Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał
#1 Wysłany: 23 Sierpień 2017, 10:31 Od czego zacząć - SH 3, SH 5, vanilia czy mody?
Cześć,
Znów zapragnąłem popływać po zimnym atlantyku. Znów, ponieważ kiedyś próbowałem pływać w SH 3 GWX 3.0, ale nie było to jakieś długie granie, ponadto sprzęt przy dużej ilości modów nie dawał rady. Od jakiegoś czasu mam wydajny procesor i RAMu jak wody, więc może od strony technicznej nie będzie problemu.
Mając powyższe na uwadze, jako że nie mam zbytniego doświadczenia w obsłudze łodzi podwodnej, moje pytanie:
- Zacząć granie na czystym SH 3 czy SH 3 GWX 3?
- zacząć granie na czystym SH 5 czy SH 5 The Wolves of Steel?
SH 4 pomijam (wojna na pacyfiku to nie moje klimaty).
Ja osobiście polecę ZACZAĆ od SH3 czystego, aby nauczyć się gry. SH3 z GWX podkręca eskortę, więc od razu rzucać się na taką wodę? Chyba, że rzucenie to nie problem, to od razu bierz GWX.
SH3 to porządna gra, a GWX to porządny mod.
SH5 czyste moim zdaniem lepiej ominąć szerokim łukiem. Za to SH5 z WoS to już jest znośna gra (niektórzy twierdzą, że lepsza, niż SH3 lub SH3 z GWX), a modowalność SH5 umożliwia wykrzesać więcej, choć w niektórych rzeczach to praca od podstaw. Ale np. zrobienie nawigacji po gwiazdach (w nocy i za dnia) to coś, czego w SH3 nie udało się zrobić, a w SH5 jak najbardziej.
Dzięki za info, wrócę chyba do SH3. Zwłaszcza że mam pod tę wersję dosyć urokliwie wydrukowany i oprawiony poradnik.
pepe [Usunięty] Kommodore
#4 Wysłany: 23 Sierpień 2017, 15:54
Ja bym nie odgrzewał starego kotleta na Twoim miejscu. Jeśli masz dobre o niej wspomnienia (mimo krótkiego grania) nie warto ich sobie psuć. Wykorzystaj doswiadczenie na poznanie czegoś nowego i tutaj wskazywałbym SH V +WoS. Ta gra naprawdę jest świetna i z pewnościa nie odłożysz jej za szybko jesli tylko starczy Ci zapału do poznania "jak sie gra na naprawdę wysokim realizmie". Takie produkcje mają to do siebie, że im więcej wymagaja na samym początku - tym większą dają frajdę i dłużej się w nie gra.
Sam mimo, ze nie jestem "silenthunterowcem" (choć zaliczyłem wiekszosc gier z okretami podwodnymi) gram w "swoje" już 12 lat (z bardzo małymi przerwami) i ciągle uczę się czegoś nowego.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 23 Sierpień 2017, 20:37
Polecam SH5 z modem The Wolves of Steel. Jest naprawdę rewelacyjny. Sam gram właśnie TYLKO w tę wersję. Oczywiście, jeśli tylko masz dobry sprzęt i nie wnerwią Cię dłuuugie czasy ładowania misji.
Moja ostatnia zdobycz:
A jeśli masz ochotę zagrać na multi i zaatakować konwój razem z innymi graczami to SH3 będzie odpowiednie. Wtedy zapraszamy do wspólnej gry.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum