Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 26 Grudzień 2019, 23:12 Bajeczka o Catalinie wracającej do domu
Post jest testem wykorzystania załączników z nowego forum, na starym LINK do oryginalnego tematu
Proszę o informację, czy widać obrazki, czy tylko ja, jako moderator nowego forum, je widzę.
Pozwólcie, drogie dzieci, że opowiem wam bajkę... o biednej, postrzelonej Catalince, wracającej do domu i spotkaniu ze złym panem Lockheedem...
Otóż, po ciężkim nalocie na kanonierki K2 i fregaty River, mała Catalina z przestrzelonymi skrzydłami wracała do domu...
Wówczas dostrzegł ją bardzo brzydki pan Lockhead z wielkimi szachownicami i postanowił upolować mały samolocik na kolację
Zaszedł ją od ogona i otworzył ogień, ale i Catalinka nie pozostawała mu dłużna, strzelając z dwóch karabinów maszynowych na tyle.
Jeden z silników Cataliny stanął w ogniu, lewy strzelec stracił przytomność*. Catalina zaczęła pochylać się i chylić ku ziemi. Zły pan Lockheed triumfował...
Płonący silnik stanął, udało się wyrównać lot... Ale na jak długo? Pozostali strzelcy uwijali się, jak w ukropie, aby uratować biedny, skazany na zagładę samolocik...
I wtedy los zaczął się dla biednej Catalinki uśmiechać. Ogień w silniku zgasł, a na pomoc przyleciał pomocny Japończyk. Teraz razem zmierzyli się z niedobrym panem.
Zły pan Lockheed podszedł do kolejnego ataku i kolejnego. Japończyk został z tyłu. I gdy kolejny raz wydawało się, że to koniec, doszło do ostatniego starcia... Przedni strzelec Catalinki trafił w silnik złego pana, który zatrzymał się, wytrącając samolot z równowagi...
Poszedł na ziemię, nie mogąc utrzymać równowagi i wybił w lesie, blisko brzegu, nowy krater, zaraz obok przystani.
Czy historia kończy się szczęśliwie? Otóż poraniona Catalinka wróciła do domu, jednak rany, które odniosła okazały się poważne. Samolocik nie wytrzymał lądowania, choć doleciał do domu. Ale przywiózł do domu całą załogę, która poturbowana, ale mogła zabrać się za naprawy i przywrócić biedny samolocik do sprawności. A zły pan? On nie wrócił do domu.
I to koniec bajeczki. Dzieci, można spać.
*ps. zwrócił uwagę ktoś, że w WT nigdy załoga nie ginie, a "tracą przytomność"?
ps2. wiecie, że dopiero pisząc tego posta dowiedziałem, że pisze się Lockheed, a nie Lockhead?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 27 Grudzień 2019, 08:22
Jako niezalogowany - nie widzę. Jako zalogowany - jest ok (ale mam uprawnienia admina).
edit - kilka minut później
jeszcze zaakceptowałem temat - teraz jako niezalogowany - widzę.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 27 Grudzień 2019, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
A ja muszę tą Catalinę zabrać na rejs próbny... Raz wylądowałem, ale mnie trafili i zatonąłem. Drugi raz ciężko uszkodzony - rozbita (ale szybko podszedłem, aby zdjąć punkt)... teraz też rozbita...
Czy TA Catalina (to druga, co ma koła) może W OGÓLE lądować na wodzie.
EDIT
Lot próbny zaczyna stojąc na wodzie Więc może.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#9 Wysłany: 27 Grudzień 2019, 12:16
To jest taka "lepsza" Catalina, bo z kółkami to i na lotnisku wylądować może!
Tak w ogóle to zagraj samodzielne scenariusze:
Single Missions -> Eastern Front -> Battle of Stalingrad -> Sail Catalina, Sail
Single Missions -> Pacific -> New Guinea Campaign -> Flying Boat
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 27 Grudzień 2019, 12:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum