Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 22 Sierpień 2018, 22:22 Dlaczego Anglia i Francja nie zawarły pokoju z Niemcami ?
Tak się ciągle zastanawiam i nie mogę zrozumieć.
We wrześniu 39 roku, Anglia i Francja wywiązują się z zobowiązań sojuszniczych i wypowiadają wojnę Niemcom ale ... nic nie robią.
Polska upada. Wszyscy teraz piszą o zdradzie, pozostawieniu nas samych sobie itp.
Lecz jeśli tak było, to dlaczego nie podpisano porozumienia pokojowego z Hitlerem. Przecież jak nie chcieli walczyć, to wystarczyło się porozumieć. Jednak do tego nie doszło.
Jak to jest ? Jakie były powody takiego zachowania Anglii i Francji.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 23 Sierpień 2018, 08:24
Ciekawe pytanie, tutaj myślę ze bali by się reakcji społeczeństwa, bo o ile Francuzi nie chcieli wojny to Brytyjskiemu Dżentelmenów i nie wypadało by ztchurzyć, zresztą pytanie czy po prostu troszkę na poczatku nie liczyli ze postrasza i Hitler ucieknire z podkulonym ogonem
Z Czechami już Anglia i Francja chciały podjąć działania wojenne na 2 fronty, ale... nie zebrały sojuszników. Problemem był (w/g Anglii i Francji) fakt, że Polska miała tajny pakt z Hitlerem. A tu nagle, gdy Hitler zwraca się przeciwko Polsce... okazuje się, że takiego paktu nie było... tylko Polska miała przez pewien krytyczny okres zgodną politykę z Hitlerem.
Ustępowali Hitlerowi, uznawali, że to uspokoi Niemcy (bo ogólnie w latach 30 zgadzano się z tym, że Traktat Wersalski był nieuczciwy wobec Niemiec). I zdecydowano się, że jednak dalej tak się nie da, skoro Hitler chce dalej.
I nie zgodzę się, że Wielka Brytania nie wywiązała się ze zobowiązań... Problemem był fakt, że sama nie mogła nic zrobić. A Francja? Francja posiadała armię tylko na papierze. I jej plan wojny opierał się na "trzymać pozycje, aż Niemcy upadną". A po ofensywie Francuskiej z 1939 roku, która utknęła po ... (nie pamiętam, kilkunastu?) kilometrach, stwierdzili, że armia musi nabrać doświadczenia, blokując Niemcy, zanim będzie można dokonać przełamania. I znów planowano powtórzyć sytuację z 1918 roku. Niemcy atakują, rozciągają linię, wtedy my ich atakujemy.
I najlepszy dowcip. W maju 1940, mniej więcej w okresie przed Dunkierką... Francja miała szansę wykorzystać ten plan. Nawet już zaczęto go wprowadzać... Tylko wtedy politycy francuscy (a moim zdaniem to oni, a nie wojsko Francji przegrało Bitwę o Francję) odwołali dowódcę, a następny kazał (słusznie z jego punktu widzenia) odwołać operacje ofensywne poprzednika, zdjętego z dowodzenia za niekompetencje... A potem stwierdził, że gdyby wtedy znał cały plan, to trzeba było atakować... A była szansa na zmianę przebiegu Bitwy o Francję.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 25 Sierpień 2018, 20:34
To jest wszystko oczywiste. Lecz tym bardziej nie rozumiem, dlaczego nie zawarto pokoju, tylko trwano w stanie wojny - dziwnej wojny.
No, właśnie dlatego.
Bo to Niemcy mieli zaatakować i być pokonani, bo już powiedziano "Apleasmentowi" dość.
Pokój oznaczałby poddanie Europy Niemcom = Koniec dla Anglii i Francji.
Anglia i Francja mieli już dość tego, że Niemcy rosną w siłę. I już w 1938 była możliwość wojny z Niemcami... Tu akurat my zawaliliśmy sprawę bardziej, niż zespół A+F (bo dzięki temu dostawaliśmy Zaolzie). Choć pomysł A+F, aby Czerwona Armia dołączyła do wojny "przechodząc pokojowo przez Polskę" był... cóż... niezbyt znający realia stosunków ZSRR-PL. No, ale na jeden front walczyć nie mogli...
Problemem Francji było niskie morale społeczeństwa (a więc też i polityków).... Co jednak można zrozumieć patrząc na straty poprzedniego pokolenia w Wielkiej Wojnie.
Dla nas Wielka Wojna była impulsem. Dzięki poświęceniu wygraliśmy niepodległość.
A dla Francji? Dzięki poświęceniu... przetrwali osłabieni, w osłabionej Europie.
Wielka Brytania lepiej podeszła do wojny. Zaczęli szykować się do niej. Tylko... cóż. Plan wojny z Niemcami zakładał, że Polska Armia na wschodzie, Francuska na zachodzie przy wsparciu Anglii zdusi Niemcy jak w 1914-1918....
Najsłabszym ogniem okazała się Francja... która była podstawą planu.
No, ale jak wojna się zaczęła... trzeba było wygrać lub przegrać (zawrzeć pokój).
Francja przegrała wojnę... i podpisali pokój.
Anglia walczyła o utrzymanie swojej pozycji... do bycia w roli Anglii podczas epoki Napoleońskiej... Niestety, doszło do "remisu". Niemcy nie byli w stanie zająć Anglii, Anglia nie była w stanie zająć Niemiec... Dołączenie do wojny ZSRR (na nieszczęście Polski) dopiero zmieniło sytuację strategiczną.
I tak, ironio losu, plan wojny na 1938 wszedł w życie w 1941...
#6 Wysłany: 28 Sierpień 2018, 08:53
Czyli, jeśli dobrze rozumuję.
Anglia i Francja chciały walczyć, lecz przyjęły taktykę wyczekiwania na atak Niemców - co nie wyszło im na dobre. Ale...
z drugiej strony po klęsce Polski + włączenie się do działań wojennych ZSRR sytuacja była już inna niż przed wojną.
Hitler przecież słał sygnały o gotowości do zawarcia pokoju, a mimo to ani Francja, ani Anglia nie przystały na to. Z jednej strony nie podjęły nowej ofensywy, z drugiej miały jak piszesz "słabe morale", więc tym bardziej powinny były zawrzeć pokój w październiku lub listopadzie.
To jak Napoleon.
Wielka Brytania i "Możemy schować mapy Europy na 20 lat". Ale pokoju nie podpisali.
Cytat:
z drugiej strony po klęsce Polski + włączenie się do działań wojennych ZSRR sytuacja była już inna niż przed wojną.
I zobacz, że ZSRR nie wypowiedzieli wojny. Bo tu chodziło o Niemcy.
Francja miała niskie morale, ale klęska by je jeszcze bardziej obniżyła. To jak Kryzys Sueski. Ten zmusił WB i Francje (pomimo militarnego zwycięstwa) do odstąpienia i uznania władzy USA nad Blokiem Zachodnim.
Tak samo tutaj. Anglia i Francja musiały walczyć... albo podporządkować się Hitlerowi. Nie było innej alternatywy dla nich. A taktyka Francji... miała szanse powodzenia. I jakby jak w 1914-1918 zaduszono Niemców, to Anglia i Francja potwierdziłyby swoją pozycję, jako obrońców wolnego świata i mocarstwa Europy. A Hitler by upadł...
Plus kolejna klęska równałaby się też upadkowi obu rządów. Stawka była wysoka. Kto będzie panował nad Europą po 1939 roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum