Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
ciekawa propozycja dla zainteresowanych "pływaniem bez strzelania". Bridge Command jest darmowym symulatorem mostka nawigacyjnego. Z pozoru prosty program oferuje bardzo wiele jako aplikacja do szkolenia oficerów wachtowych i nawigatorów. Program zajmuje niewiele przestrzeni na dysku i podobnie niewielkie ma wymagania sprzętowe (na każdym dzisiejszym komputerze powinien działać płynnie). Trochę żałuję, że nie trafiłem na to wcześniej gdy szukałem tego typu symulatora -dla porównania, dość popularny VsTEP Ship Simulator 2006/2008 skupiony był bardziej na "arkadowej" rozrywce i ładnych widokach. Bridge Command działa na bardzo prostej (lecz czytelnej) szacie graficznej, prostych modelach 3D, jednak w zamian ma bardzo przyzwoicie zasymulowany radar nawigacyjny (w Ship Simulator w ogóle nie działa to jako narzędzie), dobrze odwzorowaną mapę nawigacyjną (czego ponownie brakuje w SS), a także uwzględnia pływy. Ponadto, jest możliwość wyświetlania grafiki, paneli na osobnych wyświetlaczach. Generalnie taki zakres narzędziowy przykładowo przez wspomniany VSTEP oferowany jest z grupy zaawansowanych produktów ..niestety dość drogich (naturalnie, tamte symulatory są też znacznie szerzej rozbudowane niż BC). Do symulatora dodany został multiplayer, którego jeszcze nie testowałem, ale chętnie sprawdzę.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 22 Grudzień 2017, 19:13
Dzięki za info. Interesująca pozycja. Trzeba będzie ją przetestować.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum