Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: K Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 243 Skąd: 3miasto
#21 Wysłany: 30 Grudzień 2007, 10:54
Wczorajsza rozgrywka wyszła znacznie lepiej, to też zasługa tego że scenariusz był już sprawdzony. W każdym razie, wszyscy grali do końca i panowały lepsze warunki do koordynacji działań.
wczorajsza/ dzisiejsza misja była nawet ciekawa... Serce do gardła podeszło jak na powtórce zobaczyliśmy, że przeciwnik ustawił pole minowe przed nami, a my przepłynęliśmy przez nie z prędkością 20w...
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 31 Grudzień 2007, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
To ja dodam od siebie... Przepraszam za alt-taba, ktory niestety w DW nie wychodzi na dobre (w NavyField wychodzi w 99% bezproblemowo), ale opracowałem metodę zwalczania tegoś:
1. Zmieniamy rozdzielczość Pulpitu Windows na taką jaka nam odpowiada, ALE z kolorem 16 bitowym.
2. Ustawiamy w grze przed rozpoczęciem gry tryb Windowed (zakładka w opcjach: 3D)
Otrzymujemy grę w trybie "w okienku", której nie szkodzą już alt+taby i inne "cuda - niewidy" ktore jak się okazują grożą crashem nie tylko jednej osobie, ale kilku zgromadzonym w jednym okręcie... (nie wiem kto to wymyślił...)
Co do misji - jak na jeden OP to trochę... za trudna. Zbyt wiele min po drodze, za mało UUV w storach aby to przejść, za mało czasu na scenariusz i... zbyt malo się działo na początku chyba ;-)
====
Przypominam, że chciałbym obejrzeć replaya z Baltic Transfer - mjak ktoś ma to proszę o linka na rapidshare albo cuś takiego
====
Propozycja na następny scenariusz - myślałbym o jakimś "spotkaniu" dwóch grup uderzeniowych z czasów sprzed kilkudziesięciu lat, np grupa radziecka wychodząca z Bałtyku spotykająca zespół nawodny NATO, z szerszym udziałem OP...
Widze, ze DW zdobywa sobie coraz wiecej sympatykow, sam mam te gre lecz jest zbyt trudna.
Okrety w DW to nie to co U- BOOt-y.
W zwiazku z tym mam propozycje, ktora moze ktos pdejmie.
Wiem, ze to czasochlonne aby nauczyc laika plywac okretem atomowym i nauczyc go obslugiwac wszystkie systemy pokladowe.
Moze ktos ma jakis polsko jezyczny manual lub potrafilby w prowadzic w te gre klanowiczow. Mysle, ze DW jest ciekawa alternatywa dla SH II i III jak i DC, tym bardziej, ze sympatycy DC moga nawet polatac sobie samolotem lub smiglowcem.
Jezeli ktos podejmie sie tego zadania to zapisuje sie na kurs instaluje gre i zaczynam.
Gdyby ten pomysl wypalil to mysle ze administracja nie mialaby nic przeciwko aby na forum powstal dzial specjalnie poswiecony DW.
Gdyby sie jednak okazalo, ze jestem jedynym ziteresowanym nauka gry w DW to prosze o kontakt z osobami, ktore maja doswiadczenie w DW
Aż wsadziłem płytę do czytnika i sprawdziłem.
JEST - w katalogu MANUAL są 3 pliki PDF, wystarczy je skopiowac na dysk i skorzystać. Wszystko jest wyjaśnione.
Tutaj:
http://www.subguru.com/downloads.html
Znajdziecie wiele przydatnych podręczników i tutoriali.
Moim subiektywnym zdaniem do nauki prowadzenia okrętów w DW potrzebna jest umiejętność czytania (englisz) i troszkę cieprliwości...
1)Wychodzimy na 17m.
2)Włączamy maszt ESM i maszt RADIOWY, ustawiamy także PERYSKOP (prędkość przy tej operacji ok 5w)
3)To co wychwyci sonar i ESM zostanie zaznaczone na mapie(można pomóc sobie RADAREM) .
4)Peryskopem identyfikujemy bliższe kontakty.
5)Po otrzymaniu celów misji, resztę kontaktów możemy ocenić (czy wróg czy swój) po prędkości ( koło 5,9w neutrale(suby też ale bedziecie wiedzieli kiedy to one) / od 15w-20w i powyżej okręty nawodne( trzeba zaznaczyć, że OP podczas ucieczki płyną ok 25w) / torpedy ok. 50w)
6)Jeśli rozpoznamy cele trzeba wprowadzić info na ich temat na mapie... Klikamy LPM na kontakcie następnie PPM (też na nim), otwiera się panel i tu wybieramy odpowiednie ustawienia dla kontaktu(na razie przyda się tylko korzystanie z opcji w panelu DESIGNATE CATEGORY ID i CLASSIFY CONTACT )
7) Jeżeli wróg jest stosunkowo blisko można go storpedować.
POWODZENIA!!!
Jeśli coś pominąłem proszę mi powiedzieć, wtedy wprowadzimy zmiany...
_________________ Korweta Flower
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 1 Styczeń 2008, 22:16, w całości zmieniany 2 razy
#32 Wysłany: 2 Styczeń 2008, 00:52 Re: TUTORIAL OP
Troszeczkę sie nie zgadzam z takim podejściem... Ale od początku.
PL_Matrose napisał/a:
1)Wychodzimy na 17m.
Dla klasy Kilo peryskopowa to 18, a 17 to dla chrap. Nie wiem czy to jest zasymulowane w DW, ale każdy dodatkowy metr nad powierzchnią wody to nic innego jak prezent dla przeciwnika.
ESM - wykrywanie szumów elektronicznych w eterze, czyli wszelkiej maści radarów, łaczności, radia etc. (ale nad powierzchnią wody)
Peryskop - tak, ale jako zabytek tudzież "tutaj jestem chodźcie do mnie" ;-)
PL_Matrose napisał/a:
4)Peryskopem identyfikujemy bliższe kontakty.
Od tego jest:
- przede wszystkim sonar pasywny - sfera na dziobie, kadłubowy hull i holowany towed. (a wszystko to na Broadband i Narrowband, z możliwością ustawienia odpowiednich opcji co ma być widoczne)
- ESM (dlugość fal radiowych/radarowych przechwycona)
- ewentualnie sonar aktywny
- radar
- peryskop
(i *chyba* w tej kolejności)
Peryskop? W II wojnie światowej na pewno miał spory udział.
PL_Matrose napisał/a:
5)Po otrzymaniu celów misji, resztę kontaktów możemy ocenić (czy wróg czy swój) po prędkości ( koło 5,9w neutrale(suby też ale bedziecie wiedzieli kiedy to one) / od 15w-20w i powyżej okręty nawodne( trzeba zaznaczyć, że OP podczas ucieczki płyną ok 25w) / torpedy ok. 50w)
To zbyt jednoznaczne określenia, bo prędkość torped okresla się samemu, jedne moga płynąć 55, a inne 35 - i też starczy im czasu i zasięgu z przewagą prędkości, by cel dogonić i trafić. Prędkość torpedy ustawia się przeważnie tak, aby starczyło im paliwa na zasięg potrzebny do trafienia celu + odpowiedni zapas na przebycie odległości jaką zrobi cel w trakcie ucieczki przed ową torpedą. A jednocześnie tak, aby ta torpeda kiedyś dogoniła owy cel. Jeśli się tak nie da- trzeba podejść bliżej. Warto etż wziąc odpowiednie poprawki na ewentualne zakłocanie toru naszej torpedy przez przeciwnika.
Ucieczka może się też udać przy prędkości 4 kts ;-)
PL_Matrose napisał/a:
6)Jeśli rozpoznamy cele trzeba wprowadzić info na ich temat na mapie...
Najpierw trzeba przypisać znacznik na sonarze/radarze/ESM do tego co się na tych urządzeniach znajdzie, sprawdzić co to jest według sygnatur, wreszcie określić prędkość (np na sonarze poprzez TPK)
Dopiero po okresleniu tego co słyszymy, kojarzymy to z rejonem świata, misją wykonywaną i danymi z wywiadu, ograniczając wszelkie możliwości by na końcu na mapie oznaczyć dany obiekt tak a nie inaczej.
PL_Matrose napisał/a:
7) Jeżeli wróg jest stosunkowo blisko można go storpedować.
A co z wyliczeniami kursu, odległości? Od tego jest TMA wlaśnie, czyli pomiar wszystkich czynników i wreszcie zestawienie wszystkich danych z róznych urządzeń rozpoznawczych w jedne dane, które trzeba obrobić, podzielić, połączyć, a na końcu wyslać rozwiązanie do systemu zarządzania broni gdzie mogą zostać zapodane do torpedy.
Torpedowanie w DW to jest zupełnie inna historia niż w SHx. Nawet mając wypracowane dane do ataku (rozpoznanie), nalezy ustawić:
- RTE - dystans do aktywacji głowicy torpedy
- prędkość torpedy
- kierunek (w przypadku snapshotu)
- Floor czyli maksymalną głębokośc na jaką może zejsć torpeda
- Ceiling czyli minimalną głebokość na którą może się wznieść torpeda
- Depth czyli głębokość na której ma się poruszać torpeda w drodze do celu
- aktywna lub pasywna
- Search Pattern, czyli metodę poszukiwania celu (Snake czyli wężykiem po Circle - po okręgu)
Subiektywnie moge powiedziec, że większość z tych rzeczy warto określić PRZED wystrzeleneim torpedy, zwłaszcza na płytszych i głebszych rejonach.
Przykład... Daaawno temu, robiłem testy w Sub Command. Ścigałem SSN21 jakąś Akułę, która strzeliła za mną torpedę mając zaprogramowane 'circle'. Owa torpeda po dogonieniu moich decoi zawróciła i zatopiła strzelającego...
PL_Matrose napisał/a:
Jeśli coś pominąłem proszę mi powiedzieć, wtedy wprowadzimy zmiany...
No tak z peryskopem nie do końca masz racje na początku jak masz sporo kontaktów to warto z niego skorzystać bo szybciej trochę niż siedzenie w pomieszczeniu gdzie dobieramy odgłosy...
TMA- no cóż tego obsługiwać nie musisz ( ale możesz) nawet w MP
Sonar pasywny... on zawsze działa daje jakieś info i można wtedy skorzystać z peryskopu dla uzupełnienia informacji. Sonar Aktywny nie polecany pingowaniem się odrazu zdradzisz... ale z reguły znajduje przeciwnika.
17 metrów tez może być, 7 węzłów też bo bo już wczoraj sprawdzałem na Kilo
Napisałeś:
"Dla klasy Kilo peryskopowa to 18, a 17 to dla chrap. Nie wiem czy to jest zasymulowane w DW, ale każdy dodatkowy metr nad powierzchnią wody to nic innego jak prezent dla przeciwnika."
Wiesz w 2wś mieli szkło co niewiele powiększało tu masz znacznie lepsze...Także myślę, że jak na początku podglądasz statki przez peryskop to nic się nie stanie...
Jednoznacznie napisane? No cóż... masz racje ale zawsze na prędkość trzeba brać poprawkę, (te dane są wzięte z gry w singlu także zazwyczaj jest podobnie...) W MP jest jeszcze inaczej...
Teraz tak, żeby nikt nie pomyślał, że się kłócimy czy coś... Mała debata o tym co wyżej napisałem jest potrzebna po to aby stworzyć prosty tutorial...
_________________ Korweta Flower
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 2 Styczeń 2008, 07:24, w całości zmieniany 3 razy
Wiesz w 2wś mieli szkło co niewiele powiększało tu masz znacznie lepsze...Także myślę, że jak na początku podglądasz statki przez peryskop to nic się nie stanie...
Te szkło w II ws było podstawą identyfikacji celu/otoczenia. Obecnie jest praktycznie wyeliminowane przez sonar.
Ponadto najważniejsze - ten perysko ma swoje odbicie... na raderze okrętu nawodnego doskonale go będzie widać, stąd obok peryskopu, na jego ekranie masz mini-ESM na którym zobaczysz siłę sygnału z radaru jaką dostajesz. Zresztą już chyba za czasów II ws istniała możliwość wykrycia "słupa" wystającego z wody zapomocą radaru, a co dalej się z takim "słupem" robi to chyba jasne...
Hymm... No wiem co się z nim działo... ale na początku można użyć i o to mi chodzi... z reszta zanim dopłynie wróg na Mapach MP to można spokojnie nawiać...
Tak sobie na noc pomyślałem... , że Storm jakbyś miał chwilę czasu... to opisz jak korzystać z holowanego sonaru i czy coś takiego w ogóle tutaj jest i jeszcze jak korzystać z tego nieszczęsnego TMA bo to mnie zaintrygowało. Może obsługa TMA mi się spodoba...
Matroso - nie wydaje mi się, aby to było niezbędne, gdyż wszystko jest juz opisane w Manualu znajdującym się na płycie z DW (płyta numer 1, katalog Manual).
Mogę zrozumieć osoby nie znające super jezyka angielskiego*, ale... ta gra *wymaga* jego jako takiej podstawowej znajomości, bez tego nie da się grać.
* sam nie jestem orłem i gadanego nie mam, a tylko czytane
Mogę za to napisać jak się dać zatopić w Akule przez FFG. Otóż - wylapujemy pierwszy kontakt na sonarze, który przypomina nam OHP, oznaczamy kontakt na mapie jako Hostile, nastawiamy rakiety ASM i odpalamy wszystkie X sztuk jakie mamy w danym kierunku po czym okazuje się że i owszem - trafić trafiliśmy, zatopić - zatopiliśmy (ba! pierwszą rakietą!), tylko że stateczek to nie OHP, ale mały kuterek rybacki.
Następnie, żeby OHPowi było mało*, odpalamy Flank Ahead i strzelamy kilka wabi, aby helikopterom było nas łatwiej złapać...
;-)
* miejsce strzelenia rakiet raczej widział...
Obejrząłem replaya z Somosa (dzięki Grindler ) i muszę powiedzieć, że... nieżły b...l tam się zrobił nie w jednym, ale kilku momentach i co lepsze - z tego co widze to trwal do samego końca ;-)
To może ja pdoam linka po prostu bo wysłałem toto na Rapidshare.
1. Plik nalezy przekopiować do głównego katalogu z grą i zmienić nazwę na "replay.dat".
2. Ustawić atrybut do pliku "Tylko do odczytu".
3. Odpalić misję "Somos" i wyjść z niej zaraz -> obejrzeć replay już z naszej gry.
4. Przed kolejną grą -> odznaczyć "Tylko do odczytu" aby replay się zapisał właściwie.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#40 Wysłany: 4 Styczeń 2008, 15:12
Zainstalowalem sobie DW iw idze duzo wspolnego z SC. Mimo wszystko gra jest naprawde tridna dlatego proponuje Panom, zeby nie zrazic trudnoscia DW napisac jaksi TUTORIAL odnosnie : WYKRYWANIA, ATAKOWANIA itd napewno wszystkim sie przyda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum