Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Na wielu forach można przeczytać, jak wielką rzadkością jest spotkanie statku pasażerskiego (Linienschiff). Otóż mnie w końcu się udało, więc chciałbym podzielić się wrażeniami.
Miało to miejsce w sierpniu 1943 roku w kwadracie DG19 w drodze na Karaiby. Dogoniłem konwój i ustawiłem się na jego kursie. Konwoje zawsze atakuję "od wewnątrz" - ustawiam okręt pomiędzy jednostkami idącymi w szyku tak, aby atakować zarówno wyrzutniami dziobowymi, jak i rufowymi, oraz żeby być znacznie bliżej najlepszych celów - tankowców, które idą zawsze w środku.
Jednocześnie nasłuchiwałem. Od razu rzuciła mi się w ucho nietypowa sygnatura dźwiękowa konwoju, w wodzie rozlegał się przenikliwy, wysoki szum. Gdy czoło konwoju było już bardzo blisko, zacząłem baczniej przyglądać się celom. Z dziobu atakował będę dwa tankowce, a z rufy... też tankowiec? Wyglądał jak T3, ale automat identyfikował go jako Truppentransporter. Po chwili domyśliłem się o co chodzi. Ogarnęła mnie wielka radość, że w końcu ją spotkałem. Wyglądała pięknie, majestatycznie, wspaniale lśniła w przedpołudniowym słońcu. Wydawała bardzo donośny dźwięk, jakby przytłumiony gwizd, słychać go było nieuzbrojonym uchem.
Co tu dużo mówić, ustawiłem torpedę na 400 m zasięgu, 14 m głębokości i strzeliłem pod odpowiednim kątem. Po chwili gwizd stał się znacznie głośniejszy - torpeda została zauważona, a załoga awaryjnie zwiększyła moc siłowni. Na próżno, torpeda eksplodowała blisko rufy, a zaraz po tym nastąpił kolejny wybuch. Nawigator poinformował o zatopieniu celu.
W międzyczasie przygotowałem się do ataku na tankowce, jednak jeden (T2) był już zbyt blisko i zaniechałem go, skupiłem się na T3. Wystrzeliłem torpedę, lecz obserwowałem dalej Linienschiff. Tonęła dostojnie, nie spieszyła się. Gdy całkiem pogrążyła się w wodzie, zabrałem się za pozostałe cele.
Łącznie zatopiłem sześć statków o łącznym tonażu 69.800 t.
Chciałem wrzucić screenshoty, lecz fotografowana była nie gra, lecz pulpit. Więc nie ma zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum