Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Na wstępie chciałem przywitać wszystkich w nowym roku 2007 i powiedzieć iż chcę zmienić trochę styl odpowiadania na zagadki (przynajmniej moje). Wydaje mi się iż będzie on bardziej "przyjazny".
Ale do rzeczy, przedstawiam pewne zdjęcie. Proszę podać jakiego wydarzenia ono dotyczy, oraz nazwę okrętu ostrzeliwanego i tego na którym stał fotograf.
I teraz tak odpowiedzi proszę wysyłać wyłącznie na PW (domnie oczywiście ) koniec ze stertą postów pod zagadką.
Odpowiedzi będę przyjmował do dnia 11.01.2007r. do godziny 11:00
Po tym czasie zobowiązuje się do opublikowania listy uczestników, wraz z ich odpowiedziami.
Wydaje mi się iż pomysł jest wart zastanowienia, ponieważ nie każdy jest na forum codziennie, a już się zdażało że ktoś odpisywał na zagadkę już po 1 godzinie i inni niemieli szans na wykazanie się swoja wiedzą,a na pewno jest dużo osób które mają wielką wiedze, ale nie zaglądają na forum co dziennie (Pozdrawiam PL_ps-man-a i PL_Mańka )
Marko Ramius podczas 3 podejścia podał prawidłową odpowiedź.
Topp odpowiedział częściowo dobrze bo rozpoznał tylko niemiecki krążownik.
No i oczywiście PL_ps-man dał także prawidłową odpowiedz na moją zagadkę
A dla reszty wyjaśnię iz na zdjęciu widać KM Admirał Hipper który ostrzeliwuje Brytyjski HMS Glowworm.
A zapytam cię jeszcze ps-man czy to na pewno sytuacja już po staranowaniu ?
A teraz kilka słów co stało się 8 kwietnia 1940 roku na morzy północnym.
Z pokładu HMS Glowworm zostaje zmyty członek załogi i kapitan niszczyciela Gerard B Roope prosi dowódce oddziału o możliwość odłączenia się od grupy w celu poszukiwania członka załogi, dodatkowo akcje utrudnia fatalna pogoda i padający śnieg.
Podczas poszukiwani brytyjski niszczyciel zauważa dwa niszczyciele Kriegsmarine, a później staje oko w oko z krążownikiem Admirał Hipper. Po walce która trwała dość krótko (ponoć około 15 minut) Glowworm w tym czasie kilkakrotnie stawia zasłonę dymną i atakuje z ocalałych jeszcze dział, lecz zostaje zasypany gradem pocisków z niemieckiego krążownika, ale maszynownia pozostaje jeszcze nietknięta i wtedy dowódca podejmuje desperacką i jednocześnie śmiałą decyzje aby staranować krążownik. HMS Glowworm przebija się przez huraganowy ognień pocisków różnego kalibru i uderza w prawą burtę Hippera. Po chwili oba okręty rozdzielają się a Glowworm jest już tylko wrakiem, natomiast Hipper ma dość poważne uszkodzenie.
Dowódca niemieckiego krążownika wydaje rozkaz zatrzymania okrętu i mimo fatalnej pogody każe podjąć akcje ratunkową (widać niektórzy potrafili doceniać bohaterów nieważne czy był to swój czy wróg )
A zapytam cię jeszcze ps-man czy to na pewno sytuacja już po staranowaniu ?
Ciżęko stwierdzić Niszczyciel kilka razy robił nawroty. W pozycji m/w 90 stopni względem krążownika, jak to pokazane jest na zdjęciu, był chyba 3x. Możliwe, że to ostatnia z tych sytuacji. Nawet bardzo możliwe. Więc chyba jednak to nie jest scena po staranowaniu tylko tuż przed nim. Czyżby Glowworm zaraz po tym zrobił ostatni zwrot i uderzy w prawą burtę Hippera... Coraz bardziej się do tego przekonuję. W końcu, po staranowaniu krążownika z prawej strony niszczyciel nie płynałby tam gdzie płynie na zdjęciu.
_________________ "Z mgły wyłaniały się wielkie okręty bojowe i ich maszty-pagody..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum