Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 31 Marzec 2019, 19:07 Nowy PBF by Finek - edycja 2019
Witajcie kochani!
Jak widać Panzerwaffe dotarło do końca. Nie będę ukrywał, że niezbyt wyszedł mnie ten pbf... Ale już wiem, co należy poprawić, aby był lepszy... W każdym razie właśnie rusza Kierunek Pacyfik 2 i powoli zabieram się za planowanie kolejnego PBF.... A ponieważ jeden z nich wymaga sporo pracy, to wolę zacząć wcześniej. Pominę te "niehistoryczne", jak np. jeden w świecie SW, czy też kolonizację (bo to nie tematyka), ale w planie mam:
"Liberatory: Od Ploesti do Berlina".
Zaczynamy niczym film Hitchcock. Najpierw jest trzęsienie ziemi, a potem sytuacja się rozkręca. Gracze wcielają się w dowódców Liberatorów 100BG w ciągu pierwszego roku walk na froncie jednostki. Najcięższych walk nad Europą, które rzuciły Luftwaffe na kolana.
Poziom dowodzenia: Dowódcy B-24
Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942"
czyli wracamy do Arktyki, gdy wiceadmirał Halliday obejmuje dowodzenie HF po odejściu wiceadmirała Kanarona
Poziom dowodzenia: Dowódcy Grup Zadaniowych (Task Force)
"Panzerwaffe: Nieopowiedziane historie"
Major Koch i jego Kampfgruppe przegrupowuje się do Niderlandów. Niespodziewanie natrafiają na nowego sojusznika i prywatną wojnę
Poziom dowodzenia: Dowódcy czołgów.
"Admirałowie Wysp Salomona"
Wraz z kontradmirałem Jenkinsem wybieramy się na ciepłe wody, gdzie jest wyspa jak wulkan gorąca... Na decydujące starcie Cesarskiej Marynarki Wojennej Japonii i Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych
Poziom dowodzenia: Dowódcy Grup Zadaniowych (Task Force)
"Kiedyś byliśmy żołnierzami"
Nastała Zimna Wojna, a na półwyspie Koreańskim jak najbardziej gorąca. Wojska ONZ są spychane coraz bardziej na południe w kierunku Pusan, w którym lądują posiłki. Zaczyna się bitwa, która ma obrócić bieg wojny. Komuniści zajęli już 95% Korei. Zaczyna się kampania, która od rzeki Naktong zaprowadzi nas do Wzgórza Złamanych Serc...
Poziom dowodzenia: Dowódcy kompanii piechoty, minimalny poziom dowódca plutonu.
"Flota Wejhera"
Jest rok 1623. Od prawie ćwierćwiecza Rzeczpospolita prowadzi wojny ze Szwecją. W starciu z zamorskich krajem największą słabością Rzeczpospolitej jest brak floty. Wreszcie, po wielu latach król Zygmunt III Waza postanowił zbudować Królewską Flotę, która opłacał z własnej kiesy. Organizacją tej floty zajął się starosta pucki, Jan Wejher herbu Skarzyna, który już nie raz pokazał Szwedom, że nawet słaba flota Rzeczpospolitej stanowić będzie dla Szwedów nie lada orzech do zgryzienia...
Poziom dowodzenia: Dowódcy okrętów
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 31 Marzec 2019, 19:16
Mnie by interesowały 4 pierwsze tytuły w kolejności odpowiednio:
I - Admirałowie Wysp Salomona
II - Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942
III - Liberatory: Od Ploesti do Berlina
IV - Panzerwaffe: Nieopowiedziane historie
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Michał
#5 Wysłany: 31 Marzec 2019, 20:01
1. "Admirałowie Wysp Salomona"
2. "Flota Wejhera"
3. "Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942"
Jenkins
PS w innych jak wygrają nie wezmę udziału, nie chce popełnić błędu jak z pancernymi
Ostatnio zmieniony przez pingwin9314 31 Marzec 2019, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Ale tylko pod warunkiem, że "Liberatory" wystartują dopiero PO zakończeniu Kierunku Pacyfik.
Dwóch naraz nie zdążę, więc jeśli mają być prowadzone jednocześnie, to nie bierz mnie pod uwagę.
Nie, ja prowadzę 1 na raz. Tylko podczas gdy jeden idzie, zaczynam planować drugi. A jak zapewne widziałeś, prowadzenie gry historycznej wymaga sporo przygotowań. Muszę też nabyć/przewertować ponownie kilka książek, sporo poczytać, poszukać ciekawostek, które urozmaicą grę (np. jakbyśmy grali w PBF o 8. Powietrznej Stanów Zjednoczonych, to ktoś mógłby dostać do załogi strzelca, który miał oficjalne pozwolenie na noszenie wąsów, bo "to było dobro narodowe USA. Ps. Kojarzysz gościa?).
Clark Gable, znany min. z roli Rhetta Butlera w Przeminęło z Wiatrem i wielu innych filmów.
Słynny gwiazdor z Hollywood lat 30. I ten jego amancki wąs musiał ocaleć
Więc w TOP3 zostały:
"Admirałowie Wysp Salomona" 22 pkt/5 graczy
"Liberatory: Od Ploesti do Berlina". 16 pkt/4 graczy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#17 Wysłany: 16 Maj 2019, 11:19
Moja kolejność się nie zmienia. Taka jaką podałem wcześniej:
I - Admirałowie Wysp Salomona
II - Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942
III - Liberatory: Od Ploesti do Berlina
IV - Panzerwaffe: Nieopowiedziane historie
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
W kolejce pościgowej są: [ale raczej nie wrócą na TOP3]
"Panzerwaffe: Nieopowiedziane historie" 10 pkt/4 graczy
"Flota Wejhera" 7 pkt/2 graczy
"Kiedyś byliśmy żołnierzami" 5 pkt/2 gracz
"Panzerwaffe: Der Anbruch": 4 pkt/2 graczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum