Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał
#1 Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 18:54 Pijany nawigator, czy po prostu nie ukończył podstawówki?
Ten zrzut ekranu mówi wszystko. Nic nie byłoby problemem, gdyby nie fakt, że nie ruszałem się z miejsca... A okręt raczej nie posiada możliwości poruszania się po lądzie
Uprzedzając pytania; tak, nawigatora prosiłem o pozycję wyliczaną na podstawie ciał niebieskich.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Grałem na wcześniejszym savie, myślałem, że jestem na środku morza i nagle okręt zaczął - lekko mówiąc - przemakać. Armagedon jednym słowem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mrozu 9 Kwiecień 2016, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 19:30
Ale chodzi Ci o to że wyliczona pozycja jest na lądzie ?
Obliczanie pozycji jest obarczone błędem. Maksymalny błąd jest ustawiany w opcjach moda. Z zasady większy błąd jest przy obliczaniu pozycji poprzez "dead reckoning", a mniejszy przy pomocy gwiazd (celestial fix).
Niestety komputer jest "głupi" i nie rozróżnia czy wyliczona pozycja jest na lądzie, czy na morzu. Zawsze możesz ręcznie przenieść ten obliczony punkt w bardziej właściwe miejsce.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#3 Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 19:40
Wiem, że jest obarczone błędem, ale żeby aż tak? W ten sposób kompletnie nie da się przemieszczać w pobliżu portów, a i ustawianie rendezvous z innymi jednostkami jest bardzo niewygodne i przypomina grę w ruletkę. Mógłbyś mi pomóc z ustawieniem tego marginesu błędu na mniejszy? Baj de łej, dzięki za zainteresowanie
z jego pomocą otwierasz plik konfiguracyjny moda: TheDarkWraithUserOptions.py
który znajduje się tutaj
...\Silent Hunter 5\data\Scripts\Menu
przechodzisz do zakładki RealNav i tam zmieniasz parametry.
zapisujesz i po ptokach .
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#5 Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 00:36
Dzięki wielkie Właśnie udało mi się po całym dniu prób (noob ) zatopić pierwszy w życiu statek na full realu Ta satysfakcja! Mega Mam jeszcze problem z namierzaniem i organizowaniem "spotkań" z innymi okrętami. No - parę rzeczy do podciągnięcia, ale zapowiada się ciekawie.
Tak, dlatego też mnie dziwi, że jak jest LĄD widoczny i punkty charakterystyczne (Latarnie), to gra tego nie poprawia... Bo jeszcze jak płyniesz z oceanu na ląd, że pozycja zliczana wejdzie na ląd - zgodzę się.
Ale już widząc ląd, aby były takie błędy? (może rzeczywiście pijany Albo liczy cały czas, gdzie to jesteście i nie może dojść)
#10 Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 20:08
Eh, wystarczył dzień, żeby gra mnie zniechęciła no... Tyle pitu pitu na patrolu, tyle ogarniania. Wystarczył jeden strzał z nikąd, żeby pójść na dno. A na dnie co? Zdziwienie, 80 metrów, zaczęli wszystko naprawiać. Myślę sobie - naprawią to zrzucę balast i może uda się wyjść na powierzchnię; Nie udało się. Zaczęli dostawać obrażeń, a naprawa w ogóle nie szła do przodu. Zginęli z nic nierobienia jednym słowem. Taaa... To sobie upolowałem ofiarę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum