Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#1 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 11:32 Pierwszy temat......
Na prosbe pepe zostala wprowadzona modyfikacja na forum, ktora pozwala w ogladanym poscie na kolejnych stronach na pierwszej pozycji widziec pierwszy temat napisany w tymze poscie. Niestety wada tego rozwiazania jest to ze dotyczy kazdego posta i jakby nie da sie opcjonalnie tej opcji wlaczyc.
To teraz pada pytanie o sens takie działania, jak to ma mieć zastosowanie do kilku tematów, a wchodzi na wszystkie... Zwłaszcza, że 1 post NIE WYRÓŻNIA się. Więc wchodze w przykładowy temat i co widzę? User A pisze mądre rzeczy, a potem User B pisze, że to brednie. I teraz... to 3 strona tematu. Więc user B pisze o poście numer 1, czy poście ostatnim na stronie 2?
Moim zdaniem teraz to porządnie zamieszanie zrobi się dla użytkowników. Bo kto patrzy na datę postu, czytając temat? Ktoś zobaczy nowy post, otworzy i co widzi? Post nr 1 + post nowy (bo to nowa strona)...
Moim zdaniem to chaos tylko wprowadzi w takim wymuszonym zastosowaniu.
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#3 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 13:11
Szukajac tej modyfikacji zapytalem o mozliwosc wlaczenia tej opcji przez autora postu, otrzymalem odpowiedz ze TAK. Niestety okazalo sie inaczej...
Opisalem problem ze pierwszy post wyswietla sie juz w istniejaych i wolalbym zeby ta modyfikacja zaweiara opcj TAK lub NIE czekam na odpowiedz.
To co teraz mamy jesli okaze sie ze jest bardziej upierdliwe lub wprowadza haos mozna bedzie bez problemu powrocic do tego co bylo
Problemem to nie będzie w tematach "post główny i komentarze do niego" (czyli wszelkiego typu instrukcje, dyskusje o jakiejś rzeczy), ale w tematach "toczymy ciągłą dyskusję" (vide najbardziej ostatnio oblegane tematy) to wprowadzi chaos i zamieszanie*.
Gdzie na każdej nowej stronie zagadki jest informacja, że Kempczol ma zadawać nową... Ale jakby Jacuś zmienił to na "regulamin zagadkowania", to da się ten temat na przykład poprawić.
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#5 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 13:19
Ja też wychodzę z założenia że jak ktoś się interesuje jakimś tematem to go przeczyta od początku do końca.
#6 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 16:08
Hmm nie chodziło mi o to, żeby w kazdym temacie tak było, tylko by móc na życzenie włączyć taką opcję.
Cytat:
Ja też wychodzę z założenia że jak ktoś się interesuje jakimś tematem to go przeczyta od początku do końca.
A jak temat ma kilkadziesiąt stron to też tak sądzisz?
Ja widze potrzebę takiej opcji przykładowo w:
- Admirałach Arktyki - tu pierwszy post mógłby pokazywać aktualną mapę, informacje o pogodzie, punktach zwyciestwa itp. Autor by musiał aktualizować tylko pierwszy post i wszyscy niezależnie od miejsca gdzie są by widzieli te jakże istotne informacje.
- scenariuszach - tu w pierwszym poście byłby umieszczany aktualny stan scenariusza bo podczas dyskusji koncepcje mogą się zmieniać. To bardzo przeszkadza kiedy proponując przykładowo piątkową bitwę na konkretnym scenariuszu podawałbym link do dyskusji/opisu a gracz musiałby się tuż przed misja przekopywać przez kilkanaście/kilkadziesiąt postów w tym kilku zmian koncepcji.
Natomiast tak jak jest teraz to nie bardzo mi się podoba. Przykładowo w zagadkach widać pierwszy post, który jest kompletnie nieistotny i tak naprawdę nie wiadomo o co z tym chodzi. Jeśli by sie dało zrobić tak, że tzw. "pierwszy temat" byłby właczany opcjonalnie na życzenia autora tematu a domyślnie wyłączony to bt było świetnie. tak czy inaczej szacun za włożoną pracę choć trzeba jeszxcze wprowadzić małe szlify.
#7 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 16:12
Jak pisalem, zapewniono mnie ze bedzie opcja zeby mozna bylo podczas zakladania/edycji ja wlaczyc okazalo sie ze jest inaczej.
#8 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 16:33
Więc tak kazdy uzytkownik ma mozliwosc wlaczenia lub wylaczenia tej opcji w swoim profilu
Inaczej sie nie da, moge ewentualnie popracowac nad innym kolorem lub ramka pierwszego tematu.
#10 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 18:13
PL_olek0849 napisał/a:
Ja jestem przeciwny.
A w AA czy w scenariuszu można sobie przeczytać. To jest tylko zwykłe lenistwo kogoś.
OK w porządku, dlatego kazdy moze w panelu swojego profilu wylaczyc ta opcje
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#11 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 20:31
Opcja jest ciekawa, ale ten pierwszy post powinien się w jakiś sposób wyróżniać. Albo przynajmniej (jeśli się da) powienien się pojawiać nr posta.
Numerowanie postów, jest często stosowane na forach, czy u nas można to zrobić ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#12 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 20:58
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Opcja jest ciekawa, ale ten pierwszy post powinien się w jakiś sposób wyróżniać. Albo przynajmniej (jeśli się da) powienien się pojawiać nr posta.
Numerowanie postów, jest często stosowane na forach, czy u nas można to zrobić ?
- Admirałach Arktyki - tu pierwszy post mógłby pokazywać aktualną mapę, informacje o pogodzie, punktach zwyciestwa itp. Autor by musiał aktualizować tylko pierwszy post i wszyscy niezależnie od miejsca gdzie są by widzieli te jakże istotne informacje.
Akurat tu wolę, aby w OSTATNIM była mapa. Aby można było prześledzić na bieżąco sytuację. Ale oczywiście też jest taka opcja, aby był temat i post nr 2 to mapa 1, post 3 to mapa 2, a zawsze w 1 aktualna mapa. Oczywiście to też dopuszczalna opcja, ale raczej niezbyt dla mnie praktyczna...
Ale nie mówię, że nie, bo nie. Nie, bo akurat mam inną wizję, ale pomysł też wart wzięcia pod uwagę.
#17 Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 21:30
Dlatego nie bedziemy chyba korzystac z moda pierwszy temat
_________________ capt. TUPOLOV commanding
pepe [Usunięty] Kommodore
#18 Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 09:18
PL_U-96 napisał/a:
Dlatego nie bedziemy chyba korzystac z moda pierwszy temat
W obecnej formie rzeczywiście wprowadza więcej zamieszania niż dobrego. Też jestem za nieużywaniem tego skryptu do forum.
Gdyby jednak udało się kiedyś w takiej formie jak linkowałem dla przykładu to bardzo chętnie.
Tak czy inaczej dzięki za katorżniczą pracę. Moim zdaniem warto było spróbować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum