Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne: (na podstawie gry planszowej Steel Wolves)
Zima 1939/1940 powoli dobiega końca... Zarówno BdU, jak i brytyjska admiralicja uznali, że Bitwa o Morze Północne będzie miała decydujace znaczenie.
Alianci uznali, że polowanie na wychodzące i wracające do Niemieckich Baz U-Booty jest skuteczniejsze od patroli Atlantyckich.
I mieli rację. Połowa zatopień U-Bootów oraz statków handlowych przypada na Morze Północne.
Obie strony postanowiły przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę. Podczas gdy BdU ustaliło z Luftwaffe, że samoloty będą regularnie polować na wroga, brytyjczycy wysyłają HMS "Courageous i pozostałe grupy patrolowe, aby przejęły całkowitą kontrolę nad Morzem Północnym
Odprawa:
Wywiad donosi o dużym zagęszczeniu wiadomości radiowych w waszym sektorze. Luftwaffe zwierza wam na pomoc. Razem pokażecie angolom, że wojna z nami była błędem!
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 11 Luty 2014, 07:36
Więc tak: początek patrolu i wszędzie coś na hydro słychać, płynę tam gdzie najwięcej i widzę jakiegoś samotnego i oświetlonego małego tankowca, niestety mi uciekł. Gdzieś się jakiś eskortowiec przewinął ale widać się gdzieś spieszył. Widzę na horyzoncie Old Passangera, podpływam, żeby nie spudłować ale coś mi w jego fladze nie pasuje, tak się ustawił, że ewidentnie widziałem flagę III Rzeszy, wynurzam się, podpływam na 700 metrów- jednak Francuz, z powierzchni posłałem rybkę, trafiłem w rufę, zapalił się i nie chce tonąć, no cóż... Zostawiłem go. Płynę sobie dalej i widzę lotniskowca, zbieram dane, posłałem mu dwie torpedy, chybiłem bo zrobił unik, pewnie przed torpedami kogoś innego.
Trzy torpedy poszły i 0 tonażu... Centralnie przed wyrzutnie podpływa mi Small Depot Ship, zbieram szybko dane i jak widać posłałem na dno, po czym na powierzchni podpłynąłem po rozbitków (na tak małym okręcie z tak niewielką załogą każde ręce są na wagę złota ).
Została ostatnia torpeda, a ja widzę dym na horyzoncie. Podpływam i widzę... jakieś cś podobne do kutra, tylko z masztami w "V" patrząc od przodu, widzę w książce, że to nawet 1k ton nie ma to sobie odpuszczam, ale jeszcze dalej widzę sporo dymów, płynę pod wodą najszybciej jak kaczki potrafią I doganiam konwój bez eskorty, widzę kilka małych tankowców, chyba C3, chyba jakiś transportowy i Cargo Steamer. Biorę na cel tego ostatniego, bo niezły tonaż, a one mi zawsze po jednej torpedzie tonęły (zawsze im kil przetrąciłem). Tym razem niestety za płytko torpedę posłałem i nie zatonął aż do końca patrolu...
Po patrolu byłem blisko tego konwoju i żyłem, tak więc jak na mnie przystało, musiałem się wynurzyć i TARANEM GO Niestety jakoś kaczuszka nie zrobiła na nim większego wrażenia... Co ciekawe nic nie uszkodziłem integralność 100% i dziób cały.
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#3 Wysłany: 11 Luty 2014, 15:48
Patrol bardzo nie fajny, bardzo!!!
Znalazłem konwój, tankowce, small depot ship, i jakieś cargo w osłonie 2 dd-ków
Chciałem nie zauważony przejść do konwoju ale jeden dd mnie wykrył i musiałem go szybko zatopić co wyszło w sposób bardzo zręczny.
Drugi dd zdenerwował się i cała na przód szukać mnie na tych płyciznach ( max 60m)
Drugi podzielił los pierwszego, szybki namiar i pal! Bezpośrednie 2 trafienia
Jako że były tam tylko 2 dd a oba są na dnie to wynurzyłem się i zbliżyłem się do statków na odległość 900-1000m
Cargo steamer idealnie przed dziobem kąt 90 stopni magnetyk pal!!!
Po 600m około nastąpiła detonacja ( przed wybuch )
Hmm zrozumiałem swój błąd i druga poszła kontaktowa ustawiona dość płytko ale tym razem nie wybuchła, tym czasem na horyzoncie ukazał się kolejny dd i trzeba było wiać
Ale przeładowali mi piątą i ostatnią torpedę, więc znowu ustawiłem magnetyka na 5 metrów
I co!!!!???? Brak wybuchu !!!!
Ku... m.. !!!!
na 5 torped wszystkie trafiły a tylko 2 nie miały defektu!!!
Jakby tego było mało Szylol ściągnął około 3-4 dd
I szybko zaliczył KIA
A ja jako że oddalałem się w tym samym kierunku co on i w ogóle byłem bardzo blisko to cały atak obrócił się przeciwko mnie
Przez ostatnie pół godziny manewrowałem pod wodą pingowany przynajmniej przez 3dd
Gdzie głębokość była 60m, raz za dużo się zanurzyłem i jeszcze zaryłem dziobem o dno uszkadzając akumulatory i kompresor, raz dd zrzucił też kilka bomb dość blisko to integralność kadłuba spadła, popękały żarówki i się zrobił przeciek ale to było w ostatnich 30 sekundach gry ( jedna dobra nowina) i przetrwałem
Jednak torpedy i ostatnie 30 minut gry były masakryczne
1.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 55.72 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 47.85 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 49.3 KB
4.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 45.87 KB
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Ostatnio zmieniony przez PL_Hunter_Silent13 11 Luty 2014, 15:49, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#4 Wysłany: 11 Luty 2014, 17:13
Ja, początek gry, powierzchnia. Zanurzam się, ogarniam hydro, 3 większe grupy, tak więc wybieram tą najbliżej mojego przodu, wynurzenie i cisnę. Niedługo, zauważony dymy, peryskopowa, 3 węzły i w stronę konwoju. W międzyczasie Kanaron i U-55 tańczyli z dd-kami co bardzo miło się oglądało (te trafienia w dd-ki).
Wchodzę na moją ulubioną pozycję, czyli do środka konwoju, między 2 kolumny, a jako że w ostatnich misjach Finka C3 ładnie pokornie schodziły, posłałem mu dwa "węgorze", z czego jednym przestrzeliłem , a drugim ledwie trafiłem w dziób. Jako, że miałem załadowaną jeszcze jedną rybkę, tak więc poprawiam namiary i strzelam. Trafiam z bombowym skutkiem gdzieś w 2/3 długości statku, lecz C3 nic sobie z tego nie robi, płynie dalej. .
Stoję, czekając na przeładowanie. Gdy się zakończyło, niewiele konwoju mi zostało, ale wziąłem jeszcze jakąś małą jednostkę na cel. Magnet, pal. Ale niestety, statek robi zwrot i znów nie trafiam.
Zastanawiam się, co dalej, przeładowuje mi się jeszcze jedna torpa, czy gonić konwój, czy szukać innego celu. Zdecydowałem się na to drugie i na hydro znalazłem kolejny konwoik składający się z 3 tankowców i 2 eskortowców, tak więc płyniem.
Niestety, w drodze, dość blisko za rufą przepłynął brytyjski krążownik, który zauważywszy mój peryskop nasłał na mnie całą eskortę, czego skutek widać w wynikach.
Później już tylko obserwowałem zmagania reszty wilczego stada, robiąc przy okazji dość fajne screeny .
torpa kanarona.jpg
Plik ściągnięto 4244 raz(y) 14.54 KB
trafienie C3 1.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 42.05 KB
trafienie C3 2.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 44.35 KB
tonący dd.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 37.57 KB
tonący dd 2.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 36.73 KB
peryskop.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 22.5 KB
trafienie small depot ship.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 49.99 KB
Kanaron i rozbitkowie.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 30.35 KB
Kanaron podejmuje rozbitków.jpg wbrew rozkazom z BdU
Plik ściągnięto 6 raz(y) 27.12 KB
ofiara i jej pogromca.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 29.47 KB
konwój.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 43.65 KB
odpływający C3.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 45.17 KB
ostatnie trafienie.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 40.04 KB
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#5 Wysłany: 11 Luty 2014, 17:38
Te 2 screeny z trafieniami DD to moje zdobycze :p
Pierwszy dostał idealnie w sam dziób i zrobił piękną świeczkę
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#7 Wysłany: 12 Luty 2014, 16:40
kilka fotek (już po patrolu) dla humoru
01. Kanaron atakuje....jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 95.88 KB
02..jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 110.66 KB
03. cóż za uderzenie.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 123.01 KB
04..jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 187.08 KB
05..jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 116.18 KB
06. nie powiodło się....jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 165.38 KB
07. ...drugi atak - tym razem w dziób.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 135.7 KB
08. piękny widok.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 161.09 KB
09. atak widziany z góry.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 151.36 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum