POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: PL_CMDR Blue R
4 Luty 2010, 23:54
Próba rozruchu rankingu SHIV
Autor Wiadomość
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 4 Luty 2010, 23:54   Próba rozruchu rankingu SHIV

Witajcie. Wczoraj (choć w zasadzie to jeszcze może dzisiaj dla niektórych) z Pasterzem siedliśmy nad moim SHIV. I udało mi się zahostować serwer. Co daje mi możliwość aktywnego uczestnictwa w rankingu SHIV.

Ale do rzeczy. Na razie gdzie jesteśmy? STOIMY!

Przyznam, że jako gracz "z zewnątrz" (nie pływałem i nie tworzyłem wcześniejszej wersji) widziałem problem, który dotykał raczkujące SH3 kilka lat temu.

"Dajmy więcej jednostek! I tego moda, bo fajny, i jeszcze to, misje tylko na to" I taki lekko okrojony GWX był do pobrania. 500 mega. Gier praktycznie nie było. Tylko kilka osób pływało. Zwołaliśmy wtedy zebranie. Wyrzuciliśmy ten mod. Wersja gry 1.4 + 2 jednostki z pakietem misji. 3 mega niecałe. I nagle znaleźli się ludzie. Bo ktoś mówi:
Może spróbuję? 3 mega? Co stracę? Ciągnął, zagrał, podobało się (lub nie [pozdro dla Przemka]) i zostawał. Potem była duża grupa graczy, to zaczęliśmy dodawać kolejne pliki, aż do obecnego, prawie 700 megowego UTW (oczywiście UTW jest autorstwa sOnara. Mi chodzi tylko o to, że pakiet do gier rankingowych się rozrastał).
Ale ciężar pakietu rósł wraz z ilością graczy i gier. Tutaj jak patrzę, to sam się boje!
Zobaczcie:
http://www.forum.polishse...opic.php?t=5446
Najpierw muszę zakupić SHIV U-Boot Mission (kasa)
Potem muszę pociągnąć 1 mod i patch do niego
drugi mod i patch do niego
a na koniec jeszcze pakiet misji...
Ufff. Dużo tego, nie?
Aż strach pobierać. A co będzie, jak mi się nie spodoba? Mniejsza tam mody (ale też to zajmuje transfer), ale płatny dodatek? I jeszcze taka długa instrukcja instalacji. Aż się odechciewa... Powiem tak. Za szybko SH4 poszło w modowanie. Zanim ruszyło. No i stanęło. Bardzo mi przykro, zwłaszcza, że ostatnio namówiłem (z Andrevem) 1 osobę, aby ranking SH4 też dostał nagrody...
Dlatego gadałem z Pasterzem i ruszamy w następujący sposób:

Gra SH4 v1.4 + pakiet misji RISING SUN autorstwa PL_Marco; Server na Ubi.com
Jutro pakiet będzie do pobrania [tylko Marco go na dysku znajdzie. Chyba, że ktoś go ma, to mógłby zuplowadować i odciążyć naszego admina].
Dlatego proszę przygotować Sh4 w wersji 1.4 i czekać grzecznie na pakiet.
Ruszamy 5 II 2010 o 20:30

Nie wiem, czy Marco wyrobi się z losomatorem... Ale jakby co to pierwszą misję wybierzemy. Proponuję na początek coś pod Manilą :D Początek wojny na rozruszanie kości.

W każdym razie ja widziałbym 3 możliwości ruszenia:

1) normalnie - losowanie, itd
2) chronologicznie (tj. zaczynamy w 1941, potem 1942 i tak pakiet od początku wojny do końca jedziemy)
3) "Kampania na Linie". Czyli Kampania On-Line na czystym SH4. Bez "misji patrolowych", czy misji typu "znajdź konwój". Tylko normalne misje (z Rising Sun) (z możliwością "misji łączonych" na życzenie graczy) z resztą tego typu bajerów (medale, ulepszenia, własny okręt i załoga).

Ponieważ to rozruch, to możemy eksperymentować. Wzór wziąłbym z obecnego rankingu SH3, jakby co (dotyczy wersji 1) i 2) )...

Proszę o wypowiedzi na ten temat. Mamy około 20h na podjęcie wstępnej decyzji!a
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 5 Luty 2010, 00:14, w całości zmieniany 5 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 5 Luty 2010, 07:53   

Dwa słowa:

W czystej wersji 1.5 (wiem, wiem, mowa o wersji BEZ dodatku) poziom eskorty był tragicznie mały, nawet jak na elite. Za to na TMO poziom był już ekstremalnie wysoki (DD słyszał z odległości kilku km).

W dziale dodatki do SH4 jest Pack 2.02, który oprócz samych misji pod TMO+OM zawiera także zmodyfikowaną wartość trudności eskorty jak i widoczności (mgłą, deszcz).
Można ewentualnie to wyciągnąć i wrzucić w pakiet...

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 5 Luty 2010, 11:31   

Powiem tak: Może najpierw ruszmy? Ale nie widzę przeciwskazań, jakby co. Byleby nie zrobiło się znów XXX mega do ciągnięcia.

Co do poziomu eskorty. Jak wiesz, ja nie mam nic przeciwko :P Bo to nie ja na eskortę narzekałem. Ale może najpierw ruszmy, a potem dorzucimy kolejne rzeczy...
Choć w sumie. To AI nie zajmuje zbyt wiele, to można zrobić...

Ja nie widzę przeciwwskazań. To mógłbyś wyciągnąć? (ja jestem dziś praktycznie trudnodostępny)
Potem się najwyżej wrzuci w pakiet misji, aby był tylko 1 plik do prostego zawinstalowania
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 5 Luty 2010, 11:42, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#4  Wysłany: 15 Lipiec 2010, 20:20   

Może w niedzielę ponownie ruszymy ranking? Powiedzmy w trybie takim jak w sh3 albo tak ostatnio?

Byłby ktoś chętny?

Postaram się odblokować porty ale będę potrzebował pomocnika, który wejdzie na serwer o ile da radę.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#5  Wysłany: 14 Sierpień 2010, 14:37   

Qrczaki, moglibyśmy odpalić dziś. Może byłby ktoś chętny?
Trochę się zapomniałem i nie mam obecnie Vento - w sensie zapomniałem hasła pod jakim się rejestrowałem. Wysłałem prośbę do admina, ale nie wiem kiedy będzie mógł mi przywrócić dostęp...
Jak wygląda sytuacja z dodatkami do SHIV pod grę w sieci?

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 14 Sierpień 2010, 15:13   

PL_Daritto napisał/a:
Jak wygląda sytuacja z dodatkami do SHIV pod grę w sieci?

Ostatnio graliśmy na czystym 1.4 (bez patcha).
Ale może kierownik eskorty zgodzi się na 1.5...

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 11:01   

Panowie Kapitanowie
Zbliża się koniec wakacji, pomyślałem więc o reaktywacji patroli rankingowych w SHIV.

Wobec tego chciałbym otworzyć dyskusję mającą na celu wyjasnienie kilku kwestii oragnizacyjnych.
Może udałoby się umówić na spotkanie na Vento i porozmawiać w tym temacie? Nie chciałbym, by wyglądało to tak, że jeden użytkownik ma pomysł a kilkunastu innych pracuje na jego realizację. Co prawda moja wiedza w kilku ważnych kwestiach technicznych jest może uboga, to jednak chętnie się czegoś nowego nauczę i może pomogę w organizacji nowego rankingu?

Co Wy na to?
Kto na dzień dzisiejszy byłby zainteresowany rankingiem w SHIV?
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 18 Sierpień 2010, 11:04, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 11:51   

Ja bym był.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 12:04   

heh, Andrev, szczerze to bardzo liczyłem na Twoje uczestnictwo. Mam też nadzieję, że i Pasterz się zdecyduje :)

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#10  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 13:15   

Są owieczki, musi być i Pasterz... a wtedy Wilk się zjawił.

:lol

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 14:29   

Ooooo rany!
Oj, za długo mnie tu nie było... Zapomniałem o sztandarowym duecie zmagań w SHIV!
Wilk i jego działo :D

Bo okręt sam w sobie to tylko taki dodatek.... :||

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#12  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 15:53   

W końcu... Panowie jak za dawnych lat... :studencik: Przypomniałem sobie zeszłoroczną dobrą grę rankingową na modzie "Trigger Maru" - to naprawdę był świetny dodatek i chyba nic więcej do szczecią nie było już potrzebne... ale z czasem zaczęły się problemy z rozłączaniem graczy (disconnect) i ktoś z "zielonych" (modów) rzucił hasło, że gramy przez Hamachi - to był gwóźdź do trumny ranku SH4... chyba nikt tego prawidłowo do dziś nie skonfigurował.

- IMO jeśli mody powodują utratę stabilności gry to trzeba je wszystkie odinstalować i grać ranking na podstawowej wersji.
- dodatki & mody powinny być stosowane tylko w osobnych kampaniach... jak ktoś chce wodotrysk aj-i to niech zrobi osobną "Kampanie Elite" w którą zagrają i tak TYLKO zapaleńcy...

W nowy ranking SH4 zagram z przyjemnością (a im mniej dodatków tym lepiej), jeśli tylko nie ograniczy mnie w ten dzień praca i obowiązki.
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 18 Sierpień 2010, 16:02, w całości zmieniany 4 razy  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 16:43   

Jak to się mówi u mnie w pracy - "Powinniśmy wrócić do funkcjonalności core`owej systemu (tu: gry)!". Też jestem zdania, że Trigger Maru był świetny. Myślę, że kilka sesji treningowo-testowych w prosty sposób wyselekcjonuje nam najbardziej grywalną wersje SHIV. Wolałbym uniknąć kombinacji z wykorzystaniem Hamachi czy Tunngle - choć ten ostatni client był całkiem do rzeczy i udało się stabilnie popłynąć kilka dobrych patroli.
Moje wczorajsze próby przyniosły zadowalający rezultat w postaci 100% udanych prób postawienia serwera na UBI w wersji czystej 1.4.

Przypominają mi się genialne autorskie misje Andreva i Pasterza (pamiętacie przejście przez pole minowe i "rally cross over" w wykonaniu Wilka???? Oczywiście były i inne świetne misje pisane przez użytkowników i promując wyżej wymienionych nie mam zamiaru umniejszać zasług nie wymienionych kapitanów :)

Już dziś postaram się być na Vento i coś z Wami ustalić.

Cieszę się, że są chętni i "stara gwardia" tryska optymizmem i zapałem.
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 18 Sierpień 2010, 16:49, w całości zmieniany 4 razy  

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#14  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 17:30   

to jak ja mam zagrać mając 1.5 :/

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:08   

Oooops - musisz odinstalować U-Boot Missions (a więc odinstalować grę) i zainstalować na czystą wersję patch 1.4.
Ale to wtedy, gdy już ustalimy, czy nadal są problemy ze stabilnością gier multi na wersji 1.5.

Tak jak pisałem wcześniej - najpierw musimy się zebrać i wspólnie opracować sposób selekcji wersji, patchy, modów żeby wybrać to, co da się bez problemów grać.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:09   

Z tego co pamiętam to problemem nie była wersja 1.4, 1.5, TMO, czy nawet TMO+OM, ale serwerki UBI...

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#17  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:12   

Zaczynam z uwagą śledzić ten wątek... :8)

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:41   

Heh, witam Pasterzu po długiej przerwie.

Tak Andrev, dobrze pamiętasz. Problemem numer 1 był serwer UBI, notorycznie wywalający z gier bądź po prostu nie dający możliwości postawienia gry. Dlatego też szukaliśmy alternatywy w postaci Hamachi i Tunngle. No i różnie z tym bywało...

No cóż, tu możemy sobie jedynie teoretyzowac, ale wszystko ustalić musimy empirycznie. A więc Panowie Kapitanowie - do testów zasiąść pora :)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:45   

A to w takim razie sprawdzam czy chodzi mi 1.4...

(tik, tak, tik, tak)

Chodzi! Ho-ho-ho!
:juppi:
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 18 Sierpień 2010, 18:49, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#20  Wysłany: 18 Sierpień 2010, 18:46   

PL_Andrev napisał/a:
Z tego co pamiętam to problemem nie była wersja 1.4, 1.5, TMO, czy nawet TMO+OM, ale serwerki UBI...

Podejrzewam, że wszystkie gry Ubisoftu muszą stać na tej samej maszynie, dlatego z powodu wydania "piątki" stabilność serwerów mogła ulec poprawie. Tym bardziej skoro na pudełku SH5 pisze, że "do korzystania z gry, wymagane jest stałe łącze internetowe" - to cały rumuński serwer musiał być na to przygotowany. Trzeba zagrać teraz normalnie w czwórkę i sprawdzić czy pójdzie to w parze z piątką... :)

Odpowiedz do tematu