Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 28 Styczeń 2017, 21:41 USS Gar (SS-206) - Patrol 3
1 lipca 1942, środa, Brisbane
"Okręt przeszedł pozytywnie próby morskie" - głosił dokument, który podpisał Jack, jak i nowy główny inżynier (który okazał się prawdziwym wirtuozem w swojej dziedzinie), a także główny inżynier bazy. Teraz ten sam dokument spoczywał w teczce okrętu, którą przybyły przed kilkoma dniami do Australii komandor porucznik Forrest O'Leary zamknął, po wyjęciu z niej małej mapki.
-Komandorze podporuczniku Karpinsky, nie mam dobrych wiadomości - zaczął dowódca 62DOP - Jak wam już zapewne wiadomo przed kilkoma dniami flota Australijska oraz nasze okręty osłaniające USS Yorktown zostały zdziesiątkowane pod Guadalcanal i sądzę, że spodziewacie się wysłania w rejon Salomonów. Niestety, ale nie. Rozmawiałem z kontradmirałem Christie, starałem się nawet o poparcie u pozostałych dowódców, ale nic to nie dało. Jakiś okręt musi wykonać to zadanie, a u góry uznano, że to zadanie w sam raz dla was. To wasz obszar działania - powiedział i podał Jackowi mapę, na której znajdował się obszar wód pomiędzy Morzem Koralowym, a Morzem Banda. - A to nie koniec złych wiadomości. Z Pearl Harbor otrzymaliśmy zalecenie, aby okręty wyposażone w radar SD operowały za dnia w wynurzeniu, a obszar na który was wysyłam to obszar Japońskiej supremacji w powietrzu. Nie ma dnia, aby samoloty z Nowej Gwinei nie bombardowały północnej Australii. Port w Darwin, jest już portem tylko z nazwy. Ale ktoś u góry uważa, że właśnie dlatego Japonia może wykorzystać te wody do zaopatrywania Port Moresby, a może nawet do planowanej inwazji na Australię. Nie wiem, jak jeden okręt podwodny ma zająć się tym wszystkim, ale tak brzmią rozkazy. - rozłożył bezradnie ręce - Zapewne będzie to próżny patrol, a więc aby nie drażnić góry możecie wypłynąć jutro w morze i wrócić pod koniec miesiąca. Po takim patrolu sądzę, że w połowie sierpnia będę mógł was wysłać już w "lepsze" regiony na kolejny patrol. - złożył ręce i jakby zastanawiając się, zamilkł na chwilę, po czym zapytał:
-Macie jakieś pytania, komandorze podporuczniku?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 29 Styczeń 2017, 13:19
Nie Sir, natychmiast wyruszam w rejs. Oto kurs, który zamierzam podjąć.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Centrala USS Gar, 3 godziny później
-Na powierzchni w strefie supremacji wroga w powietrzu? - zapytał XO jakby szukając potwierdzenia informacji - Może mnie pan nazwać tradycjonalistą, ale nie lubię ufać technice, gdy to nie jest konieczne..
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 29 Styczeń 2017, 13:41
Wierzę, że dowództwo wie co robi. Może jednak trzeba się do tego przekonać.
-Tak jest, skipper - powiedział XO i zabrał się do pracy - CA22. Dobry wybór, skipper. Cały ruch wzdłuż wybrzeża na pewno będzie skracał drogę przez ten sektor, a są tam lepsze warunki dla okrętu podwodnego, niż blisko brzegu. Osobiście tylko bym sugerował ominięcie sektora BJ22, a popłynięcie do celu od razu z CA22. Pozwoli to nam dotrzeć tam w 8 dni, a tak, to trzeba tam płynąć prawie 9. Skipper... Pozwoli to nam patrolować ten rejon przez około.... sześć tygodni.
#6 Wysłany: 29 Styczeń 2017, 16:56
Zgoda, dziękuję za sugestię - wykonać.
2 lipca USS Gar wyszedł w morze o poranku, spotykając się w południe z oczekującym USS S-47 na którego przekazano pilota. Stary okręt, niosący na peryskopie jeden "klopsik", wracał właśnie z Salomonów. Po rozstaniu z tym okrętem, USS Gar poruszał się samotnie i tak samo samotnie świętowali Dzień Niepodległości. W ten dzień dotarli też do 500 milowej strefy od wrogich baz.
Pogorszenie pogody 5 lipca zostało przez załogę powitane z radością. Przy takiej pogodzie Japońskie patrole raczej niechętnie powinny chcieć latać na tych pustych wodach. I okazało się to prawdą. Dopiero 9 lipca, gdy pogoda się poprawiła, a USS Gar dotarł do sektora CA22, radar obudził się po raz pierwszy na wrogich wodach.
-Skipper. Kontakt radarowy. Odległość 11 mil. - zameldował XO.
#8 Wysłany: 29 Styczeń 2017, 18:22
Zanurzenie. Zostajemy na 2 godziny, po czym wynurzamy się ponownie. Taka zasada ma być zachowana przy wszelkich kontaktach SD.
Oczywiście w trakcie zanurzenia przeszukujemy okolice hydrofonem.
9 i 10 lipca nie napotkano już żadnych samolotów, ale zarówno 11, jak i 12 lipca zdarzały się zanurzenia związane z lotnictwem. Wody jednak wydawały się puste, aż do nocy z 12 na 13, gdy podczas planowego zanurzenia o 21:00, hydro zameldował:
-Kontakt dźwiękowy, chyba parowiec. Namiar 90.
#10 Wysłany: 29 Styczeń 2017, 20:54
Peryskopowa !!! Coś na powierzchni ? Jak nie to kierunek na namiar i zbliżymy się by to sprawdzić.
Peryskop przebił się przez powierzchnię wody ukazując jedną wielką ciemność. Nawet cienki rogalik księżyca na dzień przed nowiem nie dawał wystarczającego światła, aby go dostrzec. Jeżeli parowiec nie szedł z włączonymi światłami, nie powinien być widoczny. I tak też było.
W peryskopie Jack widział tylko ciemność.
#12 Wysłany: 30 Styczeń 2017, 14:56
Sonar ? Jak daleko jest statek ?
#14 Wysłany: 30 Styczeń 2017, 18:28
Wynurzenie i idziemy w jego kierunku.
Pierwsze zanurzenie po godzinnym pościgu nie zmieniło wiele w sytuacji. Hydrolokator nie był w stanie chwycić odległości, a cel dalej był przed nimi. Po kolejnej godzinie sytuacja zmieniła się. Cel "przesunął się" aż o 40 stopni, co świadczyło, że jest niedaleko. Echolokacja potwierdziła odległość:
-Namiar 42 stopnie. Odległość 4700 jardów!
XO nie mógł wyjść z podziwu do szczęścia jakie mieli:
-Idealne zanurzenie, prawda, skipper?
#16 Wysłany: 30 Styczeń 2017, 18:47
Wyprzedźmy go zajmiemy pozycję. Przed atakiem spróbujemy go zidentyfikować.
[jedno pytanie do identyfikowania: Jak? Jak chcesz w noc z nowiem identyfikować cel? (poza czekaniem na światło poranka i spojrzeniem przez peryskop? Czy chodzi tylko o ocenę po dźwięku "co to może być" (i jak ktoś silnik z Formuły 1 zainstalował w Ursusie, to wyjdzie, że bolid F1 orze pole)]
#18 Wysłany: 30 Styczeń 2017, 19:09
Kilka rzeczy na które należy zwrócić uwagę to -
- odgłos na hydro: ilość śrub, motorowiec, parowiec, o ile wiem można to było ocenić
- prędkość i kurs bazując na hydrolokacji, czyli potencjalny port docelowy w okolicy
- sylwetkę, cień, też można ocenić, w końcu mimo wszystko jest jakiś księżyc, czyli nie ma całkowitej ciemności. Rozróżnienie łodka vs parowiec a Quenn Marry - musi się dać. Różnica między 2000 BRT a 10000 BRT także powinna byc zauważalna.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 30 Styczeń 2017, 19:10, w całości zmieniany 1 raz
2)
To tak, ale to raczej nie identyfikuje rodzaju celu. (poza tym, że raczej żaden Aliant nie płynie z północy na południowy-wschód)
3)
Jak się wynurzysz, na pewno ułatwi. Optyka amerykańska idealna nie jest na takie rozróżnianie przez peryskop. W zasadzie nawet (przypominam, że jest dzień przed nowiem, więc ciężko o księżycu mówić) przez peryskop możesz nie dostrzec parowca.
#20 Wysłany: 30 Styczeń 2017, 20:56
Ok wynurzenie celem identyfikacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum