Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Wczorajsza Rzeczpospolita zamieściła krótki artykuł na temat poszukiwań ORP Orzeł.
...Morska Agencja Poszukiwawcza z Gdyni organizuje wyprawę na Morze Północne w poszukiwaniu wraku okrętu podwodnego ORP Orzeł.
Wyprawa ma się rozpocząć w połowie sierpnia.
Polscy badacze będą prowadzić poszukiwania z pokładu jednostki „IMOR” należącej do Instytutu Morskiego w Gdyni.
Stacja telewizyjna Discovery nakręci film dokumentalny z wyprawy....
To tak w skrócie, bo nie chce mi się przepisywać całego artykułu a w sieci niestety nie mogę znaleźć nic w miarę aktualnego na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez Markuz 30 Marzec 2007, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Maniek sie tu zaraz wypowie.
On ma info na ten temat.
A ja dodam że ponoć całą wyprawę sponsoruje właśnie Discovery Channel albo National Geographic (sprawdzę to jeszcze).
To może ja zadam pytanie. Ten okręt znaleziono, czy dopiero chcą go znaleść.
Bo z tego co wnioskuje, wg dokumentów udali sie w pewne miejsce coś tam znaleźli i chcą to teraz sprawdzić (znaleźć) czyż nie tak??? :arrow right
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#7 Wysłany: 31 Marzec 2007, 00:20
Witam 24 III ( ponoć) wypłynęli go szukać, czy mają szansę go odszukać, o ile nie wsadzi do przedsięwzięcia łap M.W i nasz Rząd to istnieją taka możliwość.
SD Torpedo-jeszcze go nie znaleźli, założyli jedną z hipotez- pole minowe- i tego sie trzymają,
ja raczej bym obstawiał omyłkowe storpedowanie przez sojusznika, lub atak lotniczy.
Wczoraj mój kolega wrócił z Ubootmuseum u Horsta Bredowa i przesłał mi ciekawą fotkę.
widoczne sa "banderki" -otoki z czapek różnych flot i okrętów podwodnych, zwróćcie uwagę na pierwszą od góry po prawej stronie
pozdr
Imię: Jacek
Wiek: 43 Dołączył: 19 Lis 2005 Posty: 224 Skąd: Środa Śląska
#8 Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 23:40
Cytat:
Wczoraj mój kolega wrócił z Ubootmuseum u Horsta Bredowa i przesłał mi ciekawą fotkę.
widoczne sa "banderki" -otoki z czapek różnych flot i okrętów podwodnych, zwróćcie uwagę na pierwszą od góry po prawej stronie
Imię: Jacek
Wiek: 43 Dołączył: 19 Lis 2005 Posty: 224 Skąd: Środa Śląska
#10 Wysłany: 3 Kwiecień 2007, 13:12
Cytat:
-na bank oryginał, pytanie powinno brzmieć: czy jest ona kupna, czy zdobyczna...
Jeśli oryginał, to zdobyczna. Bo albo zdobyta u źródeł, albo zdobyta przez odkupienie
Ciekawsze jest do kogo należała i dlaczego nie leży na dnie z resztą
_________________ We Won't Get Fooled Again!!!!
Ostatnio zmieniony przez PL_U-99 3 Kwiecień 2007, 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Tak mi się wydaje, że nie leży na dnie morza, ponieważ mogła zostać w Tallinie.
Jak chłopaki zbierali się z stamtąd w pośpiechu to nie myśleli o nakryciach głowy.
A bądź, co bądź ucieczka Orła stała się sławna już w czasie wojny, więc możliwe ze się gdzieś zachowała.
Ostatnio zmieniony przez Markuz 3 Kwiecień 2007, 16:07, w całości zmieniany 1 raz
#12 Wysłany: 3 Kwiecień 2007, 23:20
Sądzę, ze należała do jednego z członków załogi, któremu nie dane było wyjść w morze na ostatni patrol, lub po prostu znajdowała się ( zapasowa) w szafce załogi na statku-bazie, po śmierci rzeczy załogi odsyłano rodzinie, lub rozdawano wśród znajomych, później różnymi kolejami losów mogła trafić go Horsta do muzeum. Z załogi Orła n/w nie brali udziału w ostatnim patrolu:
* ppor. mar. Stanisław Pierzchlewski - zginął 8 października 1943 roku na polskim niszczycielu ORP Orkan
* bosmat Władysław Oczkowski
* bosmat Czesław Olesiński
* mat Alojzy Grewka
* st. mar Antoni Szymczak
* bosmat Marek Oldakowski
* mat Feliks Przadak - jako jedyny wrócił po wojnie do Polski
* Eryk Sopoćko - zginął 8 października 1943 roku na polskim niszczycielu ORP Orkan
W Tallinie pozostał Kłocz i sanitariusz mat. M. Barwiński, odliczając oficerów i podoficerów banderka mogła należeć do jednego z w/w marynarzy, matów lub bosmatów.
Fajnie by było gdyby wrak O.R.P. ''Orzeł'' odnaleziono za mojego życia.... Obecnie pracuje nad plakatem z ciekawostkami o tym okręcie (taka dobrowolna praca na historię),jak ktoś będzie miał jakieś dobre zdjęcia lub ciekawe info to się zgłoście ---> matrose@onet.eu
#14 Wysłany: 22 Kwiecień 2007, 18:52
Matrose napisał/a:
Fajnie by było gdyby wrak O.R.P. ''Orzeł'' odnaleziono za mojego życia.... Obecnie pracuje nad plakatem z ciekawostkami o tym okręcie (taka dobrowolna praca na historię),jak ktoś będzie miał jakieś dobre zdjęcia lub ciekawe info to się zgłoście ---> matrose@onet.eu
matrose poszukaj choć trochę w necie to znajdziesz kupę fot Orła
jeśli dostał torpedą lub bombą to niewiele znajdą , albo znajdą w takim stanie że nie bedą w stanie rozpoznać co to za jednostka, w przypadku jak wpadlby na mine to tylko rozerwie dziób ale reszta powinna być cała
Maniek!! Szukam, ale może ktoś przyśle coś czego nie mam. A swoją drogą to mogłaby wyjść jakaś gra, która poruszałaby temat naszych OP z czasów II wojny światowej. Ale bajerki wszystkie z sh4 tylko grafika nie wyjechana no i tryb kampanii składający się ze zwykłych patroli i minowań i innych funkcji np bawienia się w mleczną mućkę, gra sama by losowała rodzaj misji.
A swoją drogą to mogłaby wyjść jakaś gra, która poruszałaby temat naszych OP z czasów II wojny światowej. Ale bajerki wszystkie z sh4 tylko grafika nie wyjechana no i tryb kampanii składający się ze zwykłych patroli i minowań i innych funkcji np bawienia się w mleczną mućkę, gra sama by losowała rodzaj misji.
Nie koniecznie musi ją ktoś robić teraz, może za kilka lat znajdzie się w Polsce jakaś firma, która podejmie się zrobienia gierki tak aby mogli ewentualnie gracze poprawiać niedociągnięcia.
Parzyłem, ciekawe są i chyba tego szukałem. Teraz muszę uporządkować informacje, szkoda tylko, że nikt oprócz mnie i historyka się tym nie zainteresuje ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum