Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Gra na Steam -niestety aktualnie jest bardzo droga (tymczasem Vietnam '65 - czyli poprzednia część kosztuje 10 euro)
Bardzo ciekawa gierka. Turówka na heksach gdzie operuje się żołnierzami amerykańskimi w górzystym terenie Afganistanu. Rozgrywka to trochę walka z "niewidzialnym wrogiem". Z uwagi na rodzaj terenu jak i specyfikę konfliktu gra skupia sie na operacjach punktowych oraz zabezpieczaniu często rozciągniętych szlaków logistycznych pomiędzy bazą a wysuniętymi przyczółkami. Jest brany pod uwagę aspekt "polityczny" poprzez dodanie zdarzeń jak lokalne wybory. Większość gry to jak już wspomniałem organizowanie przyczółków i bezpieczeństwa konwojów. Drogi są przez przeciwnika minowane IED, co wymaga ciągłości działań saperskich. Dodatkowo trzeba walczyć o przychylność mieszkańców (zwłaszcza przed lokalnymi wyborami). Doprowadzenie drogi, zbudowanie wieży wodnej, rozminowywanie terenu i częste odwiedzanie wiosek znacząco wpływa na poprawę relacji. Walczy się również o przychylność społeczeństwa amerykańskiego dla misji (które jest poniekąd walutą). Tu podobnie likwidowanie wrogich oddziałów, upraw opium itp. zwieksza ilość poparcia/pieniędzy na funkcjonowanie armii. Trochę pograłem i całosć bardzo mi sie spodobała. Bardzo dobrze oddaje złożoność konfliktów asymetrycznych. Ma sie wrażenie, że każdą czynność wykonujesz by osiągnąć jakiś konkretny cel. Tutaj mimo dużego znaczenia strony polityczno-ekonomicznej nie jest to sztuczny dodatek. Nigdy nie lubiłem klasycznych RTSów za to, że zamiast walczyć trzeba też budować. Tutaj mi to absolutnie nie przeszkadza bo nie tyle uzupełnia grę co jest integralną ala znakomicie umotywowaną jej częścią. Gra jest dość trudna. To druga część z serii, najpierw był Vietnam '65 - ale w to nie grałem. Z wad: skrolowanie mapy mogło by być lepsze. POLECAM
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 28 Marzec 2017, 12:34
Oglądałem i dodałem do "listy życzeń". Zobaczymy, jak stanieje to może się skuszę.
Dzięki za info.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum