POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
czy ktoś widzial ....?
Autor Wiadomość
PL_KoYoT 

Kraj:
poland

Imię: Piotr

#1  Wysłany: 9 Luty 2007, 11:09   czy ktoś widzial ....?

Witam
Czy ktoś zna taką stronkę ??
www.u-boot.org

I czy może ktoś mi powiedzieć czy info na tej stronce jest wiarygodne?

PL_ps-man 
Stabsbootsmann

Kraj:
japan

#2  Wysłany: 9 Luty 2007, 11:53   Re: czy ktoś widzial ....?

PL_KoYoT napisał/a:
Witam
Czy ktoś zna taką stronkę ??
www.u-boot.org

I czy może ktoś mi powiedzieć czy info na tej stronce jest wiarygodne?

A czemu miałoby nie być. :szpaner:

To w dużej mierze polska wersja genialnej strony uboot.net

MefistO 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: U 700

#3  Wysłany: 10 Luty 2007, 00:40   

To lamerskie pytanie, ale mimo wszystko proszę was o odpowiedz. Na podstawie listy ubootów ze strony http://www.u-boot.org/ nie ma U700, już kiedyś szukałem i tak samo nic nie znalazłem :/ a wziąłem to z powieści James Folletta „U700”, która wydawała mi się oparta na faktach

PL_ps-man 
Stabsbootsmann

Kraj:
japan

#4  Wysłany: 10 Luty 2007, 08:39   

MefistO napisał/a:
To lamerskie pytanie, ale mimo wszystko proszę was o odpowiedz. Na podstawie listy ubootów ze strony http://www.u-boot.org/ nie ma U700, już kiedyś szukałem i tak samo nic nie znalazłem :/ a wziąłem to z powieści James Folletta „U700”, która wydawała mi się oparta na faktach

Taki U-boot po prostu nigdy nie istniał. :papapa:

I właśnie dlatego wzięto wolny numer do książki (której nie czytałem, ale ja na miejscu autora zrobiłbym to samo, nie jak z U-96 w Das Boot). :szpaner:

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#5  Wysłany: 11 Luty 2007, 00:24   

No to kolego jesteś w BYCZYM błędzie, że nie istniał. Istniał... ale oficjalnie nie brał udziału w działaniach wojennych ale to inna historia...

Po pierwsze: jak się będziesz wzorował danymi z uboot netu to będziesz w zimę w sandałach chodził... :schock

Po drugie chyba nie znasz prawdziwej opini Horsta na temat tego serwisu... a ma chłop rację...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 11 Luty 2007, 02:49, w całości zmieniany 3 razy  

PL_ps-man 
Stabsbootsmann

Kraj:
japan

#6  Wysłany: 11 Luty 2007, 07:55   

sOnar napisał/a:
Istniał... ale oficjalnie nie brał udziału w działaniach wojennych ale to inna historia...

A mógłbyś przybliżyć? Nie wiem, czy moje rozumowanie obocnie jest prawidłowe i mogę się domyślać o co chodzi, ale nie chcę strzelić kolejnej gafy. ;)

A uboat.net wydaje mi się świetną stroną bo...z niej nie korzystam. ;) Tylko widziałem jak wygląda, "przekartkowałem", popatrzyłem jakie ma zbiory i kierowałem się opinią użytkowników (pozytywną). :szpaner:

Grom 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
united kingdom

Imię: Konrad

#7  Wysłany: 11 Luty 2007, 16:28   

sOnar napisał/a:
No to kolego jesteś w BYCZYM błędzie, że nie istniał. Istniał... ale oficjalnie nie brał udziału w działaniach wojennych ale to inna historia...

No to jaki typ był ten U- 700, bo jak narazie przeczesałem klika książeczek włącznie z z danymi na temat zardzewiałych stępek okrętów XXI i XXIII, ale o U - 700 ani widu ani słychu. Masz facet BYCZĄ WYOBRAŹNIĘ, a Helgasson z uboat.net wykonał kawał dobrej roboty, nawet jeśli są tam błędy.
No ale czekam na historię U - 700, z niecierpliwością. Tylko źródeł informacji nie zapomnij podać.

Ostatnio zmieniony przez Grom 11 Luty 2007, 16:29, w całości zmieniany 1 raz  

mike 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#8  Wysłany: 11 Luty 2007, 16:34   

Cytat:
wzięto wolny numer do książki (której nie czytałem, ale ja na miejscu autora zrobiłbym to samo, nie jak z U-96 w Das Boot)

tak zasadniczo to autor "das boot" płynął w rejs na U96 jako korespondent wojenny po wszystkim napisał kilka propagandowek oraz w/w książke
Ostatnio zmieniony przez mike 11 Luty 2007, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

PL_ps-man 
Stabsbootsmann

Kraj:
japan

#9  Wysłany: 12 Luty 2007, 11:14   

mike napisał/a:
Cytat:
wzięto wolny numer do książki (której nie czytałem, ale ja na miejscu autora zrobiłbym to samo, nie jak z U-96 w Das Boot)

tak zasadniczo to autor "das boot" płynął w rejs na U96 jako korespondent wojenny po wszystkim napisał kilka propagandowek oraz w/w książke

Wiem. Ale U 96, choć został w istocie zatopiony przez samoloty, to jednak rok zatopienia jednostki w filmie i w rzeczywistości się nie zgadzają. :makarena:

Grom 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
united kingdom

Imię: Konrad

#10  Wysłany: 13 Luty 2007, 19:24   

MefistO napisał/a:

Tak jak się spodziewałem. Nasz przyjaciel sOnar tyle wie na temat okrętu U - 700 co ... ( brak odpowiedniego porównania, każdy może wstwić co chce )
Nie znalazłeś U - 700 ponieważ Kriegsmarine skasowała kontrakt zanim została położona stępka takiego okrętu w stoczni. By byc dokładniejszym to okręty o przyszłych numerach U - 684 do U - 688 nigdy nie zostały ukończone, a zamówienia na okręty o numerach U - 689 do U 700 zostały poprostu wycofane z realizacji zanim położono stępki.
Czyli mówiąc inaczej owa:
sOnar napisał/a:
oficjalnie nie brał udziału w działaniach wojennych ale to inna historia

Nieoficjalna służba poprostu zaczęła się i skończyła na papierze.
P.S.
@sOnar - Na przyszłość. Najpierw przeczytaj zanim komuś zarzucisz pisanie nieprawdy :cenzura:

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#11  Wysłany: 14 Luty 2007, 01:12   

oj - sorry, miałem trochę zamotki i nie zajrzałem tu.

nie podważam realności uboat.net, bo jest świetny. wiadomo każdy robi błędy bo historia ma wiele źródeł i to totalnie sprzecznych. gummiego znam i to fakt grom, że odwala kawał dobrej roboty... to bardzo przyjazny człowiek. wiedziałem z uboat-netu - że U700 nie istniał... utkwiło mi to w pamięci (bo miałem sporo fotek z wraku U701...)

(powiem jak to było dokładnie)
ściągałem Offline Explorerem jednak pewnego dnia jakieś serwisy o ubootach (w tym niemieckie)...

potem pobieżnie przeglądałem ten śmietnik htmli i nadziałem się na numer U700. parsknąłem śmiechem, bo doskonmale pamiętając z uboat-netu że jedynym z najbliższych był u701...

zacząłem tłumaczyć co tam było napisane ze słownikiem (bo niemiecki niemal zerowy) i wyszło mi z tych hieroglifów coś takiego, że początkowy U700 miał zmieniony numer na inny ale coś tam się pomotało (czyli rzekomo zaistniał) toteż podziliłem się cynkiem z Wami chłopaki nie pijąc do nikogo... :papapa: i sam będąc ciekawy co z nim i dlaczego... bo do tej pory lipa... :pomidor:

ps. ten istniał na bank ;) http://www.nc-wreckdiving.../U701/U701.HTML

ps. ciekawostka o cyfrach 7+0+0 - z numerologii wiem, że występowanie tych 3 cyfr koło siebie nie wróży nic dobrego... ale wątpie czy to przez to :lol . pozdrawiam... :piwko:

ps. aj i przepraszam że odczuliście to jako formę aluzji. ja sam byłem ciekaw tematu po tamtym htmlku, który tylko namieszał niepotrzebnie... sorka :deszcz:
Ostatnio zmieniony przez sOnar 14 Luty 2007, 01:24, w całości zmieniany 3 razy  

PL_ps-man 
Stabsbootsmann

Kraj:
japan

#12  Wysłany: 14 Luty 2007, 14:20   

^Ech, czyli jednak wiedziałem, że będzie chodziło o zamieszanie z numerem taktycznym. :makarena:

Odpowiedz do tematu