POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: PL_Marco
17 Listopad 2007, 13:14
Taktyka ucieczki??
Autor Wiadomość
Dark Master 
Bootsmann

Kraj:
poland

#1  Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 12:26   Taktyka ucieczki??

Tak sobie przechodzilem 6 patrol plynac przez ciesnine Kaletanska i napotkalem handlowca, uznalem za obowiazek zatopienie go co tez uczynilem...jednak pojawil sie spory problem :twisted: :twisted: okoliczne patrole zaczely sie pojawiac, wiec po malu sobie odplywalem i wszystko bylo dobrze...jednak z czasem sie okazalo ze jestem sledzony przez niszczyciela...wszystko byloby dobrze gdyby nie fakt ze pojawia sie ich coraz wiecej i tak dochodzimy do liczby 10 niszczycieli i kilku mniejszych jednostek, ktore sobie urzadzily male polowanie na mnie :shock: :shock: udalo mi sie do tej pory uciekac dwie godziny, ale w koncu udalo sie jednemu mnie dobrze trafic i the end...
ma moze ktos jakies plany ucieczki w takich sytuacjach? :D

Dalmar
[Usunięty]
Kommodore

#2  Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 13:40   

rozumiem - że grasz tak około drugiej połowy 43 albo poźniej, bo na początku wojny zejscie na 170 metrów i cicha praca daje 100 % pewność ucieczki nawet przed 10 DD.
Poźniej jedynym co nam może pomóc to wyrzutnie wabi. Tuż po zrzucie bomb wyrzuć wabia. Zmień kurs i głebokość i cicho oddal się z miejsca. Może się udać, chodź niekoniecznie. To jednyny skuteczny sposób jaki znam.

Dark Master 
Bootsmann

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 15:09   

To jest ok 40 rok, a najglebiej zejsc moge do 45-50 m :wink : nie raz juz przywalilem podczas tej ucieczki w dno :zgryz: uciec na glebokie wody raczej tez nie mam szans bo zainteresuje jeszcze wiecej jednostek, a 10 niszczycieli to chyba juz wystarczy...najgorzej ze wszystko dzieje sie za dnia :? :?

jesli niczego nie wymysle to chyba bede musial zaczac potrol jesczze raz :cry: :cry:

Dalmar
[Usunięty]
Kommodore

#4  Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 15:31   

he he na 40 metrach z 10 DD jesteś trup panie jak ta lala. Tu nic poza szczęsciem nie pomoże.

Xanth
[Usunięty]
Kommodore

#5  Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 18:58   

He,he.Nie jest tak zle jak masz VII.Ten okrecik wyprawia wrecz cuda pod woda :) .Wykorzystaj jego charakterystyke dynamiczna.Ten okret wrecz skreca w miejscu.Ja staram sie dawac skrety unikowe nasluchujac szumu srub DD.Dzieki temu oceniam odleglosc,predkosc jak i kierunek(wspomagajac sie oficerem nasluchowym).Czesto zmieniaj kierunki jak i predkosc.Powinno ci sie udac :) .Im sie takze koncza bombki-pamietaj.Powodzenia.

Dark Master 
Bootsmann

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 16:46   

Raz mi sie udalo wykombinowac taki myk ze ostro skrecilem i zawrocilem prosto na przeciwnika wplynalem miedzy nich i kilka z okretow wroga sie zatrzymalo, wiec wyczailem jednego i doslownie schowlem sie pod nim :D jednak ni z gruszki ni z pietruszki ruszyl pelna para i mnie zbombardowal, na szczescie nie uszkodzil mnie bardzo :D ale prawda jest ze trudno bedzie mi teraz uciec z tej sytuacji, wiec ostatnia (trzecia) proba i chyba zaczne misje jeszcze raz :wink :

Bahr 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 22:22   

Myślę, że każdy Kaleu powinien przestrzegac kilku elementarnych zasad (tak ja w realu:-))
- Okręt i załoga są najważniejsze nie nalezy narażac ich na niepotrzebne ryzyko (jakim jest wpływanie na płycizny lub operowalie blisko brzegu (samoloty)) Lepiej wrócic do portu z kompletem torped niż nie wrócic wogóle. ;-)

Pozdro, Bahr

Grom 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
united kingdom

Imię: Konrad

#8  Wysłany: 10 Wrzesień 2005, 15:11   Re: Taktyka ucieczki??

Cytat:
Tak sobie przechodzilem 6 patrol plynac przez ciesnine Kaletanska i napotkalem handlowca, uznalem za obowiazek zatopienie go co tez uczynilem...jednak pojawil sie spory problem :twisted: :twisted: okoliczne patrole zaczely sie pojawiac, wiec po malu sobie odplywalem i wszystko bylo dobrze...jednak z czasem sie okazalo ze jestem sledzony przez niszczyciela...wszystko byloby dobrze gdyby nie fakt ze pojawia sie ich coraz wiecej i tak dochodzimy do liczby 10 niszczycieli i kilku mniejszych jednostek, ktore sobie urzadzily male polowanie na mnie :shock: :shock: udalo mi sie do tej pory uciekac dwie godziny, ale w koncu udalo sie jednemu mnie dobrze trafic i the end...
ma moze ktos jakies plany ucieczki w takich sytuacjach? :D

Jedna rzecz tylko mi przychodzi do głowy. Zakładam, że masz grę z patchem 1.4. Zacznijmy od tego, że nie napisałeś co robiłeś z tym jednym niszczycielem. Doświadczenie podpowiada mi, nawet jeśli to jest pół okrętu, To zatrzymuję się i czekam. Zarządzam ciszę na okręcie, maszyny stop i czekamy. Przy takiej ilości okrętów szanse masz równe prawie zero, ale ... jeśli siedzisz cichutko i dasz im się wyszaleć i popływać wtedy możliwe jest, że przeżyjesz. 45-50 metrów to spory kawał wody więc nie jest tak źle. Miałem kiedy koło Dover 4 okręty przy 18 metrach. I też mi się udało.

McQ1 

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 10 Wrzesień 2005, 16:49   

Kiedy jest już tak bardzo płytko, jedynie mozna siedzie na samym dnie cichutko i sie modlic :cry:
Mi aż się wtedy płakać chce :cry: :cry:

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#10  Wysłany: 11 Luty 2007, 18:26   

HE HE, JA BYM WALIł Z PERYSKOPOWEJ MAGNETYCZNYM ZAPALNIKIEM POD KIL...

PL_FOSTER 
Bootsmann

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 11 Luty 2007, 21:37   

I zginąć śmiercią męczennika :balonik:

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 12 Luty 2007, 15:36   

a masz lepszy pomysl?
:lol

PL_Stett 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Robert

#13  Wysłany: 12 Luty 2007, 17:17   

Fajnie się czyta wasze posty :lol .
Zapomnieliście o jednym, są takie rzeczy o których nie należy zapominać w trakcie gry oto one :
1. Prędkość którą trzeba mieć cały czas pod kontrolą i wiedzieć jak to wykorzystać. Zasada 1 knota co pozwala długo pozostać niezauważonym.
2. Zanurzenie - klawisze A- wyrównanie, S-wynurzenie, D-zanurzenie co pozwala wykonać natychmiastową zmianę głębokości
3. Ster kierunku - klawisz [ -40 stopni w lewo lub ] -40 stopni w prawo oraz klawisz ' -wyrównaj ster co poswala wykonać natychmiastowy skręt.
4. Wabie - dostepne niestety od '43
5. Dziury wodne w których sub nie jest bezpieczny ale pozwal to zminimalizować uszkodzenia spowodowane bombami gł. i wyjść z opresji cało.
6. SONAR zapomniałem o najważniejszym SONAR !!!

jesli połączy się to wszystko z precyzyjnym odpalaniem torped nikt nie zginie poza pazernym na naszą dusze DD.

W krótce jeśli czas pozwoli napisze mały poradnik oparty na własnych doświadczeniach.

p.s.
Nie wiem ale miał być umieszczony na forum tutorial PL_U96 pt "UCIECZKA"
może go gdzięeś przeoczyłem.
Ostatnio zmieniony przez PL_Stett 13 Luty 2007, 18:17, w całości zmieniany 1 raz  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#14  Wysłany: 12 Luty 2007, 19:14   

Ja też dziś miałem wajchę jak cholera. 1940 rok - kampania. płynął Cargo. posłałem mu osiem torped - jedna wybuchła (pierwsza) - potem go z tarana bo dymił - to sobie radiem eskortę zaprosił i tak mi pogoniła tyłek, że dawno takiego wp.... nie dostałem... a Cargo poszedł cały dalej. Myślałem że mnie krew zaleje - bo wracałem do Brestu co chwilę tonącym wrakiem...

Wszystko wszystkim ale to było piękne - SH3 po raz kolejny mnie zadziwił. Nie zadziwi kampania nikogo - jak nie gra reala. Jest po prostu przerąbane. Torpedy są tak zawodne że szkoda gadać... dd na radio - zjawiają się zaraz i robią sieczkę... deszcze, sztormy, mgły i szukanie godzinami na hydrofon... czesto wpada się na DD... rewelacja...

Super przeżycia. Polecam kampanię na realu wszystkim. Najlepszy to sprawdzian...

Tu zaskoczył mnie DD... tak ostro szedł że myślałem mylnie że to merchant i ledwo mnie nie nie przeorał na pół - tak dopieprzał... zdzieliłem go w ostatniej chwili.... Kapnąłem się że to dd (fatalny kąt światła) jak zaatakował z dział... które mu odstrzeliłem :) co widać na animce poniżej... i posłałem go nma dno...

oto gifik z tego piekelnego patrolu i dno DD z odstrzelonymi działami dziobowymi:

ledwie wróciłem z tego patrolu...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 12 Luty 2007, 21:45, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 13 Luty 2007, 15:26   

Sett, ja mowie o sytuacji powyżej opisanej
.

PL_Stett 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Robert

#16  Wysłany: 13 Luty 2007, 18:24   

sOnar napisał/a:
oto gifik z tego piekelnego patrolu i dno DD z odstrzelonymi działami dziobowymi

Jeśli chodzi o sytuację sOnara cytat mówi sam za siebie DD pozbył się dział tylko wtedy można zrobić coś takiego.
sOnar zjadł zęby na SH III i doswiadczenie robi swoje. Z czasem każdy z nas je osiągnie.

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 14 Luty 2007, 15:02   

jeszcze wczesniejszy przypadek. zatopic z dziala tez potrafie

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#18  Wysłany: 14 Luty 2007, 20:12   

Niestety na pełnym realizmie nie dasz rady Matrose (oczywiście mowa typowo o niszczycielu, bo z korwetą i innymi lekkimi jednostkami to inna bajka...
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#19  Wysłany: 14 Luty 2007, 21:09   

Jam dał rade :szpaner:

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 15 Luty 2007, 15:30   

Jam też dał rade na MAXrealu trafić pod kil z tylnej wyrzutni. Ładnie buchną ogniem DD. :juppi:

Odpowiedz do tematu