POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Symulator Orła... restart...

Jak podoba Ci si? ten pomys? i model?
brakuje mi s??w - rewelacja...
40%
 40%  [ 6 ]
jest super...
46%
 46%  [ 7 ]
mo?e by?...
6%
 6%  [ 1 ]
nie mam zdania
6%
 6%  [ 1 ]
...
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 15
Wszystkich Głosów: 15

Autor Wiadomość
sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#21  Wysłany: 26 Styczeń 2007, 09:49   

nie było mówione, że będzie ten model użyty w SH3. model powstaje owszem ale czy będzie użyty gdziekolwiek sam zdecyduję. SH3 to już przeżytek a dwa lata wcześniej powstał Torgue któremu SH3 do pięt nie dorósł możliwościami. prawdopodobnie użyję tego modelu do kilku animacji a o grze nawet nie myślę, bo skupiam się na modelu i jego detalu. odpaliłem go w Virtual Sailorze i Torgue ale to tylko na test. Działa.
Ostatnio zmieniony przez sOnar 26 Styczeń 2007, 09:52, w całości zmieniany 2 razy  

PL_murin 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: daniel

#22  Wysłany: 26 Styczeń 2007, 14:12   

ladniutki :juppi: :sub: gratuluje Sonar

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#23  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 04:42   

zrobiłem sobie dzień wolnego czyli dzień trzeci przy modelu Orła:

siedziałem prawie dwie godzinki... :zawstydzony:

co sie zmieniło. poprawione stery. trochę siatek. poprawione noże do sieci. poprawione i dodane akcesoria pokładowe. dodane ochraniacze dziobowych sterów głebokości. ogólnie wygładzony... i jeszcze tona roboty...

przykładowe testy w VS zdane dużo lepiej. poprawnie się zanurza i wynurza w czasie. brak błedu transparencji - za szybko zmienia kurs jeszcze. torpeduje. do poprawienia skala. nieco okręt zwiekszyć trzeba.

sporo roboty zostało - własciwie to nawet początek nie jest.

:zimniutko: wiec siadam i kontynuuje prace.
:czytam: :papapa:
Ostatnio zmieniony przez sOnar 28 Styczeń 2007, 05:34, w całości zmieniany 3 razy  

Topp 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#24  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 09:35   

Jest coraz ładniejszy :schock

PL_FOSTER 
Bootsmann

Kraj:
poland

#25  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 10:12   

czekamy sonar czekamy z niecierpliwością :kroliczek:

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#26  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 15:02   

kilka shotów

jeszcze masa roboty:

pierwszy widok wstepnych siat kiosku:

celowanie pozycją paneli jak widać - jest mało przyjazne... :aniolek:

coś się zbliża

to Rio de Janeiro - zatrzymać go! :schock

fajrant. blisko portu - już zachód słońca... rejs był udany... Rosyth. :schock
Ostatnio zmieniony przez sOnar 28 Styczeń 2007, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#27  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 15:05   

Robi coraz lepsze wrażenie
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

Greyfox 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#28  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 15:21   

Wyglada coraz lepiej :) GRATULUJE pomyslu i oby tak dalej. Orzel jest S-U-P-E-R !!

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Maniut

#29  Wysłany: 28 Styczeń 2007, 19:36   

QURWA !!! PIEKNY JAK DUPA ANIOłA !!!!!!!!

www.modelarstwopodwodne.hekko.pl/

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#30  Wysłany: 29 Styczeń 2007, 19:23   

trochę shootów...
dodano torpedkę ze śrubami i testowałem w Torgue Engine - tak na 'obczajkę'

a to film z testu... baw się dobrze... dzięki za głos...
http://sonar.wrzuta.pl/fi...a_morze..._w_3d

download
http://www.polishseamen-f...rzel_sonara.avi
Ostatnio zmieniony przez sOnar 29 Styczeń 2007, 20:04, w całości zmieniany 3 razy  

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#31  Wysłany: 29 Styczeń 2007, 22:45   

NOOO Sonar film swietny!!!!!!, Qurwa, ze ja czegoś takiego nie potrafię !!!??? kiedyś próbowałem się uczyć 3d, ale po tygodniu dałem spokój i poszedłem utopić smutki w piwie.
Tak Dalej
Pozdr

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#32  Wysłany: 31 Styczeń 2007, 22:12   

mam chwilowy urlop co do orła - by z czystym umysłem tworzyć dalej. przemęczenie modelowaniem może się odbić na pupilku więc odpoczywam już drugi dzień. nie ma to jak spojrzeć na nowo. od razu jest co robić :schock ...

podczas urlopu jednak walczę o narodowe sprawy :lol

oto list do pewnego radia, które udzielało wywiadu na O.R.P Orzeł i mają fotkę wnętrza kiosku:

Witam. Jestem grafikiem 3D i tworzę trójwymiarowy model O.R.P Orzeł. Na
Waszej stronie znalazłem unikalne zdjęcie wnętrza kiosku tego okrętu
podwodnego które pomogło by mi w dalszym modelowaniu - jednak link nie działa.
Proszę o podesłanie mi tego skanu w możliwie najlepszej jakości - a
jeśli macie jakieś inne fotki z tego reportażu z 36tego - proszę podeślijcie
- podziękuję Wam na stronie i wszelakich publikacjach o tym modelu. To
jedyny taki w Polsce.

http://www.radiopik.pl/im...7eb0fe1882e.jpg - fotka

trzeba działać - więc napisałem
Ostatnio zmieniony przez sOnar 31 Styczeń 2007, 22:14, w całości zmieniany 2 razy  

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#33  Wysłany: 31 Styczeń 2007, 22:41   

NOO fotka miodzio !!! chyba widać na niej to scierwo Kłocza!!!!

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#34  Wysłany: 31 Styczeń 2007, 23:42   

dlaczego uważam że kiosk orła musi być zrobiony od nowa, lub poprawiony? ponieważ wszystkie (lub większość) planów O.R.P Orzeł - nie zgadza się z rzeczywistością.

na tej fotce widać Sępa - grającego Orła w filmie...

...popatrzcie na okna i porównajcie z dostępnymi planami...

[ Dodano: 1 Luty 2007, 10:31 ]
a oto film testowy z testów mojego O.R.P Orzeł...

http://sonar.wrzuta.pl/film/8ubyD6lnyW/o.r.p_orzel

Zostawcie głosik na wrzucie i dajcie tu znać jak Wam się podobał...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 1 Luty 2007, 10:36, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Stett 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Robert

#35  Wysłany: 1 Luty 2007, 12:07   

Mam duży sentyment do ORP ORŁA, jedno mnie tylko przeraża! Szkoda że nie wykorzystasz swojego potencjału (może to nie zależy od Ciebie) i Orzeł nie bedzie pływał w SH III :chusteczka:
Ostatnio zmieniony przez PL_Stett 1 Luty 2007, 12:07, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#36  Wysłany: 1 Luty 2007, 13:02   

Model świetny, podoba mi się, filmik pokazowy jest spoko ale nawet jeśli by pływał w SH III to i tak nic nie zastąpi mi DC II.

kapitan six 

Kraj:
poland

Imię: kapitan six

#37  Wysłany: 1 Luty 2007, 18:29   

witam

zajmuję się modyfikacją sh3 plików, graficznych, configuracyjnych, oraz dźwiękiem..!

naprawdę kawł dobrej roboty zrobiłeś orła w 3d serdecznie gratuluję...

skoro znasz już silnik sh3 to może tam by go dodać :!

ewentualnie sh2 :!

chętnie pomogę w pracach nad tego typu modyfikacją..

można by było popracować nad pakietem misji historycznych orła na bałtyku itp..
Ostatnio zmieniony przez kapitan six 1 Luty 2007, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  

sirklus 
Bootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 6/3/6
 #38  Wysłany: 1 Luty 2007, 20:24   

a jakim programem jest to robione, filmik oglądałem i mi sie podoba

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#39  Wysłany: 1 Luty 2007, 23:13   

dziękuję :schock za miłe słowa

zbyt długa ich lista na jeden post a trzeba dodać kilka lat ćwiczeń i zarwanych nocy...
gdybyś siedział obok mnie i widział jak to się robi i ile trzeba pracy w to włożyć - miałbyś dość i nie żartuję. to setki prób, testów, modyfikacji połączonych z doświadczeniem ale ja już kocham takie tortury...

ech te wyrzutnie:

macie coś o torpedach orzełka to proszę o pm...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 1 Luty 2007, 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#40  Wysłany: 2 Luty 2007, 09:46   

Umowa, dot budowy okrętów Orzeł i Sęp nie obejmowała wykonania min uzbrojenia artyleryjskiego i strzeleckiego, torped sprzętu radiowego itp, powyższy sprzęt strona Polska miała dostarczyć.
I tak w 1939 r polskie O.P stosowały torpedy francuskie .

Torpeda francuska 550 mm -typ- 1924V - dla okrętów podwodnych

Polska przed 1939 roku użytkowała torpedy wz.1923DT i wz.1924V. Były to podstawowe torpedy Marynarki Wojennej obok torped angielskich. Pierwsze pojawiły się pod koniec lat dwudziestych, wraz z dostarczaniem z Francji budowanych okrętów. Francuskich torped wz.1923DT używały ORP Burza i ORP Wicher. Torped dla broni podwodnej wz.1924V używały okręty ORP Żbik, ORP Ryś i ORP Wilk. Nie udało się określić łącznej ilości torped sprowadzonych do Polski. Koszt torpedy francuskiej w latach 1928-30 oscylował około 43.750 zł.

KONSTRUKCJA
Torpeda składa się z czterech podstawowych części: głowicy (bojowej/ćwiczebnej), przedziału zbiorników (powietrza, paliwa, oleju), przedziału silnika i przyrządów sterowania, ogona wraz ze statecznikami i śrubami napędowymi.
Głowica bojowa - jest to pierwsza opływowa część torpedy. Znajduje się w niej ładunek materiału wybuchowego (trotyl) oraz zapalnik uderzeniowy. Kadłub głowicy wykonano ze stali. Głowica posiadała balast ołowiany, który umożliwiał obniżenie jej środka ciężkości, a przez to zapewniał odpowiednią stateczność torpedy podczas przebiegu.

Zapalnik uderzeniowy - ma kształt cylindryczny. W przedniej części znajduje się urządzenie uderzeniowe wraz z czujnikami prętowymi i mechanizmem zabezpieczającym. Zadaniem zapalnika było wywołanie detonacji materiału wybuchowego, w momencie uderzenia w cel. Urządzenie uderzeniowe zabezpieczone jest motylkiem, który ma zapobiegać przypadkowej detonacji podczas prac przygotowawczych torpedy. Uzbrojenie zapalnika następuje około 30 m od celu. Spłonki zapalające mają tuleję mosiężną. Nad spłonkami umieszczono iglice, w które uderza młoteczek podczas trafienia w cel. Detonator znajduje się w mosiężnym kadłubie i składa się z cylindrycznych krażków prazowanego melinitu o masie od 0,5 do 1,5 kg (zależy od typu torpedy).

Głowica ćwiczebna - przeznaczona jest do strzelań w okresie pokoju, w celu szkolenia przygotowania torpedy i celowania. Przykręca się ją w miejsce głowicy bojowej. Ma ten sam ciężar i wymiary. Wewnątrz niej znajduje się zbiornik oleju, zbiornik fosforanu wapnia oraz rejestrator automatyczny zanurzania i przechyłów. W celu wyważenia, wewnątrz górnej części znajdują się parafinowe odpady korkowe, a w dolnej balast ołowiany o masie 170 kg. Głowica posiadała specjalne ucho, które umożliwiało wyjęcie jej z wody po strzale, gdyż wypływała na powierzchnie i odzyskiwano ją.
Rejestrator - zastosowano rejestrator z 1917 roku, który ma dwa czujniki: hydrostatyczny i wahadłowy. Taśma z rejestrowanymi zmianami zanurzenia i przechyłów torpedy umożliwia po strzale odtworzenia biegu i sprawdzenie prawidłowości oddanego strzału.

Przedział zbiorników - składa się ze zbiornika sprężonego powietrza, paliwa (alkoholu) i zbiornika olejowego.
Zbiornik powietrza - wykonany jest ze stali chromowo - niklowej o grubości ścianek 11mm i pojemności 460 l. Ciśnienie robocze to 16-17 MPa (170-186 kG/m3). Jest to najdłuższa część torpedy.
Zbiornik paliwa - wykonany jest ze stali, a grubość ścianek jest mniejsza niż w zbiorniku powietrza. Objętość to 80 l. Jako paliwo zastosowano alkohol etylowy, który jest wypychany ze zbiornika przez powietrze o obniżonym ciśnienia i dostarczany rurociągiem do podgrzewacza.
Zbiornik oleju - ma kształt kulisty i jest wykonany z blachy mosiężnej. W górnej części znajduje się wlew oleju. Objętość zbiornika to 9 l. Olej jest przeznaczony do smarowania mechanizmów silnika napędowego i przekładni. Wypychany ze zbiornika przez powietrze o obniżonym ciśnieniu.
Przedział silnika i przyrządów sterowania - dzieli się na 2 części. Pierwsza z nich jest nieszczelna i zawiera czterocylindrowy silnik napędowy, regulator ciśnienia powietrza, podgrzewacz, przyrząd zanurzenia i maszynkę sterową sterów poziomych. W drugiej części znajduje się żyroskop wraz z reduktorem ciśnienia, maszynką napędową i główny wał napędowy.
Silnik napędowy - 4 cylindry, ma kadłub z brązu. Cylindry umieszczono parami naprzeciw siebie, czyli można go nazwać silnikiem gwiaździstym. Każdy cylinder ma jeden zawór wpustowy, przez który dostają się gazy wytwarzane w podgrzewaczu. Silnik napędza jeden wał napędowy, sprzężony bezpośrednio z tylną śruba napędową. Druga śruba uzyskuje napęd poprzez przekładnię, umieszczoną w części ogonowej. Przy prędkości torpedy 35 węzłów (18 m/s) obroty silnika dochodzą do 1000 na minutę.
Ogon - zamontowano na nim stateczniki pionowe, poziome i odpowiednio stery. Za ogonem znajdują się dwie przeciwbieżne śruby napędowe. W ten sposób uzyskuje się lepszą stabilizację torpedy na kursie.

PODSTAWOWE DANE

Wz.1923DT
Kaliber: 550 mm
Długość: 6,63 m
Masa: 1330 kg
Masa mat.wybuch.: 250 kg
Prędkość: 35/39 węzłów
Zasięg: 14/10 km
Rodzaj silnika: 4-cylindr.

Wz.1924V
Kaliber: 550 mm
Długość: 6,63 m