Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Kartkę A4, kalkę (lub prześwitującą kartkę), ołówki, ekierki, kątomierze. Nożyczki.
Lekcja I
Weź kartkę i narysuj kurs jednostki w dowolnej skali. Załóżmy, że 1 cm to 1 mila morska.
Przykład:
To z gry forumowej. Gracz (okręt (USS) Hoe) namierzył eskortowany statek.
Mamy tu kurs statku i pozycje o każdej godzinie.
To jest nasza rzeczywista pozycja celu, która dla Hoe jest jednak nieznana.
W każdym razie, zrób taką samą linię (ale na początek prostą) i zaznacz gdzieś punkt i nazwijmy go obserwatorem (nieruchomym). Teraz nałóż kalkę. I pociągnij od obserwatora półproste przechodzące przez punkt, gdzie o danej porze znajduje się cel. I takie kreski np. co 10 minut. I teraz każdą linię podpisz godziną celu.
Następnie schowaj kartkę z kursem jednostki i przyjrzyj się na samą kalkę. To jest namiar na cel.
Teraz weź ekierkę i wybierz kilka przykładowych prędkości celu. Np. 2, 5, 10, 15 węzłów.
Weź potnik kartkę A4 na paski. I na każdym pasku zrób kreski odpowiadające ruchowi "co namiar" przy danej prędkości. I spróbuj przyłożyć tak te kartki do namiarów, aby pasowały. Tzn. namiar z godziny 0 był na kresce 0, z godziny 1 na kreskę odpowiadającą godzinie 1.
To będzie kurs jednostki przy danej prędkości. I maksymalnie 2 powinny pasować. Jak pasuje, to przerysuj tą linię.
Możesz potem zrobić zdjęcia/skany tego nakresu i wrzucić, aby można było obejrzeć?
Jak masz prześwitującą kartkę, aby przerysować linię z poprzedniego, to da radę. Chodzi o to, abyś miał same linie namiarów, bez kursu jednostki na jednej kartce. Możesz równie dobrze przerysować za pomocą ekierek i kątomierzy.
Mozna krawędzią kartki Albo zaznaczyć na linijce.
Chodzi o to, abyś zobaczył:
a) rzeczywistą prędkość i znając mniej więcej rzeczywiste położenie kursu, że te namiary się pokryją
b) zakładając mniejszą prędkość, że uda ci się mniej więcej wyznaczyć równoległy kurs, ale bliżej obserwatora
c) zakładając większą prędkość, że również uzyskasz równoległy kurs, ale dalej od obserwatora
(na 7 dni wyjeżdżam, potem chętnie pomogę też z tym, jak ruch wpływa na namiary i jak ruchem można wyznaczyć prędkość)
Okej, pobrałem fotkę. Usunę ją z twojego posta, aby ci miejsca nie zajmowała, ale..
Nie wiem, co miała przedstawiać, bo głównie przedstawia pusty środek kartki.
Chodziło mnie o coś takiego...
Tu zrobiłem, że cel płynie równolegle do kartki, lewo na prawo. I jak widać, po samym namiarze ze stacjonarnego celu odległości nie określisz.
Zdjęcie 1:
Prawdziwa prędkość to 1,5 węzła, ale jak widać zarówno 2 węzły, jak i 1 węzeł (rówlonegłe).
Zdjęcie 2:
To samo przy kursie nie prostopadłym do kartki. Jak widać niezależnie od prędkości z samych namiarów można tylko wyznaczyć kurs... I to zakładając, że cel płynie prosto.
Czy ta część jest jasna? Możemy przejść do obserwatora w ruchu?
Miało mnie nie być, ale weekend odwołali kontrolę i jeszcze do jutra jestem.
A z pocięciem kartki chodzi o zrobienie "linijki", ale z konkretnymi odległościami. Normalnie na linijce ciężko się patrzy na to, czy kilka linii nachodzi na siebie, bo masz setkę linii.
A co do nakresu, to może na początek skupmy się na podstawach, okej?
Więc zakładajmy tylko i wyłącznie ruch po prostej, do zmian kursu dojdziemy.
Przyjrzałeś się, tym dwóm przykładom, co dałem? Jak przy ruchu prostym, pozostając stacjonarmym, mając same namiary można wyznaczyć kierunek w którym porusza się statek, ale nie pozycję, bo ta zależeć będzie od prędkości i im większa, tym cel będzie dalej od "ogniska", w którym krzyżują się namiary (a tym ogniskiem jest nieruchomy obserwator).
Jak to łapiesz, to lecimy dalej, dając wpływ ruchu obserwatora, potem dodamy też ruch celu, a potem zwrotny obserwatora i zwroty celu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum