POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z HDD
Autor Wiadomość
PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#1  Wysłany: 16 Październik 2015, 14:40   Problem z HDD

Witam.

Więc tak dysk został całkowicie sformatowany (chyba nawet kilka razy).
System został zainstalowany na zupełnie innym, a na tym pustym pojawia mi się cały czas coś takiego (obraz)

Jest jakaś możliwość żeby go uratować :? czy raczej już tylko do kosza :?

Dzięki wszystkim za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens

Bez tytułu.png
pusty, sformatowany dysk...a mimo tego
Plik ściągnięto 59 raz(y) 34.5 KB

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#2  Wysłany: 16 Październik 2015, 15:09   

Spróbuj jeszcze podziałać programem MHDD.
link

To program typowo DOSowy z bootowalnej dyskietki, płyty i być może pendriva.
Działanie trwa bardzo długo jednak jest podobno dość skuteczny. Sam nigdy nim niczego nie naprawiłem bo stosowałem głównie do skanowania żeby wyeliminować problem i zawsze akurat dysk był ok.
Na tej stronie jest chyba tez jakiś tutorial albo pomoc a jeśli nie to nie powinieneś mieć kłopotu poszukać w sieci.
Z tego co pamiętam to ma chyba mozliwosć naprawy bad sectorów albo ich wykluczenia z zapisu/odczytu. Wszystko oparte o działanie low-level dlatego raczej skuteczne.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#3  Wysłany: 16 Październik 2015, 15:59   

Możesz też spróbować na alternatywnym systemie odpalić HDTune i sprawdzić bad sectory. Ale w sumie wyżej wspomniany MHDD też to wykaże i może naprawi (też nigdy nie korzystałem).
Sporo też będzie zależeć od rodzaju usterki: oprogramowanie / bad sector / usterka mechaniczna. Jeśli to pierwsze dwa to jest spora szansa, że MHDD to naprawi i prawdopodobnie problem się nie rozprzestrzeni.
W przypadku usterki mechanicznej (której raczej MHDD nie naprawi) również sporo zależy od tego co się zepsuło. Jeśli rozszczelnienie obudowy lub pęknięcie talerzy na przykład w skutek wstrząsu w czasie pracy lub gdy dysk był jeszcze ciepły to tu nic nie można poradzić.

Ale może też być usterka niezwiązana z dyskiem tylko z przesyłem danych lub dostarczeniem napięcia, spróbuj wymienić kable (oba).

PS: Możesz podać model zasilacza i jaką ma moc? Bo gdy zasilacz się zaczyna psuć (podaje złe napięcia, "wizytówka" niemarkowych zasilaczy- wiem z własnego doświadczenia) to "na pierwszy ogień" uszkodzeniu ulega najbardziej wrażliwy podzespół, czyli właśnie dysk (wiem nie tylko z własnego doświadczenia). Jeśli możesz to przemierz napięcia na wyjściu poszczególnych kabli zasilacza (tylko uważaj, żeby nie zrobić zwarcia, jeśli chcesz to możesz przed zmierzeniem napięć odłączyć zasilacz od wszystkich podzespołów i dopiero go odpalić (zewrzeć kabel zielony z masą)).

Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 16 Październik 2015, 16:09, w całości zmieniany 3 razy  

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#4  Wysłany: 16 Październik 2015, 16:34   

U mnie kiedyś padła "elektronika" w starym seagate. Kupiłem na "allegro" taki sam zepsuty dysk za chyba 7 zł od jakiegoś rosjanina z akademika. Wymieniłem płytkę PCB (tą zewnetrzną) i dysk działał. Normalnie bym się z tym nie bawił ale miałem tam dane, które koniecznie musiałem odzyskać a nie było jeszcze wtedy tak rozpowszechnionych takich usług.

Wracając do naprawy celowo podałem MHDD bo przypuszczam, że windowsowymi programami już próbowałeś. Ja po kilku takich wielogodzinnych skanowaniach doszedłem do wniosku, że szkoda czasu na kolejne i od razu lepiej pójść na całość. Za to pomysł Kanarona też jest dobry - skanowanie po podłączeniu do innego kompa. Tylko ja nie zawsze miałem możliwość.

Przy mniejszych problemach CHKDSK /r w trybie uruchomienia awaryjnego tez potrafi zdziałać cuda.

sNr 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Mrzygłód Bożywór

Ostrzeżeń:
 999/3/6
 #5  Wysłany: 17 Październik 2015, 06:34   

Luciak, kurde! Jaki to dysk? :czytaj Yyyyyy Seagate? :||

Może któryś z tych?

Kod:
 Seagate Barracuda 7200.11

Wersja Firmware: AD14, SD15, SD16, SD17, SD18, SD19 , SD81, CC2H, DE12 (Komputery DELL), HP12 (Hewlett-Packard)
Model: ST3500320AS, ST3500620AS, ST3500820AS, ST3750330AS, ST3750630AS, ST31000340AS, ST31500341AS, ST31000333AS, ST3640323AS, ST3640623AS, ST3320613AS, ST3320813AS, ST3160813AS

DiamondMax 22

Model: STM31000334AS, STM3640323AS, STM3320614AS, STM3160813AS STM3500320AS, STM3750330AS, STM31000340AS (z wersją Firmware MX15)

Barracuda ES.2 SATA

Model: ST31000340NS - Part Number (P/N) 9CA158 -301, 302, 303, 501, 502, 503 (nie dotyczy wersji Firmware SN06) 9CA158-510, 511, 512 (nie dotyczy wersji SN16)
Model: ST3750330NS - Part Number (P/N) 9CA156-301, 302, 303, 501, 502, 503 (nie dotyczy wersji Firmware SN06) 9CA156-510, 511, 512 (nie dotyczy wersji SN16)
Model: ST3500320NS - Part Number (P/N) 9CA154-301, 302, 303, 501, 502, 503 (nie dotyczy wersji Firmware SN06) 9CA154-510, 511, 512 (nie dotyczy wersji SN16)
Model: ST3250310NS - Part Number (P/N) 9CA152-301, 302, 303, 501, 502, 503 (nie dotyczy wersji Firmware SN06) 9CA152-510, 511, 512 (nie dotyczy wersji SN16)

Jeśli tak. To niebawem zacznie ćwierkać i zdechnie całkowicie. Nie ominiesz tego.
Najprawdopodobniej to już jest trup ale dogorywa. Systemu na tym nie postawisz ;)

Zapomnij!

Owszem posiadam kable terminalowe do naprawy dysków i softy do tego (w tym niezawodny terminal z windy 3.11 :lol ) ale czy warto ufać bublom? Mogę jednak pomóc Ci ożywić tego trupa i poprawić co trza by to zabujało spod terma.

Po łan - nie podłączaj go już - bo nie znasz minuty ani sekundy jak będzie już nadawał się na rzutnik... w sąsiadów. Tak właśnie syNyr stracił pierwszą UTW i KotA. Zaczęło się pierdy, cykanie i gwizdy z p...zdy a potem można było na tarczy oglądać byczego ślimaka.

Na deviantART, Inc może by to kogoś to stworzonko jarało: bo tam w większości same koniobijcy-zoofile :gwizdugwizdu: Pewnie by się najarali i mangowego ślimaka z wyj...nymi mangowymi gałami z tej tarczy narysowali https://www.youtube.com/watch?v=ZxBNCABzyDk - tenczi wienc mówiem stanowcze wyp.... ups... - just fakałt! :|| :|| :||

W zasadzie możesz taki kabelek zrobić sam na pająka. Koszt gORszowy. Patrz na obrazek:

Całość zaczynasz składać od strony portu rs-232 na db-9. Ciągniesz sygnał dwoma diodami 1n4148. Za nimi dolutuj stabilizator LM7805. Za stabem rezystor i diodę. Podłącz. Powinna świecić jak nic nie skopałeś. Pamiętaj że jeśli kupisz LM78L05 to połóż go napisami na stole i to jest jego pozycja odwzorowująca ułożenie nóżek na schemacie. Nie zalecam stosowania tutaj 1 amperowej grzechoty. Ta jest kwadratowa, z radiatorkiem i ma wyprowadzena takie jak ten wyżej ale napisami w górę ;)

To zalecany LM78L05

Pamiętaj pinem IN w stronę portu COM. Reszta to już pikuś. Kondensatorów nie stosuj ceramików bo to syfy dla debili. To właśnie poniżej ceramik i nadaje się on ale chyba na wyzwalacz do chińskiej gilotyny ;)

Stosuj poliestery jak poniżej. Ładnie odsyfiają co trzeba:

Jak widać wszystkie mają opis 105. To znaczy że mają pojemność 100nF. Stocki poliestry będą ok bo przecież tam jest 5V i będą się nudzić ziewając ;) Sercem układu jest MAX232. Łatwo go dopaść za grosze. Oto rozpis pinów w widoku z góry wcinką w górę :D :

:czapa

Fejspalm? Luciak - rozwijaj się chłopie. Elektronika zarąbista rzecz. Warto zacząć.
Nie marudź, że nie dasz rady bo wezmę tu jakąś 'pustą blondi' i Ci nakręcę film jak to lutuje przy mnie na pająka :balonik:

Rusz doopę do sklepu i zakup części. Jak nie masz kabelków - wyrwij matce z suszarki ;)

:papapa:

sNr 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 999/3/6
 #6  Wysłany: 19 Październik 2015, 23:06   

Oł łał. Halyłód panie Halyłód!

Ależ soczyste informacje dostaliśmy Ci by pomóc. Na grzybach byłeś czy grzybiejesz Luciak? Nie poznaję Cię stary...

Po łan:

Guzik powiedziałeś i wiesz co - Twoje podejście zniechęca Ci pomagać bo węszę bagienko. Kultura nakazuje chociaż coś odpisać a nie udawać trolla bo mu błotko uszy i usta zalało i tylko łypie oczyma i udaje że go 'ni ma'. Ktoś chciał pomóc? Nie podoba się? To Twój problem nie mój panie zanurzony jak widać.

Po tu - wyłącz tą grę panie gwiazdor.

Po czy - sprawdź parę rzeczy bo niekoniecznie musisz terminalować ten dysk:

Jaki to system? XP? Jaki dysk? Jakie łącze? SATA. To po pierwsze pogrzeb w BIOSIE bo możesz go mieć źle ustawionego co do IDE/SATA/ect

Po for: http://walendowski.com/20...a-dyskach-sata/

...nie dziękuję. a jak coś z tego powodu nie pasuje to twój problem nie mój że się trollisz...

Nie twierdzę żeś troll ale zachowujesz się typowo 'grzybiasto' jak idealny men do tego troll-teamu.

Ja tam typowym trolachom pokazuję zawsze wzorcowe :fukju:

Nie bądź gwiazdorzyna i pieszczoszek, ok? Jak Ci się nie podoba że Ci lambady nie nucę na forum w typie jaki lubisz to jedź do Disneylandu - może jakaś maskotka Ci posłodzi, bo im płacą za lizanie d... a jak coś Ci nie pasuje z tego co napisałem - to idź z dyskiem do kowala. On Ci wytłumaczy jak go 'zreperować'.

Pozdrawiam choć nie powinienem.

ps. pewnie będzie następny co się żegna a żegnają to się nieudacznicy, by ich błagano: nie odchoć - bo se chcą gówniane ego podrasować

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#7  Wysłany: 19 Październik 2015, 23:52   

Witam.

Co się tak denerwujesz.
Nie mam ostatnio czasu na siedzenie przed kompem, a informacje od Was czytam na telefonie.
Na obecny czas wyciągnąłem wtyczki z dysku, ale jak będzie trochę więcej wolnego czasu to będę próbował go naprawić - może się uda (choć podejrzewam, że trzeba będzie zbierać na nowy).
Nie denerwuj się tak - spokojnie.

Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens

sNr 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 999/3/6
 #8  Wysłany: 20 Październik 2015, 00:07   

Próbując Cię podkurzyć by pojawiło się działanie z Twojej strony ( ;) ) tak na serio gdzieś po cichu nie wierzyłem, że taki gość jak Luciak ku bagienkom się kieruje :piwko:

To była mała podpucha Luciak za co małe przepraszam ale zadziałało. :||

Opisz dokładnie stary co go boli i co to jest. Jak było z bios a także jaki system i te powyżej. Potem ruszymy do akcji ;)

Pozdrawiam i miłej nocki!

Ostatnio zmieniony przez sNr 20 Październik 2015, 00:08, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu