Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Śródziemnomorska Supremacja
13 VIII 1941, 4:30
U-Booty: VIIC 1941, zawodowcy
Tło historyczne:
Zaopatrywanie pozostającej w stanie ciągłego oblężenia Malty było dla Aliantów kluczowym zadaniem. Dla państw osi równie kluczowym zadaniem było przerwanie tego szlaku.
Wobec klęski operacji Harpoon w sierpniu 1941 roku Alianci przystąpili do kolejnej - operacji Pedestal. Krytycznej nocy z 12 na 13 sierpnia Mussolini odwołał Włoskie siły nawodne, nie chcąc narażać ich na straty od wrogiego lotnictwa. Pozwoliło to brytyjczykom zakończyć operację sukcesem.
Co jednak, jeżeli by tego nie zrobił?
Odprawa:
Brytyjski konwój poniósł już duże straty na skutek działania naszego lotnictwa i pierwszej fali okrętów podwodnych. Będziecie operować na południe od Włoskiego Zespołu, a okręty Włochów na północ.
Nie atakujcie okrętów. Głównym celem jest konwój. Żaden statek zaopatrzeniowy nie może się przedrzeć!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV • Fiji Class "HMS Kenya" - 9 400
---------------------------------------------------
Razem: 9 400 BRT
Uszkodzony 1 krążownik klasy Norfolk 10800 BRT
PL_U-55 - SURV
UnnAmmEdd - SURV • M Class Destroyer "HMS Penn" - 1 690 • Destroyer Hunt II "HMS Wilton" - 1 050 • Ore Carrier "Deucalion" - 3 122
---------------------------------------------------
Razem: 5 862 BRT
Poszedłem na grupę uderzeniową i wystrzeliłem w sumie 2 salwy (8 torped)... Trafiłem 1 norfolka, ale uciekł oraz jednego Fiji, który zatonąl.
Dwie próby obejścia grupy kończyły się niepowodzeniem (ostrzelany), wiec odpuściłem.
Wtedy zaatakowali Włosi, po rozgromieniu eskorty RN. Zdziesiątkowali konwój przy pomocy UnnAmmEdda, wzięli 2 pryzy (Hamerykańskie C3) i odpłynęli...
Jak zwykle nie trafiłem w trasę konwoju i znalazłem się 4 km od niego. Chroniąc moją 0 BRT karierę posłałem torpedę parogazową z 3km w niszczyciela (nie trafiłem ale prawdopodobnie przeszła bardzo blisko). W każdym razie zwróciłem jego uwagę by podpłynął bliżej. Następnie z 700m posłałem jedną torpedę na oko, bawiąc się życiem całej 43 osobowej załogi w jakąś strzelankę. Jednak trafiłem go idealnie w sam środek. Zwróciło to uwagę jakiegoś Tribala, jednak będąc 2 km ode mnie, zmienił zdanie i wrócił do konwoju. Próbowałem ścigać konwój, w międzyczasie Włosi przybyli postrzelać. No to dołączyłem do nich z moją 88mm armatką. Stoczyłem pojedynek artyleryjski z Ddekiem, odnosząc zwycięstwo w tej bohaterskiej walce (taa wspomagały mnie włoskie pancerniki ale co tam). Strzelałem też do jakiegoś mercha. Ostatnie dwie C3 zostawiłem, Finek pomylił datę w misji więc były neutralne, nie chciałem łamać rozkazów.
Włosi przybyli.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 49.86 KB
Niszczyciel pod ostrzałem.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 91.03 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_UnnAmmEdd 21 Styczeń 2015, 22:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum