Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witam!
Czy spotkał się ktoś z Was ze zmianą zadania z BdU? Nie chodzi mi o to, że po wystrzeleniu wszystkich torped dowództwo przysyła rozkaz powrotu. Czy takie polecie: płyń do sektora np. BE56 i patrolować 24h jest prawdą historyczną??? Jak to było wtedy? Okręty patrolowały wybrany przez BdU obszar i potem "wolna amerykanka"? Pływali gdzie chcieli?. I jeszcze jedno. Bodajże w instrukcji napisano, że niedaleko portu można przez radio poprosić o osłonę w postaci okrętu wojennego? Miał ktoś taką przyjemność wykorzystać tą funkcję?? Jeśli tak to gdzie kliknąc i wybrać żeby przybył ten pierwszy komitet powitalny:-)?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez PL_Ml@d 9 Lipiec 2007, 15:10, w całości zmieniany 2 razy
nie no to jasne, że PrZyNaJmNiEj 24 h w danym kwadracie... tylko, pytam czy tak było w rzeczywistości???Bo chyba patrol nie trwał od wyruszenia z portu, drogą najkrótszą do kwadratu i 24 h tam, a następnie w tył zwrot i do domu... kecili się chyba miesiąc po morzu więc ponawiam pytanie: tylko w tym kwadracie/sektorze??? Czy po odbębnieniu swojego mogli ruszyć tam gdzie intuicja kapiatana podpowiadała, że znajdzie łup???
Z tego co wiem U-Booty rozstawiano tak, aby miały na patrolu jak największy obszar... A więc każdemu przydzielano strefe patrolu... Opuszczenie tej strefy przez U-Boot było dokonywane tylko przy wykryciu w pobliżu konwoju.
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#5 Wysłany: 10 Lipiec 2007, 13:18
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Z tego co wiem U-Booty rozstawiano tak, aby miały na patrolu jak największy obszar... A więc każdemu przydzielano strefe patrolu... Opuszczenie tej strefy przez U-Boot było dokonywane tylko przy wykryciu w pobliżu konwoju.
Ale mogę się mylić
dokadnie tak było, Uboot miał ściśle oznaczony sektor, którego nie miał prawa opuszczać, bez:
-rozkaz dowództwa
-awaria, brak paliwa ( po uprzednim uzyskaniu zgody j/w)
- rozkaz dowództwa, lub d-cy grupy o wspólnym atakowaniu konwoju.
- z reguły brak paliwa, torped, przekazania rannych i chorych członków załogi, załatwiano poprzez koordynację ( niespotykaną w innych flotach podwodnych) z BDU, i z innymi ubootami wracającymi do portu.
za samowolkę i unikanie walki groził Ost Front.
Chodzi np o sytuację, gdy ja w drodzie do kwadratu wystrzeliłem wszystkie torpedy... Wtedy tylko odbębnić swoje 24h i wracamy do bazy...
A na serio:
Gra ci daje dużą swobodę... Chcesz to płyniesz gdzieś indziej... Ale jak chcesz full realizm, to czekaj w tym kwadracie i tylko do konwoi się zapuszczaj dalej
Imię: Olaf Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 01 Lis 2005 Posty: 54 Skąd: Katowice
#11 Wysłany: 22 Lipiec 2007, 15:53
Słuszny wątek, należy także wspomnieć, że jedną z nudnych i bardzo nie lubianych przez marynarzy U-bootów poleceń z dowództwa była po "spatrolowaniu" sektora i wystrzeleniu torped, zabawa w pogodynkę...
U-boot był kierowany na północny Atlantyk do wybrzeży Grenlandii (cieśnina Duńska) i przez wiele dni (w miarę zapasów żywności i paliwa) informował centralę o warunkach pogodowych, frontach atmosferycznych budujących się nad tym rejonem i mających wpływ na pogodę w Europie... Clay Blair - Tajna Wojna U-bootów...
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 30 Maj 2005 Posty: 82 Skąd: ...z zaskoczenia
#12 Wysłany: 27 Lipiec 2007, 09:26
U-booty dostawały sektory i były tym samym formowane w wilcze stada, ale w zależności od danych wywiadu sektory zmieniano w czasie patrolu. Podobnie rzecz się miała gdy po kilku dniach krążenia w kółko U-boot meldował o braku ruchu w sektorze.
U-booty miały też inne zadania, jak np. wymieniona już pogodynka, zwiad, czy minowanie.
Prien też nie popłynął do Scapa Flow przypadkiem..
Co do gry to po plikach widać, że plany przerosły twórców, więc o zmianie sektora zapomnijcie, chyba, że ktoś się potrudzi napisać nową kampanię.
Przy stanie torped=zero też jest zawsze powrót do bazy, co gorsza to paliwa tu już nie bierze BdU pod uwagę, jedynem uwarunkowaniem są torpedy.
Ostatnio zmieniony przez PL_David 27 Lipiec 2007, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum