Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 13:56 Wiceadmirał Jack Halliday, dowódca TF3
16 lipca 1942, godzina 18:30
Bunkrowce odsunęły się od zespołu, okręty były gotowe do wyjścia w morze. I gdy wydawało się, że oto znów oddalą się od zmieniającego co chwila rozkazy dowódcy, otrzymali nowe rozkazy:
Cytat:
HFC do TF4 X Do grupy zostanie dołączony lekki krążownik Manchester i tender wodnosamolotów Albatross X Skierujecie się ku TF99, który uzupełnia paliwo na pozycji <tu pozycja CRAZY X Macie zapewnić wsparcie TF99, odnaleźć wrogi lotniskowiec i go zatopić X Waszą eskortę stanowić będą 2 niszczyciele A-I, 2 niszczyciele O-P oraz 3 niszczyciele, które otrzymacie od TF99 XXX
-Sir - zapytał Hawkin - Czy te "3" niszczyciele, to wraz z tym, który mają nam oddać, czy bez tego?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 15:10
Potwierdźcie przyjęcie rozkazów, i wyślijcie zapytanie, kiedy niszczyciele z TF99 do nas dołączą.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Telefon pozwolił na szybkie potwierdzenie wiadomości:
-Sir. Odpowiedzieli, że "jak tylko z nimi się spotkamy". Czyli zapewne w pobliżu zaopatrzeniowców.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 15:28
Ok w takim razie kurs na zaopatrzeniowce.
#6 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 17:48
Uformować szyk. Przejąc trzy niszczyciele od TF99 i nadać do nich że będziemy się trzymać 150 nm na E od nich, wykonując loty zwiadowcze wodnosamolotami.
Niszczyciele, które im przekazano jeszcze uzupełniały paliwo, więc była masa czasu na rozmowy przez lampę.
-Sir. Amerykanie meldują, że będą płynąć pod Wyspę Niedźwiedzią, bliżej paku.
#8 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 20:57
Dobrze, takjak mówiłem będziemy trzymali się na E od nich. Wodnosamoloty mają być wysłane na zwiad. Albacory - uzbroić w torpedy.
Rejs przebiegał spokojnie, aż do 19 lipca, gdy tuż po 13:00 odebrano rozkazy ze Scapa Flow
Cytat:
HFC do TF3, TF99 X Połączyć zespoły w jedną grupę pod dowództwem wiceadmirała Hallidaya X Halliday może podzielić zespół według własnego uznania X Graf Zeppelin jest w porcie Tromso XX
Sztab Home Fleet proponuje wysłać HMS Albatross na Spitzbergen z niewielką eskortą, aby zaopatrzył Cataliny, które do niego przylecą i będą mogły wesprzeć wasz nalot. X Proponujemy ustawić zespół pod Wyspą Niedźwiedzią i stamtąd dokonać nalotu. X Po ataku proponuję wycofanie się, zanim nastąpi kontratak, wraz z zabraniem HMS Albatrossa spod Spitzbergenu XXX[
#10 Wysłany: 22 Sierpień 2016, 21:59
Dobrze, płyniemy zatem jako cała grupa. Nadajcie informacje do TF99 by do nas dołączył w punkcie Czerwony EX.
Plan jest następujący:
płyniemy wyznaczonym kursem. Pod Spitzbergenem zostawimy bazę wodnosamolotów. Jeśli pozostaniemy nie wykryci to podpłyniemy bliżej Tromso. Jeśli zobaczy nas kurier, wtedy się zastanowimy.
Z kim należy uzgodnić czas ataku wodnosamolotów ?
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 22 Sierpień 2016, 22:40, w całości zmieniany 1 raz
(Z eskadrą wodnosamolotów. Jak będzie rozłożona baza, to wtedy tam dolecą. A jak tam dolecą, mogą startować. Czyt. 1 tura na relokację i w następnej uderzenie)
Do spotkania doszło około 23:00. TF99 powoli zmierzał na północny-wschód, pozwalając się dogonić TF3. W międzyczasie odebrano też rozkazy, które mówiły, że wody w odległości 150mil od wybrzeża Norwegii są patrolowane przez brytyjskie i radzieckie okręty podwodne, których granica rozdziału znajdowała się pod Tromso. Rozkazy informowały też, że rosyjskie OP są już pod Tromso, a Brytyjskie dotrą tam w przeciągu 48 godzin.
#13 Wysłany: 25 Sierpień 2016, 12:41
Dobrze płyniemy wg wyznaczonego planu, tak by pod Spitsbergenem ustawić bazę wodnosamolotów. Potem zbliżamy się do Tromso.
Powiadomcie TF99 o naszych planach.
-Sir? Przydzielamy Albatrossowi jakąś eskortę, czy ma płynąć samotnie? Wysłać w powietrze patrole lotnicze?*
*Daleki patrol lotniczy MOŻE dostarczyć wrogowi informacje o samej obecności lotniskowca, jeżeli zauważą taki samolot lotniskowcowy. Oczywiście osłona lotnicza grupy to nie patrol i ta jest "aktywna".
#15 Wysłany: 25 Sierpień 2016, 15:59
Wysyłamy 2 niszczyciele TB oraz HMS Manchester.
#17 Wysłany: 25 Sierpień 2016, 19:42
Tak, niszczyciele OP. Bez samolotów.
Sztorm, w który wpadła grupa "w nocy" spowolnił marsz na wschód, ale około 3:00 spodziewano się dotrzeć do wyznaczonego punktu. W tym samym czasie Albatross powinien zakończyć rozkładanie "bazy" i nadać sygnał do Scapa Flow, żeby Cataliny mogły przylecieć.
Była 2:40. Morze już uspokajało się po sztormie, ale okręty wciąż mocno kołysały się na wysokiej fali. I gdy pierwsze Seahurricane zaczęto wyciągać z brzucha lotniskowca, stało się to, czego Halliday nie chciał. Zza chmur wyłonił się pojedynczy niemiecki wodnosamolot, kierujący się na wschód. Był tak blisko, że jego załoga musiała widzieć grupę....
#19 Wysłany: 26 Sierpień 2016, 19:50
Zestrzelić.
Dobrze, że napisałeś. Piloci nie wiedzieli (ale traktuję to jako "przyjąłem")
Gdy samoloty szykowano pospiesznie do startu, w stronę samotnego zwiadowcy otworzono ogień przeciwlotniczy z ciężkich armat, ale ten nie był celny. Na domiar złego zanim samoloty zdołały wystartować, samolot schronił się wśród chmur, znikając z oczu pilotów. Choć Hurricane'y rzuciły się za nim w pogoń, pewne było, że zdąży nadać wiadomość....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum