomocny, nie wspomnę o świetnych komunikatach (aż żal że gram w połowie '44 roku...) czy radar który w końcu będąc zalewanym działa ponownie.

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 29 Grudzień 2011, 11:54   

Mod "Wilhemshafen,St Naz,Schluese and xtra ships V6" wprowadza jednostki z moda "AOTDMAXS" i niestety błędnie identyfikuje różne jednostki jako te same statki, co przełożyło się na złą identyfikację w wersji polskiej. Dotyczy to jednostek identyfikowanych przez oficera jako frachtowce Hansa i typu Hansa. Żeby tego uniknąć należałoby instalować pakiet spolszczenia w wersji standard, który nie ma tej przypadłości (bo nie zawiera tego moda jako patcha dla GWX). Kiedy rozpoznam które jednostki z jakim wyglądem jak powinny się nazywać i jak są przypisywane różnym państwom (nie zwracając uwagi na twórczość rozpisaną w tym modzie) wtedy udostępnię plik, który rozwiąże ten problem.
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 29 Grudzień 2011, 11:57, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 31 Grudzień 2011, 05:07   

Jest już na tej samej stronie nowsza wersja ulepszająca kilka drobiazgów, które nie okazały się zbyt dobre. Na razie są do ściągnięcia poprawione wersje standard i lite. Wersja full pojawi się kiedy się wciśnie na serwer.
Na stronie jest lista zmian, więc każdy może sobie ocenić czy warto ciągnąć nowszą wersję (ale wciąż przedpremierową) czy pozostać przy starej.

Najprostsza metoda aktualizacji, to usunięcie wszystkich opcji zaczynających się od GWXPL5 oraz GWX Hardcode fixes. Następnie można rozpakować nowszą wersję i włączyć wybrane opcje z powrotem. Zapisy z patrolu powinny być stabilne.

zamek9 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Krzysiek

#19  Wysłany: 2 Styczeń 2012, 13:59   

Witam
A czy Comunity Units lub Marchant Fleet Mods 3.2 będzie działał z Twoim spolszczeniem ? dodają tylko statki nic w mapie kampani nie zmieniając więc powinny chyba działać ?
Pozdrawiam

PL_Olamagato 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 4 Styczeń 2012, 00:26   

Oczywiście powinny działać jako zidentyfikowane jednostki po angielsku, choć na tą chwilę nie jest z nimi zgodne co można wyczytać z "Czytajto" (nie ma na liście zgodności).
Być może będzie z nimi całkowicie zgodny (po identyfikacji) jeżeli sam z większością zagram i okażą się wnoszące naprawdę unikalne i bezbłędne jednostki (jest sporo popsutych, których instalowanie jest marnowaniem czasu i robieniem sobie kłopotów).
Dodane katalogi jednostek nie będą miały po identyfikacji nazw, ale kod ientyfikacyjny zapisany w pliku typu .cfg. Można sobie samemu dołożyć nazwę zidentyfikowaną dopisując w katalogu sea spolszczenia GWXPL5 w pliku EnglishNames.cfg kolejną nazwę kodową i przypisaną mu nazwę zidentyfikowaną.

Jednak nie jestem wielkim zwolennikiem dodawania "na pałę" jednostek z kilku powodów:
1. Każdy statek oznacza kolejną pozycję w kampanii, w najsłabszym wypadku jest tylko losowany (w trudniejszym również oskryptowany, czyli osadzony w realiach historycznych). Efektem jest dodatkowe zużycie pamięci (na kolejne pozycje), które już i tak obecnie sprawia spore problemy dla użytkowników SH3 na starszych komputerach. Np. Dzisiaj GWX na kompie 1,5 GB z modami graficznymi jest praktycznie niegrywalny (w najlepszym razie niestabilny bo trzeba pamiętać, że 50-300MB pamięci fizycznej musi być okupowane przez system i różne bloatware). Jeżeli zapakujemy wszystkie istniejące statki, ich odmiany i wersje malowania, to okaże się, że żaden 32-bitowy komputer lub system sobie nie poradzi bo zużycie pamięci przekroczy adresowanie 2 GB (wtedy da się uruchomić SH3 wyłącznie w trybie WoW64, co oznacza system 64-bitowy oraz specjalnie spreparowany sh3.exe).
Wystarczająco skomplikowane było takie wrzucenie hardcode fixes, żeby kompletny laik komputerowy interesujący się U-bootami lub II W.Ś. mógł pograć po polsku w GWX, który jako mod głównie historyczny jest unikatem wśród wszystkiego co jest na SH3 dostępne. Dlatego nie wrzuciłem do GWXPL obsługi wszystkiego co istnieje. Jeżeli będę wrzucał to głównie z kryterium historycznego. Dlatego został włączony tylko jeden mod dodający statki bo uzupełniał również kampanię o aspekt historyczny (Warspite oraz jednostki włoskie). Dzięki temu będzie można łatwo odizolować nowo dodane statki i stwierdzić czy istnienie takiej jednostki ma w ogóle jakiś sens (bo grać się da - najwyżej nazwy będą nie po polsku).

2. Autorów jednostek, które nie są ordynarnymi zrzynkami z cudzej pracy można policzyć na palcach, a ich statki zgodne z historycznym modelem, prawidłowo nazwane, posiadające wszystkie historyczne parametry i uwzględniające wszystko co zostało zaimplementowane w SH3 można szukać ze świecą.
Największą liczbę "jednostek" stanowią prymitywne (często nonsensowne) przeróbki światełek, malowania, dodania lub ujęcia uzbrojenia, zmiany długości kominów i masztów lub wręcz wredne zmiany wymiarów. Żeby jeszcze taka przeróbka miała reprezentować jakąś bliźniaczą jednostkę - ależ skąd, nazwy statków są brane z sufitu bo "autor" zobaczył jakieś zdjęcie, które mu się skojarzyło z tym w czym właśnie sobie grzebał.
Niektórzy naprodukowali list jednostek nie mając nawet planu co się pod nimi miało kryć a potem z braku czasu powrzucali tam zwykłe zapychacze, nierzadko z modów nieznanych autorów.

3. GWXPL likwiduje w GWX automatyczną identyfikację klasy jednostki po to aby dołożyć dodatkowy poziom zabawy związanej z poprawną identyfikacją (prawidłowe określenie celu bez widoczności nazwy, bandery i przynależności państwowej mogło trwać godziny - patrz łamacze blokady). Dzięki temu ryzykuje się spudłowanie z powodu mniemanologii stosowanej lub braku obycia z sylwetkami jednostek. :) . Dlatego sytuacja w której ten sam model 3D reprezentuje kilka zupełnie różnych rzeczywistych statków jest z tego punktu widzenia bardzo niepożądany.
Zresztą sam GWX nie uniknął tego problemu (jak i SH3) choć można było zminimalizować szkody.

Spolszczenie nie wycina identyfikacji u oficera uzbrojenia, choć mam plany aby dołożyć to jako opcję w wydaniu finalnym. Dzięki temu będzie trochę więcej zabawy przyprawionej szczyptą większego realizmu (dla chcących).
Ideałem byłyby niewielkie losowe pomyłki OU zależne od jego doświadczenia, ale to może być większa robota, której wolałbym się nie podejmować - tym bardziej, że lista jednostek nie jest i nie może być zamknięta jeżeli spolszczenie ma objąć te bardziej sensowne zestawy.
Ostatnio zmieniony przez PL_Olamagato 4 Styczeń 2012, 00:43, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu