Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 25 Luty 2012, 18:31 Patrol na Bałtyku
Rozpocząłem sobie dzisiaj nową kampanię bazującą na Open Horizon 1.7. Pierwsza zadanie to patrol na Bałtyku (to nie samouczek :-) ). Oczywiście płynę z opcją Real Navigation, tak więc musiałem nieraz uważać by nie wbić się w Bornholm.
Jednak udało się dopaść pierwsze statki:
i dzienny atak za polskim statkiem usiłującym przepłynąć Cieśninę Duńską
A to z prób okrętu - Kanał Kiloński
c.d.n
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 25 Luty 2012, 22:11
To prawda, grafika jest naprawdę dobrą stroną tej wersji gry. Jeszcze dodatkowo zainstalowałem sobie mod : Dynamic Enviroment w wersji Realistic - cudeńko.
Właśnie trzeci statek idzie na dno
#4 Wysłany: 26 Luty 2012, 23:35
No i czwarty statek tonie, po ostrzale artyleryjskim.
Misja bałtycka wykonana:
Kurs na zachód
I nocny powrót do Kiel
Kolejna misja do atak na Scapa Flow
#5 Wysłany: 2 Marzec 2012, 21:26 Atak na Scapa Flow
Kolejne zadanie dotyczyło zaatakowania bazy brytyjskiej Scapa Flow. Wzorem U-47 wybrałem podejście od wschodu:
Po 3 dniach podchodów, omijania niszczycieli, czuwania za dnia na dnie płytkiego nabrzeża i cichego skradania w nocy udało się wpłynąć do środka. Doczekałem pod wodą dnia, bo w nocy widoczność spadła do 500 m.
Sytuacja była trudna. Wszędzie pełno niszczycieli, ale żaden nie podpływał pod brzeg gdzie ja się kryłem. Wypatrzyłem w oddali krążownik liniowy typu Renown i zaatakowałem 4 torpedami - wszystkie w celu. W sumie trudno nie trafić w nieruchomy cel .
Eskorta oszalała, ale nie wykryła mnie. Doczekałem nocy i wymknąłem się mijając szperające wokół niszczyciele.
i dopłynąłem do bazy
Kolejna misja to atak na zaopatrzenie u wschodnich wybrzeży Wysp Brytyjskich.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 2 Marzec 2012, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#7 Wysłany: 4 Marzec 2012, 11:30
Jacek,
A jak wygląda kwestia stabilności rozgrywki? Ciągnie mnie na nowo do serii Silent Hunter, ale na samo wspomnienie ilości bugów w "gołym" SH5 dostaje dreszczy...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
#8 Wysłany: 4 Marzec 2012, 11:41
PL_Pasterz napisał/a:
Jacek,
A jak wygląda kwestia stabilności rozgrywki? Ciągnie mnie na nowo do serii Silent Hunter, ale na samo wspomnienie ilości bugów w "gołym" SH5 dostaje dreszczy...
Jak na razie nie zauważyłem rażących błędów, zarówno graficznych jak i w zachowaniu się okrętów i statków. Przepłynąłem te dwa patrole bez ani jednego CTD.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 4 Marzec 2012, 11:43, w całości zmieniany 2 razy
#10 Wysłany: 4 Marzec 2012, 21:18
PL_Andrev napisał/a:
Hmm...
FX jest już w v.19
IRAI jest w v.30
NewTDC - 6.9.0
Trochę nieaktualna już ta twoja lista Jacku.
Co jest skasował się obrazek
no to jeszcze raz
@Andrev, możesz poprawić mój post z 25 Luty 2012, 18:33 w tamtym temacie ? Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 4 Marzec 2012, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
#13 Wysłany: 5 Marzec 2012, 23:01
PL_tes napisał/a:
Screeny Jacka, to jak licytacja. Kazdy nowy daje wiecej .
ale jaki wynik i zysk
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#15 Wysłany: 21 Luty 2014, 17:52
Jako, że ostatnio postanowiłem znowu zabawić się SHV ze względu na OHII, odświeżę temat
Pierwsza misja, tak jak Jacek, patrol na bałtyku, lecz tym razem obszar patrolu ograniczony tylko do okolic zatoki Gdańskiej. I okazuje się, że gra się wręcz zaskakująco dobrze. Chociaż gram na rozdzielczości Full HD i minimalnych ustawieniach graficznych (prócz wysokiej jakoś tekstur), grafika i tak, jest piękna.
Ale wróćmy do patrolu. Moje główne zadanie, przechwycić Polską grupę okrętów. Udaje się to zaraz 1 Września, nawiązałem kontakt ze stawiaczem min ORP Gryf i niszczycielem ORP Wicher. Może godzinę później, dostaję wiadomość od BdU, że wszystkie Polskie statki mają być traktowane jako wrogie. Tak więc ustawiam się i czekam. Wyciągam peryskop, gdy Wicher jest może jakieś 700-800 metrów ode mnie. Zauważa peryskop i od razu rozpoczyna ostrzał, przyśpiesza i zmienia kurs. Uciekam pod wodę, jakoś udaje mi się uciec.
Po ucieczce, wynurzyłem się i płynąłem jakiś czas (zdążyła pojawić się mgła) gdy znów zauważyłem wspomnianą wcześniej Polską grupę, tym razem wracającą do zatoki. Wicher znów mnie wykrył i krążyły nade mną. Lecz tym razem postanowiłem nie stchórzyć, lecz walczyć. Wystrzeliłem 2 torpedy, rufową do Gryfa, dziobową do Wichra bez trafienia. Dopiero, gdy Wicher zbliżył się na niewielką odległość posłałem mu rybkę, oszczędzając mu losu zniszczenia kilka dni później przez Luftwaffe . Gryf, widząc tonącego Wichra postanowił nie podzielić jego losu i oddalił się na bezpieczną odległość.
Późniejsze dni patrolu także były ciekawe. Zatopiłem dwa Polskie frachtowce próbujące uciekać z zatoki gdańskiej oraz spotkałem Schleswiga Holsteina w eskorcie jednego niszczyciela.
Podsumowując, moim zdaniem ten mod jest genialny. Urozmaica bardzo grę (przez nowe misje, tak jak ta) i dodaje wiele, ciekawych smaczków . Teraz stałem się graczem SHV z przyjemnością .
Silent Hunter Battle of the Atlantic Gold Edition2014-2-14-21-39-0.jpg ORP Gryf i Wicher
Plik ściągnięto 26 raz(y) 167.2 KB
Silent Hunter Battle of the Atlantic Gold Edition2014-2-14-23-5-9.jpg Tonący Wicher. Jednocześnie najpiękniejszy i najsmutniejszy screen jaki zrobiłem.
Plik ściągnięto 36 raz(y) 182.34 KB
Silent Hunter Battle of the Atlantic Gold Edition2014-2-14-23-37-4.jpg polski frachtowiec obrywa
Plik ściągnięto 19 raz(y) 192.01 KB
Silent Hunter Battle of the Atlantic Gold Edition2014-2-14-23-41-12.jpg Nie wiem czemu, ale cholernie podoba mi się mechanika tonięcia statków z OHII w SHV.
Plik ściągnięto 17 raz(y) 77.6 KB
Silent Hunter Battle of the Atlantic Gold Edition2014-2-15-13-52-16.jpg Schleswig Holstein
Plik ściągnięto 21 raz(y) 109.03 KB
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum