Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Romek Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 137 Skąd: Piotrków Tryb.
#1 Wysłany: 8 Styczeń 2008, 15:24 Książki o nazewnictwie drugowojennych okrętów
Chciałbym się poradzić was jakie pozycje zawierają jak najbardziej szczegółowe spisy flot uczestniczących w tracie II Wojny Światowej Pracuję obecnie nad przygotowaniem takiego spisu i niedługo będę musiał przejść do flot, o których raczej mało się w necie pisze. Wprawdzie znalazłem sporo przydatnych stron, lecz podparcie się autorytetami literackimi zawsze dodaje historycznej wiarygodności
Nie wiem, czy ci się to przyda, ale skończyłem niedawno czytać książkę:
Janusz Piekałkiewicz: Wojna na morzu 1939-1945...
I na końcu jako dodatek jest spis <<małych flot>> (Organizacja, skład liczebność). Wygląda na dość solidny.
#4 Wysłany: 9 Styczeń 2008, 13:14
Dziękuję Panowie Postaram się teraz szybko to zdobyć. Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, to również byłbym wdzięczny. Teraz mam dwie książki do odebrania - jedną od kolegi (Flisowski - Burza nad Pacyfikiem) oraz z Allegro w Łodzi (Pertek - Wielkie dni małej floty). Spróbuję jeszcze z Pertka "II Wojnę Światową na morzu" skądś skombinować, bo również słyszałem o spisach na jej końcu.
Forum jest świetne, można sie dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy. Taka skarbnica wiedzy.
Mi najbardziej zaimponował Pan o nicku "Teller", gościu jest niesamowity
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 11 Styczeń 2008, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
#8 Wysłany: 11 Styczeń 2008, 13:16
Teller... to ten gość od wyliczeń konstrukcyjnych? Pamiętam jego długie wywody matematyczno - inżynieryjne na temat pancerzy okrętów, bodajże Yamato, Iowa i King George V. Mimo, że ja bardziej nauki przyrodniczo - biologiczne (wydział lekarski ), to czytało mi się świetnie
Jane's okręty wojenne : przewodnik encyklopedyczny / zred. i przejrz. Robert Hutchinson - opłaca się za to brać do przygotowania list? Widziałem na FOW-ie, że podawano jakieś dane z te książki, ale zupełnie jej nie znam
Hehe mi sie podobał "wykład" o siłowni USS New Mexico chyba dlatego ze to była ciekawa siłownia (turbo-elektryczna, a to pokrewne moim zainteresowaniom i wykształceniu). A no i ja też mam słabość do Richelieu i Jean Barta
Co do książki to nie miałem jej w rekach, więc powiedzieć na jej temat nic ciekawego nie jestem w stanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum