Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Po chwili dostrzeżono łódź latającą, zbliżającą się od dziobu. Natychmiast nadano sygnał rozpoznawczy, ale to nie wydało się robić wrażenia na maszynie, która cały czas zbliżała się, powoli obniżając lot w kierunku płynącego naprzeciw okrętu... Co gorzej nikt nie rozpoznał jeszcze narodowości tej jednostki...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#142 Wysłany: 8 Październik 2019, 12:46
działko PL w gotowości - ponowić sygnały rozpoznawcze. Zwiększyć prędkość i ustawić się burtą do nadlatującego samolotu.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Jakby wodnosamolot chciał ich zaatakować, mógłby ich zatopić, zanim marynarze obsadzili działko. Snook powoli zaczął ustawiać się bokiem, a to samo chwilę potem zrobił wodnosamolot, pokazując gwiazdy pod skrzydłami i nadając sygnał rozpoznawczy. Minął Snooka i zaczął się leniwie wznosić.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#144 Wysłany: 8 Październik 2019, 17:11
Zapamiętaj jego numery XO .
Wracam na kurs do bazy. Wysłać meldunek o naszym powrocie. Brak zatopień + jeden uratowany pilot + brak paliwa.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 8 Październik 2019, 17:12, w całości zmieniany 1 raz
-Sir? Chce pan napisać skargę, że przeleciał w pobliżu? - XO był zaskoczony, zapisując numery - Czy może chodzi o to, że tak latając mogło to zakończyć się jak z komandorem podporucznikiem Kanaronem?
#146 Wysłany: 8 Październik 2019, 18:05
Zapamiętaj numery a nie pytaj. Co z tym zrobię to sie jeszcze zastanowię. Ale abyś nie umierał z ciekawości przez resztę rejsu - wg mojej oceny powinien dać sygnały od razu, a nie tak późno.
#148 Wysłany: 9 Październik 2019, 19:49
#150 Wysłany: 12 Listopad 2019, 18:08
gut sehr gut - minął miesiąc
Minęło kilka dni. [dobre, nie?] Był 26 sierpnia.
Przy stoliku w mesie kapitan z oficerami przyglądał się nowym rozkazom. Wyznaczono im punkt spotkania ze starym Lichtfieldem na popołudnie 28 sierpnia, który powinni osiągnąć bez większych problemów. Gdy wszyscy skupiali się myślami na Hawajach, porucznik marynarki Wylie zapytał, podnosząc wzrok znad odkodowanych wiadomości Fox:
-Interesuje kogoś polityka?
Prawie jednogłośnie wydano pomruk niezainteresowania, więc Wylie odłożył kartkę i powiedział:
-Trudno. Mussolini stracił pracę.
I sięgnął po kubek z kawą, jakby nie powiedział nic ważnego. Miny pozostałych oficerów wyraziły zaskoczenie:
-CO? Jak to? - padły głosy, a Wylie powiedział:
-Tak. Włosi wywalili go z roboty.
#152 Wysłany: 1 Grudzień 2019, 13:46
Tego się można było spodziewać, op tym jak Patton zajął Palermo, a nasze bombowce spuściły swe bombki na Rzym.
Za chwilkę makaroniarze poddadzą się i fryce zostaną sami w swej tysiącletniej rzeszy.
28 sierpnia Snook był niecałe 200 mil od Pearl Harbor. Punkt spotkania z Lichtfieldem został wyznaczony, radio nadawało audycje z Hawajów i wszyscy na pokładzie niecierpliwie wyczekiwali powrotu do bazy, a zwłaszcza uratowany pilot, któremu doskwierała trochę nuda patrolu.
W radio spiker podawał wiadomości i jedna z nich była bardzo interesująca.
-(...) Marszałek Bodoglio, premier Włoch, rozwiązał Radę Faszystowską. W odpowiedzi generał Dwight Eisenhower, głównodowodzący sił alianckich, w odezwie radiowej skierowanej do narodu włoskiego podkreślił, że jeżeli Włochy wycofają się z Osi, otrzymają możliwość natychmiastowego pokoju i honorowych warunków kapitulacji. Przywódcy Alianckich państw oczekują na odpowiedź rządu Włoch na to wezwanie.
#154 Wysłany: 2 Grudzień 2019, 21:01
I bardzo dobrze - wojna w Europie powoli się kończy.
Płyniemy na spotkanie.
Spotkanie z Lichtfieldem przebiegło bez problemów.. Szli przez noc w kierunku Pearl i o świcie dotarli pod wejście do kanału. Oczekiwał tam na nich inny okręt podwodny, wychodzący w morze, którego teraz przejmował Lichtfield. Był to USS Whale, znany z zatopienia późną wiosną dużego japońskiego lotniskowca.
Z niszczyciela nadano wiadomość, że Snook może iść do Pearl, a oni przejmują drugi okręt.
#156 Wysłany: 4 Grudzień 2019, 20:26
Nadajemy podziękowania za eskortę i płyniemy do Pearl, salutując.
Snook wchodził w znajomy kanał. Wiele w Pearl nie zmieniło się od ich ostatniej wizyty. Oklahoma, podniesiona z dna, dalej stała otoczona dźwigami i koferdamami, Arizona dalej leżała zatopiona i nawet nie było widać żadnych nowych, wyróżniających się jednostek.
Pomimo niespecjalnie spektakularnego patrolu, witał ich tłumek witających... w większości służb bazy oraz załóg będących w porcie. Jednak wypatrywanie znajomych twarzy niewiele dało. Wśród zebranych nie widać było żadnych znajomych kapitanów, a znajomi ograniczali się do przełożonych oraz oficerów z bazy.
Snook zatrzymał się przy nabrzeżu bazy okrętów podwodnych, zarzucono cumy i położono trap, a pomruk silników elektrycznych ucichł. Snook kończył swój drugi patrol bojowy...
#158 Wysłany: 5 Grudzień 2019, 18:21
ufff, a teraz przede mną papierkowa robota
Komandor porucznik Peterson wraz z komandorem Longstaffem oczekiwali na nabrzeżu. Gdy tylko Raymond zameldował się, Peterson zapytał:
-Jak udał się patrol?
#160 Wysłany: 6 Grudzień 2019, 22:18
(myśli) co to się działo ostatnio.
Nie był to specjalnie udany patrol. Ale chociaż jednego pilota daliśmy radę wyłowić z wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum